Prestižinio būsto Palangoje yra

Ko gero, kiekvienas pajūrio svečias sutiks, kad ir Palanga, ir Šventoji per pastaruosius kelerius metus labai pasikeitė. Kurortuose padaugėjo naujos statybos statinių, mažiau „pastatų vaiduoklių“, kurie darkydavo mūsų pajūrio regiono veidą. Kai kurie naujų objektų architektūra atrodo tikrai unikaliai. Tiesa, tokių projektų apartamentų kainos įrodo, kad jie skirti tik išskirtiniam pirkėjui.

NT agentūros „Opcio“ direktorius Ignas Tiškus pasakoja, kad tikrojo prestižinio būsto pradininkas Palangoje yra apartamentų kompleksas „Eglė“. Tiesa, pašnekovas pabrėžia, kad 2021 metais, sužibus būsto pajūryje žvaigždei, NT rinkoje atsirado brangių, tačiau nekokybiškų projektų, todėl pirkėjai turėtų atidžiai įvertinti, ar jų perkamas būstas vertas jo kainos.

„Yra bandančių pakartoti sėkmę, turime kokius 2-4 tokius projektus. Tačiau yra ir tokių projektų, kurių kaina tarsi prestižinio būsto, bet kokybės prasme tai nėra prestižinė klasė“, – pabrėžia I. Tiškus.

Ignas Tiškus

Prestižinio būsto plėtrą Palangoje, anot NT eksperto, skatina mažėjantis laisvų patrauklių žemės sklypų skaičius. Jis aiškina, kad labiausiai geidžiami sklypai NT vystymui yra Palangoje, čia žemė yra brangiausia, todėl ir turtas čia kainuoja daugiausiai. Pastaraisiais metais sužibėjo Kunigiškės, tačiau šioje vietovėje žemės sklypai pigesni ir didesni, tad ir NT čia pigesnis nei Palangoje. Pigiausių būstų tiems, kurie nori įsikurti pajūryje, reikėtų ieškoti Šventojoje. Pasak I. Tiškaus, ši vietovė yra mažiau patraukli NT vystymui.

„Matome, kad Palangoje neužstatytos žemės mažėja, apgriuvusius „pastatus vaiduoklius“ vystytojai jau išvalė, laisvų žemių nebėra daug, o žemės kaina Palangoje realiai nustato ir būsto kainą. Kadangi žemės kainos labai pakilusios, jos iš karto labai augina ir NT objekto kainą. Reiškia, kad ir statyti tokioje vietoje reikia kokybišką, brangų pastatą, nes pastačius pigų objektą būtų sunku atgauti investicijas. Šis veiksnys lėmė, kad Palangoje NT brangiausias, Kunigiškėse šiek tiek pigesnis, Šventojoje – pigiausias“, – sako NT brokeris ir priduria, kad prestižinės klasės būstas gali kainuoti 10 tūkst. Eur/kv. m ir daugiau.

I. Tiškus sako esąs įsitikinęs, kad laikui bėgant Palanga gali tapti prestižinio NT kurortu: „Ypač ta Palangos pusė, kuri yra visų geidžiama – parko apsuptyje. Toje pusėje yra daug medžių, gražūs namai, paplūdimys, parkas ir kiti patogumai.“

Palangoje parduodamas butas („Baltic Sotheby’s International Realty“ nuotr.)

Palanga niekada netaps Neringa

Visgi, „Baltic Sotbeby‘s International Realty“ NT ekspertas Robertas Karalius pažymi, kad Palanga niekada netaps Neringa, o Neringa – Palanga.

„Žmonės labai dažnai mėgsta lyginti šiuos kurortus, tačiau jie labai skirtingi. Palanga niekada netaps Neringa, o Neringa niekada netaps Palanga. Tai du skirtingi kurortai, turintys skirtingą infrastruktūrą, gamtą bei tinka skirtingam gyvenimo būdui. Palangoje galime rasti veikiančių puikių restoranų, SPA centrų ir prabangių viešbučių visus metus. Neringoje žmonės labiau vertina jos unikalumą, gamtą, atmosferą ir ramybę – to niekur kitur nesukursi. Ten labai ribota rinka ir vystymo galimybės, todėl bet koks turtas ten turi didžiulę išliekamąją vertę“, – pabrėžia prestižinio NT ekspertas.

Robertas Karalius „Baltic Sotheby’s International Realty“

Kita vertus, pasak jo, Nidoje niekada nebus tokio kiekio patogios infrastruktūros kaip Palangoje, tačiau bu šie kurortai turi savo išskirtinumų, kurie nekonkuruoja, todėl kiekvienas NT pirkėjas gali pasirinkti, kas artimiau jo gyvenimo būdui.

Projektas Auksinės kopos Nidoje  Studio 3D Architects vizualizacija)

Neringa visuomet garsėjo prestižinio NT projektais, tačiau, panašu, kad Palangos būsto rinka ją vejasi. R. Karalius išskiria jau minėtą apartamentų kompleksą „Eglė“, kuriame, anot jo, be puikios vietos, prabangios architektūros ir išskirtinių apdailos medžiagų pirkėjai galėjo džiaugtis ir bendromis erdvėmis, tokiomis kaip reprezentatyvūs holai, sporto salė ar dviračių saugojimo patalpa.

