Greito būsto kainų kritimo nesitiki

Bene daugiausiai diskusijų šiandien kelia palūkanų normų augimas. Ekspertai spėlioja, kaip tai gali paveikti būsto kainas, jo paklausą ir pasiūlą Lietuvoje. Visgi NT analitikas Arnoldas Antanavičius ragina atkreipti dėmesį į faktus.

„Šiuo metu daugiau yra lūkesčių ir filosofavimo nei faktų. Tikimasi, kad dėl kylančių palūkanų normų NT kainos turėtų staiga kristi, nes kažkas apeliuoja į Švedijos, JAV NT rinkas, bet nekreipia dėmesio į tai, kad jos buvo bene labiausiai įkaitusios būsto rinkos. Jas ima lyginti su Lietuvos NT rinka, bet statistika rodo, kad bent jau Vilniuje, Kaune senos ir naujos statybos butų kainos išlaiko kainų augimo kryptį, ji nebėra tokia sparti, kokia buvo praėjusiais metais, kainų augimas yra gerokai sulėtėjęs, Klaipėdoje kainų augimas spalio mėnesio buvo mažesnis, bet rezultatai kol kas labai svyruojantys“, – teigia A. Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Pašnekovas sako, kad palūkanų normų kėlimas didelės įtakos NT kainos Lietuvoje kol kas neturi ir tai įrodo butų pardavimų skaičiai. Jo teigimu, paskolos turėtų brangti trigubai, kad turėtų įtakos būsto pirkėjų elgesiui ir NT kainoms.

„Bet pats palūkanų kėlimo faktas, mano nuomone, yra per silpnas argumentas kainų kritimui. Reikia, kad palūkanos pakiltų daug labiau, pavyzdžiui, JAV paskolos kainuoja nuo 6 iki 7 proc. Tai Lietuvoje situacija, sakyčiau, dar yra normali, aišku, sulėtėjimas matosi, dalis rinkos dalyvių atsitraukia, žiūri, kas bus toliau, yra rinkos dalis, kuri toliau perka, tai įrodo kredito dydis – Lietuvoje per rugsėjo mėnesį buvo išduota paskolų už 200 mln. eurų. Didesni skaičiai buvo tik rugpjūčio mėnesį. Tai rodo, kad dalis visuomenės, dalis potencialių pirkėjų, perka NT ir toliau skolinasi net nepaisant to, kad palūkanos didėja ir paskolos brangsta“, – tikina A. Antanavičius.

Nekilnojamas turtas

Nuomos kainos krenta

Būsto rinka ir kainos turi įtakos butų nuomos segmentui. Pasak NT analitiko A. Antanavičiaus, šiuo metu stebimas būsto nuomos kainų mažėjimas ir tam įtakos turi keli veiksniai.

Mūsų nuomos rinka pavasarį buvo nepasiruošusi staigiai išaugusiai paklausai ir tai lėmė sparčiai išaugusias kainas. Bet padidėjus nuomos kainoms atsirado daugiau noro ir logikos pirkti tą patį turtą, juk banko įmokos ėmė didėti visai neseniai. Kai kam dar net nepradėjo didėti, jei paskolų perskaičiavimas dar neįvyko. Natūralu, kad nuomos kainoms išaugus 20-30 proc. ir paskolų sąlygoms nepakitus, dalis nuomininkų nusprendė geriau įsigyti nuosavą būstą su paskola. Šiuo metu būstų nuomai pasiūla yra netgi didesnė nei prieš karą. Išaugusi pasiūla žiemos sezonu, spaudžiantys šildymo kaštai turėjo įtakos rinkai, nuomotojai ėmė leisti kainas“, – pabrėžia NT ekspertas.

Naujovė rinkoje, kuri gali turėti įtakos NT kainoms

Pasiūla auga ne tik dėl to, kad daugiau lietuvių nusprendė investuoti į būstą nuomai, bet ir dėl Lietuvoje naujo segmento – institucinės nuomos. Šiandien populiarėja statyti daugiabučius tik nuomai. „Releven“ tvarumo ir inovacijų direktorius Guido Wolf sako, kad tokio būsto nuomininkai – jaunos šeimos, norinčios skaidrios nuomos su visomis garantijomis.

„Tokia nuoma gali būti patraukli tiems, kurie atvažiuoja į Vilnių iš kitų miestų, užsienio, nenori iš karto pirkti nuosavo būsto, nori pirmiausia susipažinti su aplinka ir ieško būsto nuomai. Šiaip būstas centre kainuoja daug visose šalyse, mažai žmonių gali sau leisti gyventi centre. Tokia nuoma turėtų pakeisti miesto veidą, skaidrinti nuomos rinką. Žinoma, nuoma iš vystytojo yra brangesnė, bet ji nustatyta pagal pasiūlą ir paklausą. Jei pasiūla šiame segmente augtų, kainos koreguotųsi“, – pabrėžia G. Wolf.

Guido Wolf

Toks nuomos principas, pasak A. Antanavičiaus, iš tiesų skaidrina segmentą ir kelia jį į visai kitą, vakarietišką lygį, tačiau ji neturėtų sudaryti didesnės NT rinkos dalies, nes tokiu atveju būstas pirkimui taptų dar brangesnis.

„Vystytojai pradeda statyti būstus tokiems nuomotojams, jie perka dideliais kiekiais ir mažėja pasiūla būsto pirkėjams. Dėl mažos pasiūlos ir aukštos paklausos padidėja NT kainos ir instituciniai investuotojai išlošia dvigubai: padidėja jų turto vertė ir jauniems žmonėms menksta galimybės įsigyti nuosavą būstą. Kai kuriais atvejais jie tampa tarsi priverstiniais nuomininkais. Tai vakarų praktika, kad vis daugiau žmonių dėl kylančių būsto kainų yra priversti nuomotis butą. Tad reiktų atkreipti dėmesį, kad instituciniai investuotojai neatsiriektų pernelyg didelės rinkos dalies“, – akcentuoja NT ekspertas.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Delfi rytas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją