Karveliai jau suka lizdus

Viena Kauno gyventoja skundėsi, kad atkutę karveliai vis aktyviau braunasi į daugiabučio balkoną, įkyriai burkuoja, bando suktis lizdą, teršia. „Žinome, kad ir karveliai platina tam tikras ligas, jų lizduose knibžda parazitų. Tikrai nesinori pašonėje matyti tokių įsibrovėlių, juolab kad planuojame vasarai balkone įsirengti poilsio zoną, kur galėtume auginti gėles, ilsėtis“, – susirūpinimą išreiškė moteris.

Kaip pranešime spaudai pastebi kenkėjų kontrolės ekspertų UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, šiuo metu karveliai aktyviai ieško vietos perėjimui, todėl neįstiklinti daugiabučių balkonai juos itin vilioja. Kad balkonai netaptų potencialia vieta lizdams, patartina iš jų pašalinti visus nereikalingus daiktus, atviras lentynas pridengti. Prie turėklų galima pritvirtinti paukščius atbaidančias vielas, spyglius. Būtina nuolat palaikyti švarą ir šalinti karvelių paliktas šiukšles, išmatas.

Zyziantys įkyruoliai

Visai netrukus namuose, biuruose ir kiemuose pasirodys ir dar vienas nemalonus kenkėjas – musė. L. Grigaliūnas perspėja gyventojus nenumoti ranka į musių keliamas grėsmes. Šis mažas ir, rodos, nekaltas gyvis ne tik bjauriai zvimbia, bet ir platina gausybę žmonių ir gyvūnų sveikatai pavojingų ligų: vidurių šiltinę, cholerą, bakterinę dizenteriją, hepatitą, akių uždegimą, poliomielitą, tuberkuliozę, vaikų viduriavimą, parazitinių kirmėlių kiaušinėlius ir kt.

Neseniai grupė Brazilijos, JAV, Singapūro ir Vokietijos mokslininkų atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad musės gali platinti daug daugiau bakterijų rūšių nei manyta anksčiau, be to, paskleisti užkratą musėms vieni juokai – užtenka nutūpti ant paviršiaus.

Kaip teigia L. Grigaliūnas, apie apsaugą nuo nepageidaujamų kenkėjų reikia galvoti jau dabar ir imtis visų priemonių, kad pavasario linksmybių nesugadintų nei musės, nei vorai, nei kiti kenkėjiški gyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)