Kaip teigia būsto administravimo įmonių grupės „Civinity“ IT vadovas Justinas Klemka, į būsto priežiūros sektorių sparčiai veržiasi inovacijos, kurios padidins patogumą gyventojams, jų informuotumą, o galbūt ir atpigins dalį paslaugų, rašoma įmonės pranešime.

J. Klemka pastebi, kad neseniai Londone vykusioje pastatų ir infrastruktūros priežiūros parodoje didžiausią dėmesį pritraukė penkios technologinės kryptys, kurios artimiausiu metu turės didelę įtaką daugiabučių administravimo rinkoje.

1) Veido atpažinimo galimybės

Kiekvienam gyventojui turbūt yra tekę patirti, kai grįžtant namo su krepšiais iš parduotuvės, atrodo, pritrūksta rankų išsitraukti raktus ar surinkti laiptinės kodą. O ar būtų patogu, kad Jums artėjant prie durų, jos Jus atpažintų ir pačios atsirakintų? Tai – visai netolima ateitis. Veido atpažinimo technologija yra pasiekusi itin aukštą tikslumą – jau prieš kelerius metus „Facebook“ sukurta veido atpažinimo sistema susilygino su žmogaus gebėjimu atpažinti veidus. O ką tik anonsuotas naujasis „iPhone X“ taip pat geba atrakinti telefoną atpažinęs vartotoją iš veido. Nors greičiausiai kameros su veido atpažinimo funkcija pirmiausia bus diegiamos saugumo tikslais oro uostuose, stotyse ir kitose viešosios paskirties pastatuose ar teritorijose, tik laiko klausimas, kada atsiras sprendimai, kurie galėtų išmokinti Jūsų laiptinės duris atpažinti gyventoją ir atrakinti jam duris.

2) Multifunkciniai bepiločiai skraidantys aparatai (dronai)

Dronai daugiabučių priežiūroje išstums keltuvus ir kranus – bent jau tuomet, kai reiks greitai atlikti priminę aukštai esančių namo vietų – stogo, ventiliacijos įrenginių, lietvamzdžių, antenų ir kt. – apžiūrą. Daugeliu atveju dronai leidžia greičiau, saugiau ir pigiau bustatyti problemą, tad jie ilgainiui bus žymiai patrauklesnis sprendimas ir leis administratoriams techninės priežiūros paslaugą teikti efektyviau.

Be to, plečiantis dronų technologinėms galimybėms galime tikėtis, kad jie padės atlikti ir dar daugiau priežiūros funkcijų. Pavyzdžiui, gamintojai jau siūlo dronus, kurie gali daryti termovizines namo nuotraukas – padėti identifikuoti nesandarias namo vietas, pro kurias išeikvojama šiluma.

Tokios nuotraukos itin praverstų renovuojamų daugiabučių gyventojams: kuriant namo renovacijos projektus dronai gali būti pasitelkti, atliekant tikslią namo 3D vizualizaciją, o vėliau, įgyvendinus renovacijos projektą, dronais ir termovizinėmis kameromis galima tikrinti renovacijos darbų kokybę, fiksuoti šilumos varžos pokytį. Kuriami ir kiti davikliai, kuriais galėtų būti apginkluoti dronai – pavyzdžiui, dujų nuotėkio jutikliai ir pan.

3) Automatiniai jutikliai

Viena didžiausių dabartinių problemų – gyventojai mažai žino apie būsto administratoriaus veiklą, jiems sudėtinga kontroliuoti, ar daugiabučio namo priežiūra vykdoma tinkamai ir laiku. Spręsti šias problemas taip pat padės technologijos. Londono technologijų parodoje prisistatė gausus būrys startuolių, kurie kuria įvairius skaitmeninius daviklius ir jutiklius, padedančius automatiškai užfiksuoti, kada atvyko būsto priežiūros brigada ir kokius darbus ji atliko.

Pavyzdžiui, šilumos punkte esantys jutikliai automatiškai užfiksuos atvykusį prižiūrėtoją, nuskaitys elektroninių įrenginių parametrus, o darbuotojas savo planšetiniame kompiuteryje pažymės įrenginių būklę, esant reikalui, reikalingus atlikti darbus. Informacija realiu laiku nukeliaus į savitarnos sistemą, prie kurios prisijungę gyventojai galės ją peržiūrėti, sekti tikrinto įrenginio

būklę. Tai leis gyventojams geriau žinoti, ką veikia būsto administratorius, kada atliko planinę priežiūrą, ką nustatė. Tokie sprendimai taip pat didins gyventojų pasitikėjimą būsto administratoriais.

