Švedijos kapitalo NT plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ užsakymu atlikta 25-45 metų amžiaus Vilniaus miesto gyventojų apklausa rodo, kad 45 proc. respondentų, ketinančių per ateinančius penkerius metus įsigyti būstą, tam planuoja skirti iki 150 tūkst. eurų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tyrimo duomenys rodo, jog būstą iki 150 tūkst. daugiausiai rinktųsi vieno asmens namų ūkiai (71 proc.) ir jaunimas iki 29 metų amžiaus – 53 proc.“, – sako bendrovės vadovas Remigijus Pleteras. Jo teigimu, šiandienos rinkoje tokia suma nėra labai didelė, tačiau įsigyti būstą Vilniuje, net ir naujos statybos, tikrai įmanoma.

„Už tokią sumą galima rasti net 52 kv. metrų būstą su pilna apdaila. Tiesa, jis bus toliau nuo centro, dažniau miegamuosiuose mikrorajonuose, tačiau naujos statybos, pilnai įrengtas“, – sako R. Pleteras.

Kiek didesnę sumą – nuo 151 iki 200 tūkst. eurų – būstui Vilniuje skirtų 31 proc. respondentų, o nuo 201 iki 300 tūkst. už savo būstą sumokėtų 20,7 proc. vilniečių. Daugiausiai tai dviejų ar daugiau asmenų ūkiai, vedusios arba kartu gyvenančios poros.

Dar daugiau, nuo 301-500 tūkst. eurų už būstą sau galėtų leisti vos 4 proc. gyventojų. Tyrimo duomenimis, nei vienas respondentas nenurodė didesnės nei 500 tūkst. eurų sumos, kurią skirtų savo būstui įsigyti per artimiausius penkerius metus.

R. Pleteras sako matantis ryškėjančią tendenciją – pirkėjų akys krypsta į ekonominės klasės būstą. „Tam yra aiškios priežastys – infliacija, bankų palūkanų normų augimas ir ekonominis neapibrėžtumas žmones šiuo metu verčia ieškoti labiausiai prieinamų variantų. Jei prieš 3, 5 ar daugiau metų už tam tikrą kainą žmogus galėjo nusipirkti vidutinės klasės būstą, šiandien ta kaina yra labiau prieinamo, tai yra ekonominės klasės būsto“, – pabrėžia NT ekspertas ir priduria, jog vien pernai būstai Vilniuje brango daugiau nei 20 proc. o lyginant su kainomis prieš 5 metus – daugiau nei perpus.

R. Pleteras pažymi, kad šiandien rinkoje už vidutinės klasės būsto kvadratinį metrą su daline apdaila vidutiniškai prašoma 4 tūkst. eurų, o prestižinio būsto kainos siekia ir 7 tūkst. ir daugiau už kvadratinį metrą. Tuo tarpu ekonominio būsto kvadratinio metro kaina su daline apdaila Vilniuje viršija 2,5 tūkst.“, – sako pašnekovas.

NT ekspertas pabrėžia, kad žmonės neturėtų nerimauti dėl būsto kokybės. Esą gyvenamojo būsto skirstymas pagal klases labiau yra susijęs su vieta, kur tas būstas yra, arba papildomomis paslaugomis, tokiomis kaip apsauga, priežiūra, patarnavimais, papildomi įrengimas, kaip, pavyzdžiui, baseinai arba kiti prabangos elementai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją