Mažiausi pardavimai – naujo būsto segmente

Pasak A. NT analitiko A. Antanavičiaus, vienas didžiausių šių metų iššūkių NT rinkai yra kylančios palūkanų normos. Centrinių bankų politika yra tiesioginis veiksnys potencialių NT pirkėjų lūkesčiams ir sprendimams, kaip ir būsto pasiūla.

„Atsirado lūkesčių, kad kainos turi pradėti mažėti ir dėl jų NT rinka sulėtėjusi. Kitas pastebėjimas – NT vystytojams metai buvo sudėtingi, sudėtingesni nei tikėtasi. Vystytojai sudėtingų laikotarpių jau turėjo, tačiau jie trukdavo 2-3 mėnesius, bet nuo karo pradžios viskas pasivertė aukštyn kojomis. Bėda yra ta, kad vystytojai turi daug nepastatytų butų, siūlomų tik brėžiniuose ir žmonės bijojo pirkti pažadus. Todėl naujos statybos butų pardavimai 2022 metais buvo apie 3 kartus mažesni nei 2021 metais. Tai yra stiprus kritimas ir nuotaikos tikrai nekokios. Visgi, į ateinančius metus galima žiūrėti pozityviau“, – pabrėžia NT analitikas.

Arnoldas Antanavičius

Jis tęsia, kad gyventojai vis dar nori įsigyti būstą, ir tai rodo pardavimų apimtys antrinėje rinkoje. Kitaip tariant, nerasdami sau tinkamo pasiūlymo naujo būsto segmente, pirkėjai suka į antrinę rinką.

„Pagal pardavimų apimtis antrinėje rinkoje matome, kad pirkėjai būstu domisi. Pardavimų būta apie 15-20 proc. mažiau nei 2021 metais, priklausomai nuo miesto. Todėl tragedijos nėra, nes pardavimų lygmuo visos rinkos yra kažkur 2018-2019 metų. Tai yra vis dar pakankamas likvidumas, kai pardavėjai nejaučia didelio streso. Tie, kurie turėjo daug lūkesčių užsidirbti, nusipirko NT tam, kad ji perparduotų už didesnę kainą, jiems greičiausiai reikės savo lūkesčių sumažinti ir jie tai daro“, – paaiškina NT analitikas.

Nekilnojamas turtas

Pirkėjai turi galimybę derėtis

Žinoma, dalis gyventojų dėl tam tikrų veiksnių (paskolų brangimo, aukštų NT kainų, asmeninio finansinio neapibrėžtumo) sprendimą įsigyti būstą atideda ir tai, pasak A. Antanavičiaus, yra visiškai normalu ir gerai: pirkėjai turi galimybę derėtis.

„Manau, kad paklausos pakritimas yra sveikas, rinka yra ramesnė ir daugiau galimybių, daugiau laiko pirkėjams turtą apžiūrėti, išsirinkti sau labiausiai patinkantį ir tinkantį būstą, derėtis, surasti palankesnes finansavimo sąlygas, neskubėti“, – sako NT analitikas.

Nekilnojamas turtas

Nors daugelis NT ekspertų Lietuvoje sako, kad šiemet NT kainos nekils, A. Antanavičiaus teigimu, tai yra neįmanoma dėl infliacijos.

„Kol kas gyvename aukštos infliacijos aplinkoje ir centriniai bankai padarė viską, kad krizės nebūtų, to pasekmė yra aukšta infliacija, kuri vis dar tęsiasi, brangsta viskas ir aš manau, kad šiais metais matysime NT kainų padidėjimą. Galbūt ne tokį didelį kaip infliacija, bet kryptis bus išlaikoma, nepaisant to, kad Euribor didėja. To neužtenka, kad NT rinka paleistų kainų pokyčio kryptį“, – pabrėžia pašnekovas.

Tiems, kas šiemet visgi pirks būstą, NT analitikas pataria nepriimti vystytojo sutarties sąlygų ir kainos kaip nepakeičiamų. Patariama, anot jo, konsultuotis su teisininku dėl būsto pirkimo-pardavimo sutarties sąlygų, numatyti didesnes baudas vystytojui, jeigu jis nesilaikytų sutarties sąlygų.

„Pasinaudoti šita situacija ir pasiimti sau kažką naudingo šiuo metu yra geras laikas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Nekilnojamas turtas

Būsto nuomos rinkoje, panašu, šiuo metu aiškumo daugiau. Pasak NT analitiko A. Antanavičiaus, skaičiuojama, kad nuomos kainos paskutiniu metu krito apie 10-15 proc.

Nuomos rinka stabilizavosi. Kita vertus, šiuo metu apskritai yra ramesnis sezonas, vasarą lauksime piko, bet situacija normalizavosi, problemos išsisprendė ir neturėtų būti bėdų nei nuomininkams išsinuomoti, nei savininkams išnuomoti“, – tikina pašnekovas.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Delfi rytas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)