Kaip teigė kartu su Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoju Tautvydu Tamulevičiumi ir tarybos nariu, bonsų meistru Kęstučiu Ptakausku būsimo Japoniško sodo vietą apžiūrėjęs architektas A. Hamacher, Japoniškam sodui vieta Alytuje parinkta puikiai, rašoma miesto savivaldybės pranešime.

„Džiugu, kad jūs esate labai suinteresuoti turėti japonišką sodą. Malonu ir tai, kad klostosi gana glaudūs Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimo ryšiai. Tad belieka mums susėsti prie bendro stalo ir apibendrinti savivaldybės ir miesto gyventojų pageidavimus. Visa tai reikia padaryti tam, kad galėtume sukurti visoms suinteresuotoms pusėms tinkamą sodo dizainą," – teigė svečias.

Paprašytas pasidalinti mintimis apie būsimo Japoniško sodo Alytuje viziją, bonsų meistras K. Ptakauskas teigė, kad neatsiejami japoniško sodo elementai, kuriuos lankytojai ras ir šiame sode – vanduo, medis, akmuo ir mažoji architektūra.

„Šis sodas turėtų būti labai natūralus ir artimas Lietuvos gamtai. Jame galėtų veikti muziejus, kuriame lankytojai galėtų rasti informacijos apie Alytaus ir Japonijos bendradarbiavimą," – teigė K. Ptakauskas. Čia, anot bonsų meistro, galėtų būti perkelta ir jo paties sukaupta medžiaga apie bonsus ir Japonijos kultūra. Sode taip pat turėtų būti pastatytas arbatos namelis bei įrengtas žuvų tvenkinys.

K. Ptakausko nuomone, apsilankymas sode turėtų būti mokamas. Tiesa, bilietas kainuotų minimaliai, o sodo priežiūra iš dalies galėtų būti patikėta mokiniams: „Manau, kad šio sodo priežiūrą būtų galima patikėti mokykloms. Būtų puiku išdalinti sodą lopinėliais švietimo įstaigoms, kad mokiniai galėtų jį prižiūrėti – ravėti, sušluoti lapus ir pan. Tokie darbai vaikams taptų puikia galimybe susipažinti su gamta ir išmokti ją mylėti," – teigė jis.

Japonijos landšafto architektai įsipareigojo iki kitų metų parengti japoniško sodo Alytuje projektą. Jį Alytaus miesto savivaldybės specialistams svečiai planuoja pristatyti 2018 m. sausio mėnesį, o visuomenei – kitų metų birželį. Japonijos landšafto architektų nuomone, jeigu visi darbai vyks kaip planuojama, Japoniškas sodas Alytuje, prie Mažosios Dailidės ežerėlio, pradės veikti 2019 m.

Japoniškas sodas Alytuje

Žemės sklypą (20 arų) kuriame planuojama įkurti Japonišką sodą, praėjusiais metais nupirko UAB „Marisa". Dar apie 30 arų žemės šio sodo įrengimui skirs Alytaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)