Objekto konstrukcinės dalies projektavimas vyko kartu su statybos darbais, nes tik išardžius konstrukcijas atsirado galimybė įvertinti realią situaciją ir projektuotojams pateikti matavimus, informaciją apie medžiagiškumus. O ir suvaldyti konstrukcinės dalies darbo rengimą iššūkis buvo ne iš lengvųjų, tačiau ne vienintelis…

Rekonstrukcijos žavesys

„YIT Kausta“ atstovai neslepia, kad rekonstrukcija turi savotiško žavesio. Tai nežinomybė, kai nežinai, ko tikėtis, norėdamas įvykdyti projektinius sumanymus. Neretai tik atvėręs konstrukciją gali ieškoti sprendimų. Žinoma, tai daro įtaką projekto sąmatos eilučių skaičiui ir darbų atlikimo terminams.

„Verslo centras B66 buvo iššūkis. Privalėjome suvaldyti konstrukcinės dalies darbo projekto rengimą, greta vykdydami statybos darbus. Siekėme, kad nebūtų prastovų. Užtikrinome, kad medžiagos būtų tiekiamos laiku“, – pasakoja bendrovės „YIT Kausta“ atstovai.
Pastato aukštis – 14,06 m, plotas – 5 340 kv. m. Verslo centrą sudaro du korpusai: A dalis (buvusi sporto bei bokso salė, SPA zona) ir B pastato dalis (buvę bendrabučiai).

Dviejų tipų fasadas

Verslo centro trečiajame aukšte įrengta monolitinė perdanga (jos plotas – apie 960 kv. m.).

„Darbus pradėjome sustiprindami esamų išorės sienų laikančiąsias konstrukcijas. Tam buvo įrengta 16 monolitinių kolonų antrame pastato aukšte. Jos sujungtos su jau esamomis kolonomis. Tada pradėti monolitinės perdangos su gelžbetonio sąramomis įrengimo darbai. Tik konstrukcijai įgavus reikiamą projektinį stiprumą, buvo išpjauti antro aukšto langai“, – pasakoja specialistai ir priduria, kad daugiau netradicinių sprendimų prireikė atliekant fasado apdailą.

Pasirinkta dviejų tipų fasado apdaila. Vadinamasis „šlapiasis“ fasadas, t. y. 180 mm putų polistirenas buvo armuojamas ir dengiamas struktūriniu tinku, ir vėdinamasis fasadas. Jis suformuotas naudojant gamintojo Swisspearl plokštes.

Modernios inžinerinės sistemos

Objekto išdėstymas ir interjeras buvo projektuojami pagal nuomininkų pageidavimus. Pasak biurų centro B66 projekto vystytojų, teko nemažai derinti įvairius su įranga susijusius reikalavimus. Pavyzdžiui, prieš projektuojant pastato inžinerines sistemas, manyta, kad visos sistemos bus pritaikomos prie biurų tipo patalpos. Tik darbams įpusėjus paaiškėjo, kad teks B pastato dalyje įrengti Saulės medicinos šeimos centro patalpas. Šios paskirties patalpoms pagal higienos reikalavimus reikalingas atskiras vėdinimas (rekuperacinė sistema). Todėl sistemos įdiegimo darbai buvo atliekami net tada, kai pastato fasadas ir aplinka jau buvo įrengti, o kai kuriuose aukštuose darbavosi nuomininkai.

Naujasis pastatas atitinka B energinio naudingumo klasę, yra modernus ir jaukus. Pastate įrengta dujinė katilinė, rekuperacinė vėdinimo sistema. Visuose nuomininkų aukštuose sumontuota trivamzdė vėsinimo sistema, kuri suteikia galimybę viename kabinete vėsinti orą, net jeigu kaimynai už sienos tuo pat metu šildo patalpą. Tai ypač patogu, kai viena pastato dalis įšyla natūraliai dėl saulės spindulių, o kita – atvėsta pavėsyje.

Pastato patalpose sumontuota apsauginė signalizacija, vaizdo stebėjimo kameros, tiek patalpų viduje, tiek išorėje sumontuota praėjimo kontrolės sistema, užtikrinanti, kad į pastato vidų pateks tik žmonės, turintys praėjimo kontrolės korteles.