Nors 41 proc. respondentų atsakė įsigiję jau įrengtą būstą, vos 22 proc. visų apklausos dalyvių prieš įsikeldami į naujus namus nieko neįrenginėjo, rodo DNB banko užsakymu atliktas tyrimas.

Tyrimo duomenimis įsigytą būstą įsirenginėjo arba remontavo 78 proc. respondentų. Didžioji dalis, 41 proc., patys sugalvojo interjero dizainą ir atliko remonto darbus, 36 proc. – sugalvojo tik interjero sprendimus, bet darbus patikėjo specialistams, o visiems darbams profesionalus samdė tik 1 proc. gyventojų. Atlikti visus darbus patys dažniausiai apsiima vyrai (47 proc.), o moterys dažniau apsiriboja interjero dizaino kūrimu, kurį įgyvendinti patiki meistrams (37 proc.).

„Lyginant su „Eurostat“ pateikiamais ES valstybių tyrimais, atitinkame Europos vidurkį, kur trečdalis gyventojų būstą nuomojasi, o likusieji gyvena nuosavuose butuose ar namuose“, – sako Irma Stankevičienė, DNB banko Kredito paslaugų departamento vadovė.

„Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, nuosavuose būstuose gyvena du trečdaliai respondentų. Iš jų 45 proc. paveldėjo arba gavo dovanų, 33 proc. nusipirko be paskolos, o 22 proc. įsigijo paėmę kreditą iš banko.

„Lietuviai – reiklūs vietai, kurioje gyvena. Galima sakyti, kad svarbu turėti ne pastogę, bet namus pilnąją ta žodžio prasme, būstą, kuris būtų ne tik patogioje vietoje, bet jaukus ir įrengtas taip, kad pilnai atitiktų šeimininkų norus ir svajones. Todėl nusprendusieji įsigyti būstą jį renkasi gana ilgai, o paskui daug dėmesio skiria įrengimui“, – sako I. Stankevičienė.

Tyrimas rodo, kad beveik trečdalis respondentų (32 proc.) būsto ieškojo daugiau nei metus, ketvirtadalis (24 proc.) – nuo pusės metų iki metų, o rekordiškai greitai – greičiau nei per pusmetį – būstą susirado net 44 proc. apklausos dalyvių.

Tarp nekilnojamąjį turtą pirkusių asmenų beveik pusė, 45 proc., ieškojo būsto su daline apdaila, 10 proc. pirko nebaigtą statyti namą, o dar 4 proc. – žemės sklypą, kuriame statė namą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją