„Remiantis organizacijos „Darbdavio ID“ tyrimo, atlikto 2022 m., duomenimis, viena iš patraukliausių darbdavio siūlomų funkcinių ir emocinių naudų, greta patrauklaus atlygio, išlieka lankstus darbo grafikas ir galimybė rinktis darbo vietą ir laiką. Darbdavys, kreipiantis dėmesį į darbuotojo poreikį darbo vietos lankstumui, pirmauja konkurenciniame pranašume naujam darbuotojui renkantis darbdavį ar esamam darbuotojui priimant sprendimą likti organizacijoje“, – pranešime žiniasklaidai sako Inga Radzevičienė, „HR Hint Online“ personalo projektų vadovė.

Specialistai stebi, kad galimybė derinti darbą ir laisvalaikį jau kurį laiką laikosi tarp TOP verčių, kurių darbuotojai tikisi iš organizacijos.

Darbostogas gamtos apsuptyje ji vadina puikiu pasirinkimu norint neformalioje aplinkoje spręsti darbinius klausimus, užmegzti glaudesnį bendravimą su komanda, motyvuoti ir įkvėpti žmones.

„Brandžios organizacijos, kurios tikslų siekia ne per kontrolę, bet per pasitikėjimą ir darbuotojų įgalinimą, darbostogas yra padarę įprasta darbo organizavimo dalimi. Tiek komandinis, tiek individualus darbas netipinėje aplinkoje pastebimai gerina priklausymo organizacijai rodiklius. Laimingesni, pailsėję ir labiau darbu patenkinti darbuotojai kuria žymiai didesnę vertę organizacijai“, – teigia I. Radzevičienė.

Ką apgalvoti renkantis?

Galimybė dirbti ir ilsėtis gamtos apsuptyje skamba patraukliai, tačiau surasti tinkamą vietą ir sklandžiai suorganizuoti tokią veiklą nėra lengva. HR specialistė sako, kad ieškant savo komandos darbostogoms tinkamos vietos, darbdaviams tenka apgalvoti daugybę klausimų. Pavyzdžiui, ar į darbostogas vyks visa komanda ar atskiri darbuotojai? Ar galės kartu vykti ir antros pusės, šeimos nariai? Ar darbostogų vieta patogi geografiškai, ar bus užtikrintos tinkamos fizinės sąlygos (maistas, nakvynė), ar bus galima pasiimti augintinius ir panašiai?

Sodyba darbostogoms

„Kokybiškas interneto ryšys, patogiai įrengtos darbo vietos, bendros susitikimų erdvės – viskas priklauso nuo konkrečios įmonės ir numatomo darbostogų tikslo. Jeigu norėsime darbą derinti su komandinėmis laisvalaikio veiklomis, tikėsimės apgalvotų sodybos infrastruktūros sprendimų, padedančių įgyvendinti mūsų sumanymus. Žinoma, ieškant tinkamiausios vietos, labai svarbu atkreipti dėmesį į darbuotojo individualių poreikių užtikrinimą. Juk darbostogų tikslas ne tik darbinės veiklos perkėlimas į kitą aplinką, bet ir darbuotojo kokybiško poilsio laiko organizavimas“, – apie darbui ir poilsiui tinkamiausios vietos pasirinkimą kalba I. Radzevičienė.

Sodyba darbostogoms

Ji sako, kad darbdaviai tokiam darbo ir poilsio derinimui turėtų tinkamai pasirengti, kad darbostogos nevirstų vien atostogomis arba atvirkščiai, kad būtų išlaikytas balansas tarp užduočių ir galimybių, kurias žmogus tikisi gauti.

Ieškant darbostogoms tinkamų patalpų, specialistė pataria iš anksto numatyti, kokios užduotys šiuo laikotarpiu bus keliamos darbuotojams. Tarkime, komandinei, projektinei veiklai reikės vietos su didesnėmis bendromis erdvėmis. Individualioms darbostogoms, kai darbuotojas nori pakeisti darbo vietą, patrauklesnė ramaus, privataus poilsio galimybė.

Sodyba darbostogoms

„Darbo aplinkos perkėlimas iš įprastos darbo vietos biure į darbą gamtoje turi būti ypač gerai suplanuotas. Vadovų atsakomybė – sudėlioti dienotvarkę paliekant laiko ne tik darbo užduotims, bet ir bendroms komandinėms veikloms ir laisvalaikiui“, – kompanijos vadovams tenkančias atsakomybes vertina I. Radzevičienė.

Paklausa išauga sušilus orams

„Baltic Sotheby‘s International Realty“ NT ekspertė Danguolė Valantinienė pastebi, kad nekilnojamojo turto gamtos apsuptyje paklausa išauga vos atšilus orams, kai žmonės nori vis daugiau laiko leisti lauke.

Šiltuoju metų sezonu į nekilnojamojo turto specialistus kreipiasi ne tik individualūs pirkėjai, bet taip pat patrauklios atostogų ir darbo derinimo vietos savo komandai ieškančios įmonės. „Yra dvi kategorijos žmonių, ieškančių tokio tipo būsto. Pirmieji žvelgia į pajūrį, tačiau jis irgi turi savų niuansų. Šiltuoju sezonu ten didelis žmonių kiekis, todėl tie, kas nori ramybės, uždaros teritorijos, dairosi sodybų“, – patirtimi dalijasi NT ekspertė.

Danguolė Valantinienė

Svarbiausiu kriterijumi ieškant sodybos – atstumas nuo miesto. Antras svarbus kriterijus – geras privažiavimas bet kuriuo metų sezonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją