Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo LED apšvietimas. Tai pažangiausias ir daug galimybių suteikiantis apšvietimo būdas, tačiau, pasak interjero dizainerės Linos Jurkienės, daugeliui jį pasirinkusiųjų dar trūksta žinių, kaip išnaudoti visas LED technologijos galimybes.

Kaip rašoma pranešime spaudai, LED technologija tobulėja ir populiarėja kiekvieną dieną. Dabar tai universalus, labai ekonomiškas, nebrangus ir ilgalaikis namų apšvietimo būdas.

„LED technologijos tobulėjimas lėmė kainos kritimą, todėl ji tapo prieinama kone kiekvienam. Vien pastaraisiais metais LED apšvietimo sprendimus rinkosi kelis kartus daugiau gyventojų nei prieš metus. Pastaruoju metu ypač populiarėja į sienas ar lubas integruojami LED profiliai, kurie yra ne tik kaip šviesos šaltinis, bet ir interjero dekoro dalis“, – LED apšvietimo tendencijas apžvelgia Kęstas Putramentas, „Solid Decors“ vadovas.

LED apšvietimas

Siekiant maksimaliai išnaudoti LED privalumus, rekomenduojama namų apšvietimo projektavimą patikėti profesionalams – architektams ar interjero dizaineriams. Tačiau labai pravartu ir patiems suprasti šios technologijos galimybes, funkcionalumą ir įtaką namų interjerui. Interjero dizainerė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamiausią LED apšvietimo sprendimą.

Šviesos temperatūra: rinkitės šiltą šviesą

Šviesos temperatūra matuojama Kelvinais (K), kurie nurodo lempučių skleidžiamos šviesos atspalvį. Nuo pasirinktos temperatūros LED lempučių priklausys, kokia atmosfera interjere bus kuriama.

Renkantis lempučių temperatūrą, taisyklė paprasta: kuo daugiau Kelvinų, tuo balta šviesos spalva šaltesnė. Jeigu ant LED lempučių nurodyta šviesos temperatūra yra 3000K, jos skleis šiltai baltą šviesą, jeigu 4000K – apšvietimas bus dienos šviesos spalvos, 6000K – tai šaltai balta spalva.

Namų apšvietimui L. Jurkienė siūlo rinktis ne daugiau kaip 3000K, o geriausia – 2700K spalvinės temperatūros LED lemputes. „Toks apšvietimas bus pakankamai šiltas, stipriai nekeis interjero spalvų, sukurs jaukią namų atmosferą“, – paaiškina interjero dizainerė.

LED apšvietimas

Šviesos galingumas: daugiau šviesos – mažiau elektros energijos

Renkantis LED apšvietimą, rekomenduojama vertinti ne pačių lempučių galingumą vatais (W), o skleidžiamos šviesos srauto galingumą, kuris skaičiuojamas liumenais (lm).

„LED apšvietimo pranašumas, kad 6-7 kartus mažesnės galios lemputės skleidžia tiek pat šviesos, kiek įprastos kaitrinės ar halogeninės lemputės. Jeigu ieškote lemputės, kuri skleistų tiek šviesos, kiek 60W įprasta lemputė, reikėtų rinktis maždaug 8-10W galios LED lemputes“, – pataria L. Jurkienė.

Tad LED lemputes patogiau rinktis pagal skleidžiamos šviesos srautą. Tiesiog prisiminkite, kad 40W kaitrinė lemputė skleidžia apie 400lm šviesos srautą, 100W – apie 1300lm. Tad pasirinkę 1300lm LED lemputes turėsite pakankamai ryškų, tačiau kur kas labiau elektros energiją taupantį apšvietimą.

Renkantis LED apšvietimo sprendimą, pravartu atkreipti dėmesį ir į teisingo spalvų atkūrimo indeksą (CRI). Dažniausiai gaminamos LED lemputės, kurių CRI 80. Tačiau jų skleidžiama šviesa šiek tiek pakeis interjero spalvas – suteiks žalsvą, o ne gelsvą atspalvį, kaip įprastos lemputės.

Jeigu svarbu, kad šviesa neiškreiptų natūralių spalvų, pvz., apšviečiant paveikslus, reikėtų rinktis LED lemputes, kurių CRI 90-95.

Skirtingiems kambariams – skirtinga šviesa

LED technologijos universalumas leidžia suprojektuoti visų namų apšvietimą, naudojant tik LED lemputes. Tam užtenka ir LED lempučių galios, ir įrengimo galimybių. Tačiau, renkantis LED apšvietimą skirtingiems kambariams, reikėtų atkreipti dėmesį, kokia šviesa kuriame kambaryje labiausiai tinka.

Kambariuose, kuriuose norite sukurti jaukią, ramią atmosferą, pvz., svetainėje, miegamajame, reikėtų rinktis šilto atspalvio šviesą skleidžiantį apšvietimą – 2700K LED lemputes. Kambariuose, kuriuose reikia sukurti darbingą atmosferą, pvz., darbo kambaryje, virtuvėje, tiks 3000K LED lemputės.

„Taip pat siūlyčiau investuoti ir įprastus jungiklius pakeisti LED apšvietimui tinkamais šviesos srauto reguliatoriais (dimeriais). Jie leis reguliuoti šviesos srauto galingumą, šviesos intensyvumą. Net įrengus didelio galingumo LED apšvietimą, šviesos srauto reguliatorius leis sukurti labai jaukią ir ramią atmosferą“, – pataria L. Jurkienė.

LED apšvietimas

Madingiausias – paslėptas LED apšvietimas

LED technologija yra labai universali ir jos pritaikymo galimybių daug: nuo paprastų į šviestuvus įsukamų LED lempučių iki dekoratyvinių apvadų su paslėptu LED apšvietimu. Pasak interjero dizainerės, šiuo metu vyrauja paslėpto apšvietimo tendencijos.

„LED galimybės leidžia žaisti su apšvietimu ir nesunkiai sukurti norimą nuotaiką interjere. Tam ypač tinka LED juostos, integruojamos į baldus, sienas ar lubas. Taip pat suteikti interjerui savito stiliaus padeda apšvietimą slepiantys LED profiliai, kurie dienos metu yra interjero dekoro elementas, o vakare, įjungus šviesą, paįvairina namų apšvietimą ir sukuria jaukią atmosferą. Panašiai ir su į sienas ar lubas priglaistomais šviestuvais su LED diodais, tik dienos metu jie yra nematomi“, – tendencijomis dalinasi interjero dizainerė.

Vienas populiariausių sprendimų – paslėptas apšvietimas lubose, naudojant lubinę apdailos juostą. Jis atliks dvigubą funkciją: dekoratyvinis apvadas papuoš interjerą, o LED lemputės vakare sukurs jaukią namų atmosferą. Ypatingą nuotaiką namų stiliui suteiks ir apšvietimas nišoje arba įvairūs dekoro su LED apšvietimu sprendimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)