Vilniaus Antakalnio gimnaziją 2017–2018 mokslo metais lankys 560 moksleivių. Iki šiol šios gimnazijos moksleiviai naudojosi įrengtomis tupyklomis ir ne pirmą dešimtį skaičiuojančiais praustuvais. Anot Vilniaus Antakalnio gimnazijos direktorės Vitos Kirkilienės, tualeto patalpos remonto nematė jau 17 metų.

Tualetai nusidėvėjo

„Visus šiuos metus tualetų patalpos buvo labai intensyviai eksploatuojamos, nes net iki 2009 m. ugdymo procesas gimnazijoje vyko dviem pamainomis“, – pasakoja gimnazijos vadovė. Anot jos, patalpos nebeatitiko higienos reikalavimų, įranga buvo morališkai pasenusi ir susidėvėjusi, patalpos nebeatrodė estetiškai, net ir įdedant daug pastangų jas prižiūrėti.

Sumontuoti šiuolaikinę santechnikos įrangą „Gustavsberg“ filialo darbuotojus paskatino publikacijos įvairiuose portaluose apie mokyklų tualetų problemas, rašoma įmonės pranešime. Yra žinoma ne viena istorija, kai vaikai vengia lankytis mokyklos tualetų patalpose, jaučia fizinį ir psichologinį diskomfortą, nes patalpų aplinka bauginanti ir nehigieniška. Pasidomėję bendrovės darbuotojai išsiaiškino, kad šalies sostinėje vis dar yra mokyklų, turinčių tupyklas vietoj šiuolaikinių unitazų. Bendrovės atstovai kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, kuri ir padėjo rasti labiausiai remonto laukiančią mokyklą.

Nauja įranga

Švietimo įstaigai gamintojas sumontavo A energetinės klasės maišytuvus su vandens temperatūros ir srovės stiprumo fiksavimo funkcija, kuri akimirksniu įjungia taupųjį režimą vos pakėlus maišytuvo svirtį. Tokiu būdu taupoma elektros energija, vanduo. Gimnazijoje buvo įrengti šiuolaikiški unitazai, kurie pasižymi higieniškumu ir patvarumu. Integruotas vidinis tualeto bakelis cisternoje nerasoja, todėl jis ilgai išlieka švarus.

Nors Lietuvoje mokyklų būklė kasmet gerėja, investicijų į infrastruktūrą reikia nuolat: Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 36 proc. Lietuvos mokyklų reikalingas kapitalinis remontas bent vienai pastato daliai. Vien šiemet, Vilniaus savivaldybės duomenimis, mokyklų atnaujinimui, modernizacijai ir remontams skirta 21,4 mln. eurų.

Apie Vilniaus Antakalnio gimnaziją:

Mokykla pastatyta Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis 1929–1930 metais. Vilniaus Antakalnio gimnaziją, buvusią 18-ąją vidurinę, yra baigę: muzikantas, fotografas Algimantas Kriščiūnas, politikas Gabrielius Landsbergis, muzikantas Arnoldas Lukošius, muzikantas Andrius Mamontovas, TV laidų vedėjai Arnas Klivečka ir Lavija Šurnaitė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, operos solistas Rafailas Karpis, Martynas Nagevičius Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)