„Pats namas pastatytas 2015 metų lapkričio mėnesį. Kai gyventojai įsikėlė gyventi, pradėjo ryškėti tam tikri statybiniai brokai: vieni – bendrų patalpų, koridoriuose, laiptinėse, stogo brokas, šaligatviai, o kiti yra susiję su butais, pvz., šaltį praleidžiančios sienos, apledyjantys langai, ventiliacijos nebuvimas. Kiekvienas gyventojas dabar turi tokią mažą istoriją su tuo statybininku, vieni telefonu bandė kalbinti, mes turime dokumentuotus susirašinėjimus, defektinius aktus su prižiūrinčia „Corpus A“ įmone“, – pasakoja Donatas.

Jis sako, kad pirmasis konfliktas su statytoju kilo dar 2016 metais dėl neveikiančių elektros instaliacijų, o žiemą paaiškėjo, jog kambario kampe susidaro neigiama temperatūra ir šąla langai, šie neatitinka statybinių reikalavimų.

Statytojas sakė, kad neprisigalvotume nesąmonių, viskas yra gerai – visa Vokietija su tokiais langais gyvena. Labai populiarus vienas paaiškinimas buvo, kad mes gyvenam su vaikais, žmonom, verdam, kepam ir todėl yra blogas mikroklimatas, rasoja langai ir t. t.“, – juokiasi pašnekovas.

Pasak jo, konfliktas rutuliojosi tol, kol kartu su vienu Seimo nariu pavyko suburti bendrą Pašilaičių seniūnijos susirinkimą. Tada buvo nuspręsta pasikviesti nepriklausomą ekspertą, kuris atliko termovizinius matavimus ir tai, ką gyventojai nurodė esant blogai, ekspertas patvirtino. Buvo patikrinti 50 butų ir visuose rasta didesnių ar mažesnių brokų, kurie susiję su šilumos nuostoliais. Pvz., šalia langų yra paliktos montažinės, neužpildytos ertmės, per jas skverbiasi šaltis.

Donatas sako, kad problema tęsiasi iki šiol. „Iš pradžių vystytojas jokių pasiūlymų ar problemos sprendimo būdų neteikė išvis, nes, anot jų, viskas ten gerai. Vystytojas turi tokią labai įdomią poziciją, jie neva neatsakingi, nes yra rangovas, kuris vykdė darbus. Nors mano konkrečiu atveju, taip pat – ir daugelio kaimynų sutartis yra būsto statybos. Vadinasi, mes sumokėjom pinigus, kad mums pastatytų butą, ir tokiu atveju būtent vystytojas yra atsakingas“, – piktinasi gyventojas.

Anot pašnekovo, statytojas labai ilgai priešinosi ir nesiėmė jokių veiksmų. Dvejus metus gyventojai bandė reikalauti ištaisyti broką, tačiau bergždžiai. Ir tik dabar vystytojas, susidarius itin didelei nepatenkintų žmonių masei, ėmėsi kažką daryti. Donatas sako, gal ir todėl, kad yra teisiniai dokumentai, kurie akivaizdžiai parodo, jog brokas tikrai yra.

Jis taip pat teigia, kad statytojas UAB „Anreka“ broką ištaisyti įsipareigojo iki birželio 15 dienos. Nors darbai kaip ir pradėti, tačiau kurį laiką nebus galimybių patikrinti, ar brokas iš tiesų pašalintas. Anot jo, net ir aplinkui vykdomi darbai neatitinka statybų reikalavimų.

„Yra šešios statybvietės ir nė viena nėra įrengta pagal reikalavimus. Įsivaizduokit, atvažiuoja sunkvežimiai, atveža smėlį, žvyrą, skaldą. Prie mūsų namo iš vienos ir iš kitos pusės vyksta statybos. Kai sunkvežimiai pravažiuoja, pirmo aukšto langų net nesimato“, – skundžiasi gyventojas.

Pašnekovas atskleidė, jog neapsikentęs, kol bus sutvarkytas brokas, susirado kitą butą ir jį nusipirko.

Vystytojas už broką atsakomybės neprisiima

Susisiekus su UAB „Anreka“, jos direktorius Romualdas Pušinaitis tvirtino, jog problema jam yra žinoma, tačiau tikrai ne tokia sena – viskas prasidėjo tik šių metų žiemą. Pasak jo, ne visi gyventojai susiduria su šia problema, tėra vos keli butai, kuriuose yra nežymus brokas.

„Nuo 2016 metų šis konfliktas tikrai nesitęsia, 2018 metais gauti skundai ir dabar yra tvarkoma. Bus sutvarkyta iki birželio galo. Už broką atsakingas rangovas UAB „Romantalis“, jis ir atliko darbus. Mes irgi rūpinamės, kad rangovas, padaręs broką, jį pataisytų“, – aiškina bendrovės direktorius.

Pasak pašnekovo, didžioji dauguma butų, kurie turėjo broką, jau yra sutvarkyti. Pažadėta, kad iki liepos 1 dienos rangovas pašalins visus trūkumus. Situaciją jis nurašė žmogiškajam faktoriui – rangovai yra kvalifikuoti specialistai, tačiau netyčia keliolikoje butų įvėlė broką. Į gyventojo tvirtinimą apie tai, jog net 50 butų turėjo broką, R. Pušinaitis atsakė, kad toks nežymus defektas net negali būti laikomas broku.

„Ten yra langų reguliavimo problema. Aš nelabai norėčiau sutikti su tuo, kad lango reguliavimo defektas yra brokas. Brokas yra tada, kai lango išvis negalima sureguliuot arba jeigu šiltinant klaida padaryta, neužsandarinta iki galo. Donatui labai aiškiai sutartyje įvardyta, kas atsakingas už jo buto statybinius defektus, bet jis sutarties nelabai nori skaityt ir elgiasi šiek tiek neadekvačiai. Tai jau jo problemos su statybininkais“, – teigia UAB „Anreka“ vadovas.

Kartu su nuotraukomis Donatas DELFI atsiuntė ir laiškų kopijas, kurios patvirtina, jog pirmieji skundai dėl bute esančio broko pasipylė dar 2016 metais. Kartu pateikė ir statinio apžiūros aktus, kurie įrodo, kad pastate yra įvairaus broko tiek bute, tiek bendro naudojimo patalpose.

Metų pradžioje skundų skaičius išaugo

Kreipusis į pastatą administruojančią įmonę „Corpus A“, jos vadybininkas Tadas Krasauskas patvirtino, kad pastate nustatyti tam tikri pažeidimai.

„Šių metų vasario 21–28 dienomis sulaukėme ypač daug Eitminų g. 12 namo gyventojų kreipimųsi dėl galimo broko jų valdomose patalpose. Patalpų savininkų skundai, užfiksuoti galimi defektai bei kita svarbi informacija buvo persiųsta rangovui“, – atsakė T. Krasauskas.

Paklausus dėl darbų užbaigimo termino, vadybininkas atkreipė dėmesį, kad UAB „Corpus A“ teisės aktų nustatyta tvarka teikia daugiabučio gyvenamojo namų bendrojo naudojimo objektų administravimo ir kitas susijusias paslaugas, tačiau neturi nei teisės, nei pareigos nustatinėti su namo bendrojo naudojimo inžinerinėmis sistemomis ir konstrukcijomis nesusijusių defektų atsiradimo priežasčių ar šalinimo terminų. Įmonė atliko tik tarpininko vaidmenį padedant gyventojams įgyvendinti jų teises.

Gyventojai neigia, kad darbai vykdomi

DELFI pavyko susisiekti su kitais Eitminų gatvės gyventojais, jie sako, kad realūs darbai iš tiesų nevykdomi – rangovai atvažiuoja, kažką padaro, tačiau pokyčių nematyti.

Perkūnkiemio gyventoja Sonata sako, kad bute trupa sienos ir bėga vanduo, o niekas į tai nesiteikia reaguoti: „Galima skambinti ir rašyti daug kartų, bet niekas nevyksta. Kreipiausi praeitų metų gruodį, skambindavau per savaitę po kelis kartus, o jų atsakymas būdavo toks, kad, kai bus laiko, atvyks, arba meistras su mumis susisieks. Iki šios dienos nėra jokio atsakymo. Manau, kad tikrai niekas nebus užbaigta. Kodėl? Todėl, kad jie dar nieko nepradėjo!“

Kita gyventoja Jekaterina piktinasi tuo, kad dėl balkone esančio broko su vystytoju kariauja jau dvejus metus, tačiau jokios pažangos nematyti. Labai prispausti pradeda kažką daryti, tačiau rezultato – jokio.

„Tvarkyti jie sunkiai atvykdavo. Tardavomės vienu laiku – nepasirodydavo, tardavomės kitu laiku – irgi tas pats. Mums pasakė, kad tai yra gamintojų brokas ir reikia keisti visus langus, tačiau jiems tai neapsimoka, todėl bandė tvarkyti kažkaip kitaip. Bet viskas veltui, nes problema vis tiek liko neišspręsta. Statytojai paliko visus darbus nepabaigtus iki galo, mat mes patys turim sutvarkyti, o jie išvis nemato jokios problemos“, – piktinasi moteris.

