Geriausiai aktyvumas atsispindi antrinėje būsto rinkoje

NT analitikas A. Antanavičius laidoje „Delfi rytas“ patvirtina, kad bent jau kovo mėnuo NT rinkai buvo kur kas geresnis nei praėjusių metų paskutinis ketvirtis ir šių metų pradžia.

„Kovas grąžino pardavimus į didmiesčius ir ne tik visuose segmentuose – ir senos, ir naujos statybos. Atrodo, gana tvirta tendencija, kad atrodo, visuose segmentuose matome atsigavimą“, – teigia NT ekspertas.

Tiesa, pašnekovas pabrėžia, kad realesnę situaciją NT rinkoje galima matyti žvelgiant į antrinę būsto rinką, kurioje iškart sudaromi pirkimo-pardavimo sandoriai. Perkant naują būstą, pirmiausia, sudaroma preliminari būsto įsigijimo sutartis, kuri dar gali būti nutraukta vienos ar kitos pusės pageidavimu.

„Vystytojų pardavimai kol kas yra tik sandoriai dėl ateityje būsimų pardavimų, būna ir taip, kad vėliau matome visokių istorijų, kad kažkas pasikeitė, nes išankstinis susitarimas dar nereiškia, kad įvyks sandoris. Bet lyginant susitarimus prieš pusmetį ir kovo mėnesį, matome, kad pardavimai pagyvėjo. Antrinėje rinkoje, kur pardavimai iš antrų rankų, kovas taip pat yra reikšmingai geresnis, jeigu lygintume su sausiu ar vasariu, tai parduota nuo 30 iki 50 proc. daugiau butų kovo mėnesį, priklausomai nuo miesto“, – paaiškina A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Galime matyti spyruoklės efektą

NT analitikas pabrėžia, kad buvo neteisinga Lietuvą lyginti su Skandinavijos šalimis arba JAV, kur NT kainos ėmė mažėti, krito ir būsto rinkos aktyvumas. Pašnekovas sako niekada nemanęs, kad lietuviai atsisakys investicijų į nuosavą būstą. Be to, pamatę, kad kainos vis tik nekrenta, pirkėjai sugrįžo į NT rinką. Gali būti, kad pamatysime dar didesnį aktyvumą NT rinkoje.

„Žmonės tikėjosi, laukė, bet yra kita statistika, pavyzdžiui, indėlių, kuri rodo žmonių pinigų kiekį ir galimybes pirkti būstą, taip pat atlyginimai didėjantys leidžia nueiti į banką ir pasiskolinti daugiau. Tai visi šie rodikliai atsveria tuos emocinius negatyvius aspektus ir žmonės pamatė, kad visi tie baubai, kurie laukia, kad žiemą jau kažkas pradės griūti ir kristi, neįvyko. Ir pavasarį dalis žmonių nusprendė, kad jau nebėra, ko laukti, reikia pirkti. Ir dabar gali nutikti taip, kad tie, kurie laukė, pirks ir matysime susitraukusios spyruoklės situaciją“, – teigia A. Antanavičius.

Daugiabučiai

Jis taip pat įsitikinęs, butų kainos jau nekris. Pašnekovo teigimu, kainų mažėjimui reikia dar mažesnių NT pardavimų nei praėjusių metų pabaigoje. Šiuo metu tokių prognozių nėra, atvirkščiai – butų kainos, jeigu augs pardavimai, gali nežymiai (keliais procentais) augti.

„Kovo mėnesį antrinėje rinkoje kainos augo. Tai rodo, kad esant didesniam susidomėjimui NT, geresniam likvidumui, pardavėjams pavyko gauti šiek tiek didesnes kainas nei sausio ar vasario mėnesiais. Tai galima manyti, kad neženkli kainų augimo tendencija gali būti, jeigu žmonės išlaikys tą aktyvų pirkimą. Aišku, nėra taip viskas paprasta: padidėjusios palūkanos verčia žmones ilgiau mąstyti, pirkti ar ne būstą, bet, vėlgi, ne visi perka su banko paskola. Rinkoje pinigų kiekis yra nemažas ir tai palaiko aktyvumą. O kad kainos mažėtų, reikia, kad būtų dar prastesni mėnesiai nei buvo praėjusių metų antra pusė ir šių metų pradžia, Tada mes jau galėtume kalbėti apie ženklesnį kainų kritimą. Kainų kritimui reikia didelės jėgos“, – sako A. Antanavičius ir priduria, kad, ko gero, šie metai NT rinkai bus ramūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)