„Tokiuose projektuose dažniausiai akcentuojamas ir gyventojų privatumas, todėl dažnai jie būna uždari bei turi gyvą apsaugą ar konsjeržą, kurį gali rasti vietoje iškilus bet kokiam klausimui. Turbūt šis pavyzdys ir atsako į klausimą, kad jau ir pas mus, konkrečiai Palangoje, galime rasti prabangių projektų, tačiau jų kiekis vis dar yra mažesnis už paklausą aukščiausios klasės būstui“, – pažymi NT ekspertas.

Palangoje parduodamas butas („Baltic Sotheby’s International Realty“ nuotr.)

Laukiama naujų, įdomių projektų

Palangoje yra prestižinio būsto, tačiau, „Rent Sales and Marketing“ (RSM) vadovės Olgos Lapinskės teigimu, šis segmentas nėra dominuojantis.

„Palangoje visada buvo prestižinio būsto pasirinkimas, tačiau nematome tokios tendencijos, kad pajūrio rinka taptų tik premium NT projektų lokacija. Taip, šis segmentas progresuoja, vystosi, prestižiniam būstui tikrai yra atitinkamų pirkėjų srautas, tačiau tai vienas iš segmentų. Vertinant rinką galima teigti, kad labai didelę įtaką Palangos rinkai davė pandeminis laikotarpis, dabar ši rinka išgyvena vienus gražiausių laikų. Anksčiau dominavo lokalūs vystytojai, dabar matome, kad vis daugiau vystytojų atsiranda ir iš Vilniaus, Kauno. O tai yra labai gerai, nes kiekvienas naujas projektas papildo Palangos veidą ir pasiūlo klientui vis naują produktą“, – tikina O. Lapinskė.

Olga Lapinskė

Pašnekovė tęsia, kad Palangoje skirtingų turto segmentų vystytojai konkuruoja dėl įvairių pirkėjų. Jos teigimu, tokia pajūrio rinkos raida pirkėjui yra pridėtinė vertė, nes atsiranda skirtingų koncepcijų projektų, taip pat prabangių nišinių projektų su vienetiniais apartamentais, uždarų gyvenviečių su savo baseinais, laisvalaikio ir SPA koncepcijomis.

O. Lapinskės teigimu, Palangoje dar turėtų atsirasti naujų, įdomių projektų: „Palangos rinka nuolat keičiasi, progresuoja, vystytojai vis daugiau biudžeto ir dėmesio skiria naujų NT projektų koncepcijoms, strategijoms kaip įvesti projektą į rinką, profesionalioms pardavimo ir marketingo komandoms. Džiugu, kad NT rinka pajūryje plečiasi, keičiasi. Vystytojai vis labiau analizuoja potencialių klientų segmentus, ieško unikalių idėjų, nišinių koncepcijų, kurios galėtų išskirti projektą rinkoje ir sugeneruoti potencialių klientų srautą.“

Palangoje parduodamas butas („Baltic Sotheby’s International Realty“ nuotr.)

Ji priduria, kad NT plėtra numatoma ne tik pačioje Palangoje, bet ir jos apylinkėse, pavyzdžiui, Kunigiškėse, Šventojoje. Čia planuojami keli nauji ir įdomūs projektų, tačiau jie bus užbaigti po 2 metų, o šiuo metu pirkėjai gali rinktis iš statomų arba pastatytų būstų.

„Tai irgi labai patrauklu, nes įsigyjant būstą prie jūros visi nori maksimaliai išnaudoti vasaros sezoną, o dabar kaip tik tinkamas metas pradėti pilnos apdailos ir įrengimo darbus, kurie užtrunka apie 4-5 mėn. Priimant sprendimą dėl būsto pirkimo sausį-vasarį pirkėjai galės pilnai paruošti savo antrus būstus poilsiui vasaros sezono pradžiai“, – sako O. Lapinskė.

Projektas Auksinės kopos Nidoje  Studio 3D Architects vizualizacija)

Kuo pasižymi prestižinės klasės būstai?

R. Karalius pažymi, kad prestižinės (arba „premium“) klasės būstas visada yra labai geroje vietoje – tai būtina sąlyga tokiam turtui vystyti. Antras svarbus kriterijus – pastato architektūra ir kiti sprendimai (prabangios apdailos medžiagos, šiuolaikiški patogumai, bendrųjų erdvių apdaila).

„Ir trečias, jeigu kalbėtume apie apartamentų projektus, – bendrosios erdvės gyventojams, t.y. erdvūs prabangūs holai, sporto salės, SPA, vaikų kambariai ir kitos erdvės. Lietuvoje toks projektas nėra dažnas, tačiau didelėje dalyje pasaulio kurortų tokias viešas erdves klientams siūlo praktiškai visuose projektuose“, – paaiškina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)