Pašnekovė pasakoja, kad balandžio mėnesį įvyko susitikimas su statytojais – buvo sudarytas broko taisymo tvarkaraštis. Numatyta data – birželio 11 diena, tačiau vykdyti pažadėtų darbų rangovai vis tiek neatvyko. „Pabandžius susisiekti, jie pranešė, jog kažkada atvyks, tačiau nenurodė nei datų, nei to, ar apskritai ruošiasi tvarkyti broką, ir padėjo ragelį“, – guodėsi moteris

Iki žiemos visų patikrinti nepavyks

Statybų rangovo UAB „Romantalis“ direktorius Alvydas Juozapavičius tvirtina, kad apie broką gerai žino ir jis šiuo metu yra taisomas. Anot jo, jeigu žmonės ką nors suprastų apie statybas, suvoktų, jog tai yra nesustojantis procesas – brokas gali išlįsti anksčiau ar vėliau gyvenamuoju laikotarpiu.

Pašnekovas neneigė to, jog skundų dėl broko pasirodė dar prieš porą metų, tačiau, kaip sako, tiesiog nesuspėja padaryti visų darbų.

„Kai kur nespėjam, bet dabar viskas vykdoma jau net su Seimo nariais. Mes sėdime ir geranoriškai visi dirbame tuo klausimu. Grafikai yra sudėlioti ir tikrai brokas bus ištaisytas“, – tikina A. Juozapavičius.

Vis dėlto paklaustas, kiek butų reikia sutvarkyti, kiek gyventojų kreipėsi ir kada darbai bus pabaigti, pašnekovas atsakyti tiksliai negalėjo, nes, kaip jis pats sako, vieni jau sutvarkyti, kitur brokas pasirodo po kurio laiko, todėl darbai nuolat tęsiasi.

„Kiekvieną dieną ten yra keli žmonės, kurie tuo klausimu dirba. Reikia tą broką ir įvertint, kaip ištaisyt, reikia suderint su gyventojais, kad jie ten būtų, o dabar juk daug kam atostogos. Patikėkit, procesas gana ilgas ir sudėtingas. Yra broko, kuris padarytas dėl administratoriaus kaltės, pvz., matėm, kad kažkieno subadytas stogas, o tai tikrai nėra statytojo kaltė“, – tvirtina A. Juozapavičius.

UAB „Romantalis“ vadovas patvirtina, kad su gyventojais broką ištaisyti sutarė iki birželio 15 dienos, tačiau iki to laiko darbų pabaigti tikrai nespės, todėl viskas gali nusitęsti iki mėnesio pabaigos.

„Taip, mes buvom numatę darbus pabaigt iki birželio 15 dienos, tačiau generalinis rangovas visų brokų netaiso, nes pagrindinius defektus padarė subrangovas, kurį mes irgi turime spaust, tą ir darom. Sudėtingas šitas reikalas, nes subrangovas jau bankrutavo. Taigi iki 15 dienos nebus pabaigti darbai, taip idealiai neišeina, užbaigsim galbūt kitą savaitę“, – aiškina A. Juozapavičius.

Jis taip pat teigia, jog nesvarbu, kada darbai bus užbaigti, iki žiemos jų kokybės patikrinti vis tiek nepavyks, mat jie išryškės tik lauke esant minusinei temperatūrai. O termovizinė patikra šiuo atveju nieko neįrodys.

Donatas redakcijai taip pat minėjo, kad dėl galimo broko skundžiasi ne vieno pastato gyventojai ir visi taisymo darbai buvo pradėti būtent tuo metu, kai pasipylė itin didelis srautas žmonių skundų. Paklaustas, ar broko gali turėti ir kiti statytojo vystyti projektai, A. Juozapavičius atsakė, kad apskritai nėra tokio pastato, kuriame nebūtų kokio nors broko.

„Tikrai nėra nė vieno namo visame pasaulyje, kuriame nebūtų kokio nors broko. Esmė ne ta, brokas gali išlįsti dėl darbuotojo, dėl projektavimo, bet principinis klausimas yra tas, ar jis taisomas, ar netaisomas. Iki žiniasklaidos galbūt neateina tokia informacija, nes gal spėja rangovas pataisyti, tačiau visi pastatai turi defektų. Aš jokiu būdu nesmerkiu kitų statytojų ir savęs neteisinu, bet taip yra“, – nukirto pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)