Paklausa yra

Nekilnojamasis turtas yra viena saugiausių investicijų, ypač galvojant apie ilgalaikę perspektyvą. Į būstą investuoti pinigai grįžta būstą pardavus arba jį išnuomojus. Gyvenamasis nekilnojamasis turtas užsienyje, ypač turistų pamėgtose šalyse, tokiose kaip Ispanija, Kipras, Graikija, yra gerokai patrauklesnis investuotojams dėl nuolatinės didelės paklausos, iš to kylančio būsto likvidumo ir garantuotos grąžos.

Sandra Babravičienė, „Capital“ tinklo brokerė, padedanti klientams įsigyti būstus Ispanijoje, sako, kad šios šalies nekilnojamojo turto rinka vis dar auga.

„Susidomėjimas būstais yra, ypač kurortinėse vietovėse. Čia būstą perka žmonės iš visos Europos“, – teigia NT brokerė.

Minėtos NT agentūros brokerės Svetlana Vaitkienė ir Sigita Žlabienė teigia, kad būsto paklausa Ispanijoje išaugo po pandemijos.

„Ispanija, kasmet pritraukianti apie 90 mln. turistų iš viso pasaulio yra itin patraukli investicijoms į nekilnojamąjį turtą. Būsto pirkėjai čia labai suaktyvėjo popandeminiu laikotarpiu, kai daugelis suprato, jog gali dirbti ne tik biure, bei prasidėjus karui Ukrainoje“, – sako S. Žlabienė.

 Maljorkos uostas

Nuo 2016 m. Kipre dirbantis brokeris Nerijus Čaplikas teigia, kad šiame krašte dauguma projektų išparduodama vos prasidėjus statyboms.

Perkantieji būstą nuomai Ispanijoje, Graikijoje ar Kipre galima tikėtis 5-6 proc. metinės grąžos.

Didelė būsto įvairovė

Šilto klimato šalyse yra gerokai didesnis būsto pasirinkimas. Viskas priklauso nuo žmogaus poreikių ir, žinoma, biudžeto. Čia galima įsigyti butą, apartamentus gyvenamajame komplekse su baseinu, sodu ir sporto sale, vieno ar dviejų aukštų namą su vaizdu į kalnus ar jūrą.

„Kainos pradedant nuo 87 tūkst. eurų iki 7 mln. eurų. Diapazonas yra labai platus. Žiūrint, ko žmogus ieško – ar būsto sau gyventi nuolat, ar atostogų būsto, ar investicijai“, – sako S. Babravičienė.

Būstas ten, kur šilta, yra visai kitoks. Čia yra įprasta, kad daugiabutis ar individualių namų kvartalas turi savo baseiną, dideles terasas, kuriose telpa net ne vienas lauko baldų komplektas. Įprasta, kad būstas Ispanijoje, Kipre, Graikijoje parduodamas pilnai įrengtas ir net su visais baldais. Naujiesiems būsto savininkams tereikia atsivežti savo asmeninius daiktus.

Siro sala, Graikija

„Tie, kam patinka keliauti ir leidžia finansinės galimybės, užsienyje gali rasti daug geresnių pasiūlymų nei, tarkime, Lietuvos pajūryje“, – sako Ieva Benėtė, padedanti lietuviams įsigyti būstą Graikijoje, Kroatijoje, Juodkalnijoje ir Ispanijoje.

Patarimai galvojantiems apie būstą užsienyje

Su nekilnojamuoju turtu užsienyje dirbantys brokeriai pastebi, kad lietuvių susidomėjimas būstu svetur auga. Vieni jų būstą perka sau, kaip atostogoms skirtus namus, kiti – tik investiciniais tikslais, tretieji – sau atostogoms, o ne atostogų metu – nuomai.

Pats nekilnojamojo turto objekto įsigijimo procesas nuo pirminės kliento užklausos iki raktų gavimo gali užtrukti nuo vieno iki poros mėnesių. Kiekviena šalis turi savo įstatymus, reikalauja skirtingų dokumentų, tad būtina išsiaiškinti, kokie yra reikalavimai, mokesčiai ir kaip vyksta pats būsto įsigijimo procesas.

Pagrindinis kalbintų specialistų patarimas ketinantiems pirkti būstą užsienyje – rasti patikimą partnerį, kuris lydės visuose proceso etapuose. Profesionalus brokeris pasirūpins pirkėjų atvykimu, suderins objekto apžiūras, lydės pas notarą.

Svarbiausia – nepasitikėti „juodaisiais“ brokeriais. Paieškoti informacijos internete bei socialiniuose tinkluose, kurios agentūros yra patikimos, sulaukia daug teigiamų klientų atsiliepimų.

Patikimas ir profesionalus partneris yra ypač svarbu, jei reikalinga banko paskola. Pačiam pirkėjui gali būti sudėtinga paruošti bankui reikalingus dokumentus, bendrauti užsienio kalba su banko tarnautojais gali būti sudėtinga.

Kalbinti brokeriai pataria gerai išsinagrinėti būsto aplinką, susipažinti su vietove. Pavyzdžiui, Ispanijoje skola keliauja paskui turtą, o ne paskui asmenį, todėl prieš sudarant pirkimo-pardavimo sandorį svarbu tam tikrose institucijoje pasitikrinti, ar neteks mokėti buvusių savininkų skolos.

Taip pat reikia įvertinti turto išlaikymo kainą, privalomas teikti deklaracijas ir mokėtinus mokesčius, kuriuos atėmus iš gautų nuomos pajamų, grąžos sumenksta. Prieš priimant galutinį sprendimą, privalu suskaičiuoti visus mokesčius valstybei, būstą aptarnaujančioms tarnyboms bei kitas išlaidas.

Ekspertai pirkėjams pataria neskubėti priimti galutinio sprendimo. Reikėtų apžiūrėti bent kelis objektus, įvertinti jų visų privalumus ir trūkumus.

„Delfi būstas“ nori išsiaiškinti, kokia iš tiesų yra situacija skirtingų šalių, regionų NT rinkose. Ar būsto krizę jaučia Pietų regionai, kuriuose niekad netrūko NT pirkėjų, kokia situacija yra Vakaruose, Rytų regionuose. „Delfi būstas“ kviečia NT srities ekspertus susisiekti ir papasakoti apie būsto rinką jų regione. Įžvalgas galite siųsti el. paštu justina.maciunaite@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją