LR Statybos įstatymo pakeitimai, kad gyvenamąsias patalpas bus galima parduoti tik esant 100 proc. projekto baigtumui, sukėlė daug diskusijų. Pirmiausia, kokius darbus reikia atlikti, kad būstas būtų 100 proc. užbaigtas?

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė A. Gedvilienė portalui Delfi sakė, kad įstatymo projektu norima artėti prie europietiškos būsto pirkimo-pardavimo politikos ir būstą įsigyti tik tada, kai namas jau stovi, jis yra priduotas, pirkėjas gali į jį ateiti, pasižiūrėti ir tik tada pasirašyti sutartį, kai jau yra objektas, dėl kurio tariamasi.

„Mūsų tikslas buvo ieškoti būdo, kaip apsaugoti pirkėją, paprastą žmogų, kuris sudeda savo santaupas į pirkinį, nuo ateities netekčių“, – sakė A. Gedvilienė.

Ji taip pat aiškino, kad įstatymo pakeitimai numato, jog vystytojas galės parduoti būstą, kuriame jau yra išvedžioti visi inžineriniai tinklai, jis atitinka projektą. Jos teigimu, pilna apdaila nėra būtina.

Plačiau galite skaityti ČIA.

Kas yra 100 proc. projekto baigtumas?

Tačiau projekto pridavimas (registravimas) įvyksta tada, kai jis yra baigtas pilnai, 100 proc. Advokato padėjėjas V. Poplovuchinas paaiškina, kad 100 proc. statinio baigtumas reiškia, kad statinys yra visiškai pastatytas, su visomis savo konstrukcijomis, įrengtomis visomis inžinerinėmis sistemomis pagal statinio projektą. 100 proc. baigtumui, norint priduoti (registruoti) pastatą, turi būti sudėtos net durys butuose, kur tai yra numatyta. Taip pat turi būti grindų ir sienų apdaila, tai, kas yra numatyta pagal projektą, pertvaros ir pan. rozetės, kriauklė, klozetas san. mazge ir pan.

Nekilnojamas turtas

„Dušo, jeigu jis yra pastatomas ir bet kada atvežamas, keičiamas dalykas, kaip ir virtuvės kriauklės, kuri yra įmontuojama į baldus, tikrai gali nebūti, tačiau visi įvadai, prievadai ir kanalizacijos vamzdžiai turi būti atvesta. Turi būti viskas, kas turi būti įrengiama įrengimo metu. Kalbant apie sienų ir grindų apdailą, vėlgi, viskas pagal projektą. Jeigu mes įrodome, kad šitos betoninės grindys yra interjero detalė, atitinka projektą, kaip šiuolaikiniai loftai, galima ir daryti. 85 proc. baigtas pastatas tikrai yra nepritaikytos gyvenimui patalpos, nes jose nėra nei laidų, nei rekuperacijos. 100 proc. baigtose patalpose visa tai turi būti padaryta“, – paaiškina teisininkas ir priduria, kad kalbant apie apšvietimą, turi būti įsukta bent jau lemputė, sudėtos rozetės, šviesos jungikliai ir pan.

Tiesa, teisininko teigimu, naujasis projektas kelia abejonių. Jis svarsto, kokiu būdu pakeitimai apsaugos pirkėjus.

Ar mes apsaugosime pirkėjus, nes pirmiausia, jeigu bus galima pasirašyti preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį vien tam, kad pirkėjas turėtų teisę pasirinkti sienų spalvą. Jeigu notarinė sutartis bus pasirašoma tik tada, kai 100 proc. bus priduotas butas,bus situacijų, kai po preliminarios sutarties pirkėjai, net neturėdami savo buto, į jį investuos savo buto darydami pilną apdailą ir tik tada žingsniuos pas notarą. Kas nuo to pasikeis, sunkiai suprantama. Kokiu būdu mes apsaugosime pirkėjus, nežinau, nes koks skirtumas, ar namas bus 85 proc. baigtas, ar 95 proc., jei vystytojas susidurs su problemomis ir bankrutuos, pirkėjai vis tiek praras pinigus“, – tikina teisininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)