Vilniaus miesto centras pasiekimas per 5 min., tapo vienais pagrindinių faktorių, nulėmusių vietos pasirinkimą ir tikslinės auditorijos numatymą.

Netoli verslo namų įsikūręs viešbutis, 100 vietų konferencijų salė, restoranas, kavinė – visa šiandienos verslui svarbi infrastruktūra.

Gali šildyti ir vėsinti

UAB „Viltekta“ suprojektuotame dešimties aukštų pastate įrengta 8 505 kvadratinių metrų ploto patalpų verslui, 200 vietų šeimininkų ir jų svečių automobiliams požeminėje bei šalia pastato esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse. „Duetto“ verslo namuose įdiegtos modernios inžinerinės šildymo, vėsinimo, vėdinimo su rekuperacija, pastato valdymo sistemos, atitinkančios A energinio naudingumo klasės reikalavimus.

Pastato architekto Gintaro Čaikausko teigimu, šis šiuolaikiškas biurų pastatas yra draugiškas aplinkai ir patogus jame dirbantiems. Pastate sumontuota aukšto našumo vėdinimo sistema, trivamzdė vėsinimo sistema, leidžianti lanksčiai ja naudotis – vienu metu vėsinti arba šildyti skirtingas patalpas. Įrengta oro drėkinimo sistema užtikrina gerą patalpų mikroklimatą šildymo sezono metu.

Netikėtos architektūrinės variacijos

Pagrindinė viso Viršuliškių skersgatvio daugiafunkcio komplekso architektūros idėja, kurios autorius prof. G. Čaikauskas – urbanistinės kalvos formavimas. Tai yra antrasis, satelitinis Vilniaus centras, kuriame numatyta aukštybinių pastatų galimybė. Nuo anksčiau realizuotų žemesniųjų gyvenamųjų pastatų link „Grand office“ vertikalės kylančią kvartalo silueto liniją palaiko ir šio administracinės paskirties objekto aukštis. Didelis dėmesys buvo skirtas bendram kvartalo vaizdui, harmoningos stilistikos, vieningo spalvinio sprendimo kūrimui ir tąsai.

Pastatų fasadų sprendimai iš esmės yra panašūs, tačiau individualizuoti pagal padėtį sklype – jie yra uždaresni tarpusavyje, bet atviri aplinkai, savotiškai „žvelgia“ į aplinkines erdves. Perėjimą nuo masyvesnių sienų link gausaus įstiklinimo pabrėžia tirpstančios horizontalės. Ypatingas dėmesys skirtas naktinio apšvietimo sprendimui – fasado elementai tampa dinamiškais brūkšniais, primenančiais kometų skrydį. Ant stogo suprojektuota lauko terasa, turinti atvirą angą „sukadruotą“ į tolimąsias aplinkos perspektyvas. Metalinis viršutinio lygio ažūras pridengia inžinerinės įrangos agregatus, vainikuoja pastato kompoziciją, pabrėžia evakuacinės laiptinės vertikalę.

Fasaduose jau tradiciškai naudojame varstomus langus, kurie yra labai pageidaujami mūsų klientų. Įrengtas patrauklus fasadų akcentinis LED apšvietimas.

Surenkamos konstrukcijos

Siekiant paspartinti statybos darbus priėmėme sprendimą pastatą statyti iš surenkamų gelžbetonio konstrukcijų, o fasadus iš surenkamų elementų. Visa tai labai pasiteisino, nors ir išlaidos buvo didesnės. Šie sprendimai sutrumpino statybos laiką ir padėjo pasiekti aukštesnę statybos darbų kokybę, o tai mums yra labai svarbu. UAB „Staticus“ įrengtas elementinis fasadas užtikrino labai aukštą pastato sandarumo rodiklį, kas yra svarbu siekiant aukštesnės energinio naudingumo klasės. Taip pat, pakankamai aukštą pastato energinį efektyvumo padėjo pasiekti ir čia pritaikyti „Paroc“ izoliaciniai sprendimai – tiek fasado, tiek stogo, tiek ir garažo lubų šiltinimui.

"Kalbant apie pastato surenkamo gelžbetonio laikančiąsias konstrukcijas, svarbu paminėti, kad jos užtikrina maksimaliai didelį pastato ilgaamžiškumą. Pastato viduje įrengti atitvarai pastato eksploatavimo metu nesunkiai gali būti permontuojami pagal pakitusius pastato naudotojų poreikius“, – pasakoja „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

Beje, pastatas „Duetto“ projektuotas ir statytas naudojant BIM (pastato informacinis modelis) modelį. Šio modelio naudojimas padėjo valdyti statybos darbų terminus bei kaštus, kokybiškiau atlikti statybos darbus.

Tiesa, specialistai neslepia, jog rengiant techninį projektą, teko įdėti daug pastangų, siekiant užtikrinti, jog pastatas tikslingai įsilies į aplinką, Statybininkams didžiausiu iššūkiu tapo požeminės automobilių saugyklos tyba, nes pastatas yra tarp jau anksčiau pastatytų pastatų, o automobilių saugykla- 3 aukštų, įgilinta į žemę daugiau nei 10 m.