„Medinės Šnipiškės – unikali Vilniaus vieta, kurią norime padėti išsaugoti. Ir tai turime daryti neatidėliodami, nes šis rajonas sparčiai keičiasi, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Živilė Ratavičiūtė. – Svarbu išmatuoti ir tuos medinukus, kurie pavieniui neturi išskirtinės architektūrinės vertės, nes šios vietos savitumą kuria ne atskiri pastatai, o medinių pastatų visuma.“

Pirmenybė teikiama mediniams pastatams, bet vertingi mūriniai statiniai taip pat galės būti matuojami. Šnipiškių gyventojai kviečiami registruotis fotogrametriniams matavimams, el. p. eugenijus.streikus@idvilnius.lt.

Matuojant gyventojų dalyvavimas nėra būtinas, nes bus fiksuojama tik pastatų išorė. Matavimai yra nemokami, o jų duomenys bus prieinami gyventojams.

Šnipiškių medinukai

„Gyventojams tikrai siūlau pasinaudoti šia proga. Net jei artimiausiu metu savininkai neplanuoja restauruoti savo pastatų, prireikus tokius matavimus teks atlikti patiems. O per tą laiką gali būti prarastos vertingosios medinių pastatų savybės“, – teigia Ž. Ratavičiūtė.

UAB „ID Vilnius“ specialistai, gavę savininkų sutikimą, medinius ir mūrinius pastatus fotografuoja dronais, atlieka jų išorės fotogrametrinius matavimus. Matavimai svarbūs rengiant pastatų tyrimus ir tvarkybos projektus, jie suteikia galimybę lengviau, efektyviau ir mažesniais kaštais restauruoti pastatus ar atkurti tai, kas buvo prarasta dėl gaisro ar kitų aplinkybių.

Medinių pastatų fotogrametriniai matavimai atliekami siekiant įgyvendinti medinės architektūros paveldo apsaugos strategiją ir papildyti Medinės miesto architektūros muziejaus fondus.

Pastarąjį kartą Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas buvo atliktas prieš dvidešimt metų. Nuo to laiko teritorijoje įvyko daug pokyčių.

Atnaujinus duomenis, bus galima tiksliau nustatyti kultūros paveldo vietovės Šnipiškių dalies, vadinamos Skansenu, o pačių šnipiškiečių – medinėmis Šnipiškėmis, vertingąsias savybes ir patikslinti šios teritorijos ribas.