Vienas pagrindinių šio dvylikaaukščio pastato nuomininkų yra banko „Barclays“ operacijų valdymo centras. Jau baigiamas antrasis slėnio pastatas – minėtasis „Green Hall 2“, ir pradėtas statyti trečiasis verslo centras.

Pats save pridengia

Green Hall 2“ forma – išskirtinė. Paklaustas, kas ją lėmė, UAB „Archinova“ vadovas, architektas Antanas Gvildys įvardijo kelias priežastis. Visų pirma reikšmės turėjo sklypo forma – iš viršaus žiūrint jis – pailgas su viena suapvalinta puse, primenantis medžio lapą arba laivą. Be to, pagal detalųjį planą, skirtingose sklypo dalyse buvo nevienodas aukštingumas. Pastatui buvo parinkta šiuolaikiška forma su moderniomis raiškos priemonėmis, kurios leistų identifikuoti pastatymo laikotarpį, taip pat architektūrine stilistika ir medžiagiškumu derėtų su pirmuoju verslo slėnio pastatu. Pastatas yra netaisyklingos formos: vakaruose, arčiau senojo Žvėryno, žemesnis ir siauresnis verslo centras išauga ir praplatėja centre, kur įrengti įėjimai, o po to susiaurėja, bet iškyla dar aukščiau rytinėje pusėje link „Green Hall 1“ pastato. Plastiškų formų statinys turi pasvirusius piliastrus ir tarsi atkartoja upės vingį.

„Kadangi „Green Hall 2“ yra gana didelio tūrio ir dydžio, norėjosi, kad vizualiai atrodytų mažesnis. Dėl ištęstos „S“ raidės formos tikrojo pastato dydžio, žiūrint iš bet kurios pusės, nesimato. Statinys yra tokios formos, kad pats save iš dalies dengia. Dėl tokios projekcijos jo ilgoji kraštinė niekada nematoma visu ilgiu, todėl jis vizualiai atrodo kompaktiškesnis ir mažesnis“, – paaiškino A. Gvildys.

Sąlytis su gamta

Kadangi vakarų pusėje, žvelgiant iš senojo Žvėryno, fasadas yra lenktas ir matyti pastato stogas, jis padarytas blizgantis, iš pusiau matinio pieno. Taip stogas vizualiai susilieja su stiklo fasadu ir sudaro bendrą visumą. Rytinė fasado pusė yra atgręžta į upę, miesto centrą ir senamiestį. Todėl pasistengta, kad pastato viduje esantiems žmonėms niekas nekliudytų grožėtis šiuo gražiu vaizdu. O iš išorės fasadas buvo taip pakreiptas ir suapvalintas, kad važiuojantieji Geležinio vilko tiltu vėjuotą dieną galėtų gėrėtis veidrodiniame fasade atsispindinčios upės bangavimu.

Siekiant sustiprinti vandens ir pastato sąlytį, po pasvirusia veidrodine plokštuma buvo suprojektuotas vandens baseinėlis fontanas, laiptuotai tekantis žemyn į upės pusę ir atsispindintis veidrodiniame fasade.

Svarbiausia – nedaryti klaidų

Prieš pradedant verslo centro „Green Hall 2“ statybas, buvo atlikti nuodugnūs sklypo kadastriniai geodeziniai matavimai, nubraižytas topografinis planas ir nužymėtos pastatų, statinių ašių bei žemės sklypo ribos. Šie darbai patikėti kone dviejų dešimtmečių patirtį geodezijos ir kadastrinių matavimų srityje turinčiai J. Šalkausko personalinei įmonei, kurios specialistai prisidėjo prie ne vieno įspūdingo objekto, tokio kaip IKEA, „Akropolis“, „Maxima Bazė“, „Barclays“ biuras Vilniuje ir kt., statybų. Įmonės vadovas Juozas Šalkauskas pasakojo, kad dėl ilgametės patirties, sukauptų žinių ir turimos naujausios įrangos su užduotimis pavyko susidoroti lengvai. Didelių iššūkių nebuvo, nepaisant to, kad laiko atlikti darbus turėjo mažai.

„Svarbiausia, dirbant su tokiais dideliais objektais, nedaryti klaidų. Jų padeda išvengti kontroliniai matavimai, leidžiantys iškart patikrinti, ar darbas buvo padarytas teisingai“, – paaiškino J. Šalkauskas, pats turintis daugiau nei 30 metų darbo patirtį šioje srityje.

Didžiausi iššūkiai

Architektams ir statybininkams tikru iššūkiu tapo tai, kad naujasis pastatas turėjo iškilti ant jau veikiančios „Green Hall 1“ verslo centro požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, kuri statybų metu nebuvo uždaryta. Todėl veikiančioje požeminėje aikštelėje teko įrenginėti naujas ir stiprinti jau esamas konstrukcijas. Kadangi statybos vyko virš jau veikiančio statinio, ypatingas dėmesys skirtas tinkamam statybos procesams organizuoti, saugos priemonėms parinkti ir jų pritaikymui užtikrinti.
Taip pat reikėjo užtikrinti nepertraukiamą ir tinkamą šalia veikiančio pastato nuomininkų darbą.

Svarbu buvo išspręsti ir tai, kaip iš veikiančio pastato nelaimės atveju užtikrinti tinkamą žmonių evakuaciją. Sudėtinga buvo pasirūpinti ir nenutrūkstamu elektros, interneto bei inžinerinių sistemų veikimu. Maža to, statybų metu teko iškelti 110 kV įtampos kabelį, jungiantį Žvėryną su centrine miesto dalimi. O, be to, reikėjo padidinti transformatorinės galią, perkeliant transformatorius į požeminę dalį.

Nestandartinės 3D architektūrines figūras

Bene svarbiausias vaidmuo, įgyvendinant projektą „Green Hall 2“, teko bendrovei „Veikmės statyba“. Jai buvo patikėti pastato konstrukcijų montavimo darbai, kompanija atliko ir apdailos darbus.

Įmonės „Veikmės statyba“ projektų vadovas Valdas Radžiūnas pasakojo, kad šiame objekte buvo montuojamos konstrukcijos iš monolitinio gelžbetonio su įtemptąja armatūra. Bendrovės darbuotojams teko virš esamos požeminės automobilių aikštelės įrengti sustiprintas sijas, laikančias pastato konstrukciją. Taip pat bendrovė sumontavo stogo metalo konstrukcijas ir daugiasluoksnes stogo plokštes, įrengė suktus ir „kabančius“ laiptus.

Visi šie techniniai sprendimai buvo priimami, nes objektas ypatingas architektūrine forma, konstrukciniais sprendimais ir apdailos reikalavimais. Vykdydama pastato apdailos darbus, bendrovė pavertė tikrove ambicingas 3D architektūrines nestandartines figūras. V. Radžiūnas nestandartiniu pavadino ne tik patį objektą, bet ir aplinkybes, kuriomis teko dirbti. Bendrovė dirbo šalia veikiančio verslo centro, todėl reikėjo atsižvelgti į biuro darbuotojų pageidavimus, tarkim, darbus automobilių stovėjimo aikštelėje vykdyti nestabdant aikštelės veiklos. „Veikėme savoje stichijoje. Nestandartiniai sprendimai, nuolat kintančios aplinkybės ir įtempti darbų terminai – mūsų kasdienė duona. Būtent tokiomis aplinkybėmis galime pademonstruoti savo potenciją“, – sako bendrovės atstovas.

Grafiką derino prie nuomininko

Tikru iššūkiu tapo naujai statomame pastate įrengti elektros skirstymo įrangą. Šie darbai patikėti visoje Lietuvoje žinomos bendrovės „IE solutions“ specialistams. Jie ne tik šioje „Green Hall“ komplekso dalyje, bet ir kituose dviejuose pastatuose sumontavo įrenginius, skirtus 0,4 kV elektros energijai paskirstyti.

„Kadangi elektros skirstymo įranga buvo montuojama visiems trims pastatams, tai, vykdydami darbus, pagrindinį dėmesį skyrėme tada jau veikusiam pastatui „Green Hall 1“, kurio pagrindinis nuomininkas yra banko „Barclays“ technologijų centras.

Perjungiant esamą elektros skirstymo įrangą į naujai įrengtą, reikėjo prisitaikyti prie nuomininkų reikalavimų ir darbus vykdyti pagal sekundžių tikslumu su jais suderintą griežtą grafiką, nes priešingu atveju būtų sutrikusi banko veikla pasauliniu mastu“, – prisiminė UAB „IE solutions“ direktorius Aleksandras Plešanovas.

Tačiau profesionalų komanda, kuriai yra tekę vykdyti ypač sudėtingus elektros montavimo darbus ir anksčiau, su užduotimi susidorojo sėkmingai ir darbus atliko laiku.

Ypatingieji fasadai

Verslo centrui „Green Hall 2“ parinkta dvigubo fasado stiklo sistema, kurios bendrasis plotas viršija 5 tūkst. 600 kv. m. Fasadui panaudotos Vokietijoje pagamintos stiklo ir aliuminio konstrukcijos. Ši sistema padėjo užtikrinti šiuolaikiniams biurams keliamus akustinius reikalavimus ir tinkamą šilumos bei garso izoliaciją.

Pastato fasadai saugos nuo saulės ne tik ypatingos charakteristikos stiklais, bet ir sumontuotomis žaliuzėmis. Šios, labiau pašvietus saulei, pakrypsta atitinkamu kampu, kad patalpas pridengtų nuo spindulių. Taip sumažinamas šaldymo ir vėsinimo sistemų veikimo poreikis. O žiemą fasado sistema padės sulaikyti šilumą, tad reikės naudoti mažiau energijos. Verslo centras suprojektuotas taip, kad visi aukštai yra tarsi padalyti į dvi dalis. Pastatas turi vadinamąją šiltąją ir šaltąją puses. Vasarą, kai šilta, oras paimamas ir tiekiamas pastatui iš šaltesnės pusės, o žiemą – atvirkščiai.

Vienintelis toks Lietuvoje

Kiekviename aukšte įrengta individuali sistema reguliuojama automatiškai, taip taupant energiją. Be to, sumontuoti geoterminiai siurbliai vasarą šildo, o žiemą vėsina pastatą. Iš viso po pastatu ir aplink jį buvo išgręžta 40 gręžinių, kurių gylis siekia iki 100 metrų.

Verslo centro energiniams poreikiams tenkinti panaudota apie 7 km geoterminės sistemos vamzdžių. Geoterminis šildymas padeda sumažinti energijos išlaidas ir tausoja gamtą. Visa tai leido užtikrinti ypač aukštą A+ klasės energinį efektyvumą. „Green Hall 2“ energinius poreikius visiškai patenkins žemės gelmių energija.

Verslo centras "Green Hall 2"

Prabangus interjeras

Viešųjų erdvių interjerą kūrė pastato architektai, o biurus palikta įsirengti patiems nuomininkams. Viduje dominuoja natūralios medžiagos: medis, akmuo, taip pat į interjerą organiškai įsilieja vanduo, augalai, kiti gamtos elementai. O šviesos ir lengvumo suteikia stiklo konstrukcijos. „Green Hall 2“ viduje bus ypač daug šviesos. Architektūrinis pastato sprendimas lemia, kad 1 kv. m. nuomojamo ploto teks 0,5 kv. m. skaidrių fasado dalių. Tai reiškia, kad natūrali dienos šviesa pasieks visas darbo vietas.

Pagrindinė pastato erdvė – atriumas – užima tris aukštus. Kaip sakė architektas A. Gvildys, norint išgauti dar didesnę erdvę ir sukurti intrigą, jame suprojektuoti tam tikra forma persukti balkonai ir laiptai.

Vos įėjus į verslo centro vidų, į akis iškart krenta išskirtinių formų registratūros stalas, pagamintas iš šviesaus dirbtinio akmens ir primenantis veikiau meno kūrinį nei baldą.

Verslo centre „Green Hall 2“ įrengti trys liftai su tiksline liftų grupės valdymo sistema. Tai reiškia, kad reikiamas aukštas pasirenkamas prieš įlipant į liftą. Įdomu tai, kad liftai kels net 2,5 m/s greičiu.

Tai, kas suteikia jaukumo

Siekiant jaukumo ir to, kad nė viena erdvė neprimintų gamybinių patalpų, nuspręsta elektros transformatorinę ir dyzelinių generatorių patalpas integruoti požeminėje pastato dalyje, o šaldymo įrangą – požeminėje pastato dalyje ir ant stogo. Nors įgyvendinant šį sprendimą prireikė papildomų investicijų, kas padidino bendrą statybų kainą, tačiau buvo išvengta vizualinės taršos ir triukšmo. Įdomu ir tai, kad požeminėje pastato dalyje įrengti šiukšlių konteineriai bus iškeliami liftu. Nemažai investuota ir į požeminę stovėjimo aikštelę bei krovos stoteles elektromobiliams. Pasirūpinta ir dviratininkais.

Šiuo metu į verslo centrą „Green Hall 2“ koncernas SBA iš viso numatęs investuoti daugiau nei 17 mln. eurų, pabaigtuvės numatytos šių metų paskutinį ketvirtį.