„Visi siūlomi pakeitimai ženkliai pablogins šeimų situaciją ir, tiesą sakant, pavers pirmojo būsto programą niekine. Vaikų neturinčioms šeimoms subsidija mažėja du kartus, o turinčioms tris ir daugiau vaikų net keturis, nes į šeimos sudėtį iš vis neatsižvelgiama. Tuo tarpu realybėje būsto kainos nuosekliai auga, o būsto įperkamumas Lietuvoje nusirito į 2009 metų lygį“, – sako vienas pataisų iniciatorių Linas Kukuraitis.

Anot jo, 2018 metais, pradedant programą buvo siekiama palengvinti jaunoms šeimos finansinę naštą, skatinti kurtis ir auginti vaikus Lietuvoje, gerinti šalies demografinę situaciją.

„Tai dar vienas smūgis šeimos politikai, kurios ir taip beveik nebeturime. Viena vertus matome tragišką demografinę situaciją ir ieškome sprendimų, kaip paskatinti gyventojus gimdyti ir auginti vaikus, tačiau tuo pat metu visą finansinę naštą siekiama perkelti ant pačių tėvų, valstybei nuviliant sukeltus lūkesčius. Siaurinti šią programą, užuot investavus daugiau lėšų į šeimas ir jų kūrimąsi mūsų šalyje man atrodo klaidingas žingsnis“, – sakė demokratas.

Parlamentaro, drauge su kolegomis, teikiamose įstatymo pataisose siūloma išlaikyti šiuo metu esančią nuostatą, kad didesnės šeimos, auginančios daugiau vaikų, galėtų pretenduoti į didesnę valstybės paramą.

„Vienoda suma visiems, neatsižvelgiant į šeimos sudėtį gerokai skaudžiau palies šeimas auginančias vaikus. Akivaizdu, jog didesnei šeimai reikalingas erdvesnis būstas, kuris kainuoja daugiau.

Esu įsitikinęs, jog paramos diferenciaciją pagal šeimos narių skaičių išlaikyti yra būtina, kad šeimoms, kurios augina daugiau vaikų, taigi ir patiria didesnes išlaidas, atsirastų reali galimybė įsigyti tinkamą būstą naudojantis valstybės parama“, – sako Linas Kukuraitis.

Demokratų teikiamose pataisose siūloma, jog jaunos šeimos, neauginančios vaikų, galėtų pretenduoti į 7,5 proc. būsto kainos paramą, auginančios vieną vaiką – 9 proc., du – 10,5 proc., o tris ir daugiau – 12 proc. Dotacijos dydis skaičiuojamas nuo įsigyjamo turto vertės, maksimali šiuo metu galima suma – 87 tūkstančiai eurų.