Išmanieji jutikliai ir davikliai siųs ir prevencinius pranešimus apie galimus avarinius gedimus. Davikliai taip pat padės užfiksuoti kai kurias problemas anksčiau, nei jas pastebės gyventojai. Pavyzdžiui, nukritus slėgiui vandentiekio vamzdyne, automatiškai bus išsiunčiamas pranešimas būsto priežiūros bendrovei, kurios specialistai galės nedelsdami vykti į įvykio vietą.

Vakarų Europoje taip pat populiarėja elektros/vandens skaitikliai, kurie prijungti prie ryšio tinklo ir patys siunčia suvartojimo duomenis paslaugos teikėjui. Tai palengvina gyventojo kasdienybę, nes jam nebereikia nurašinėti skaitiklio rodmenų. Tokių skaitiklių įgyvendintų pavyzdžių turime ir Lietuvoje, jie pasiteisina, yra patogūs gyventojams ir paslaugų teikėjams, todėl tikėtina, kad šios technologijos toliau populiarės.

Įvairių daviklių naudojimas pastatų priežiūros industrijoje taps ypač patrauklus, kadangi jie generuos didelius techninės informacijos srautus (big data), kurie sudarys prielaidas duomenų analizei, kokybinėms įžvalgoms bei naujiems technologiniams sprendimams, leisiantiems sumažinti žmogiškosios darbo jėgos poreikį ateityje.

4) Kraustymasis į mobiliąją erdvę

Būsto administravimo srityje iki šiol rengiama daugybė protokolų, yra daug įstatymais reglamentuoto popierizmo. Tačiau šie procesai jau pradėjo keistis – rutininį darbą keičia automatizuotos IT sistemos, o daugiabučius prižiūrinčios brigados pamažu tampa mobilios, parametrus ima fiksuoti planšetiniais kompiuteriais.

Mobilesniais taps ir gyventojai – Vakaruose būsto administratorių savitarnos erdvės jau keliasi į išmaniuosius telefonus, tą tendenciją matysime ir Lietuvoje. Administravimo įmonės kurs gyventojams patogias mobiliąsias programėles, per kurias šie galės ne tik rasti realiu laiku pateikiamą informaciją apie namą, jo paskutinę apžiūrą ar suplanuotus darbus, bet ir registruoti gedimus, bendrauti su namo vadybininku tiesiogiai ir užsakyti papildomas, nebūtinai su būsto priežiūra susijusias paslaugas.

5) Išmaniosios kameros ir virtualios realybės akiniai

Londono parodoje atskiras paviljonas skirtas vaizdo kameroms, kurios tampa vis išmanesnės. „Daugiabučių gyventojai pirmiausia į kameras žiūri kaip į saugumą didinantį sprendimą. Lietuvoje jos dažniau sutinkamos prie naujos statybos daugiabučių, tačiau gauname užklausimų ir iš senos statybos daugiabučių gyventojų – paprastai norima padidinti saugumą kieme bei automobilių stovėjimo aikštelėse, – pasakoja J. Klemka – Tačiau kameros, o tiksliau, vaizdo duomenų analizės įranga, tampa vis išmanesnė.

Pavyzdžiui, komerciniuose ar viešuosiuose pastatuose jos gali skaičiuoti žmonių srautus, tuo tarpu daugiabučiuose – ne tik įrengiamos gyventojų ir jų turto saugumo sumetimais, bet ir siekiant matuoti administratoriaus teikiamų paslaugų kokybę – reagavimo į iškvietimus greitį, namo valymo paslaugų ir aplinkos tvarkymo dažnumą“.

Virtualios realybės įrenginiai rinkoje jau nėra naujiena, bet pastatų priežiūros srityje dar pasitelkiami itin retai. Tačiau šioms technologijoms populiarėjant, jos bus labiau išnaudojamos ir būsto administravimo srityje. Pavyzdžiui, norint perprojektuoti aplinką šalia daugiabučio namo, sukurti patogesnes ir jaukesnes erdves gyventojams, virtualios realybės technologijos gali būti panaudotos vizualizavimo tikslais – kvartalo virtualiems turams, landšafto pokyčiui pateikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)