Biurų paklausa auga

2020 metais prasidėjus koronaviruso pandemijai ir gyventojams persikėlus dirbti į namus, ekspertai ėmė kalbėti apie biurų eros pabaigą. Prognozių būta ir labai pesimistiškų: biurai taps nebereikalingi, nes žmonės įpras darbuotis namuose, o tie, kurie imsis verslo centrų statybų, patirs didelių nuostolių. Tačiau atsitiko priešingai. Bendrovės „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovė Jurgita Ragaišė sako, kad burių paklausa Vilniuje 2016-2022 metais augo drastiškai – netgi du kartus.

„Praėjusiais metais sudarytų biurų sandorių skaičius viršijo 133 tūkst. kv.m. Šiemet vasario mėnesį buvo stabtelėjimas, kai kurios kompanijos sustabdė derybas, laukė, analizavo, bet po dviejų mėnesių grįžo su kaupu ir šių metų antrą ketvirtį buvo sudarytas rekordinis skaičius sandorių, todėl manoma, kad šie metai biurų rinkai vėl bus rekordiniai – tikimės 100 tūkst. kv.m sandorių“, – skaičiuoja J. Ragaišė.

Jurgita Ragaišė

Paklausos, pasak pašnekovės, tikrai netrūksta, tačiau to negalima pasakyti apie biurų pasiūlą. Ji nuo 2010 metų vidutiniškai augo apie 10 proc. kasmet. 2020 metais pasiūla rinkoje augo net 15 proc., tačiau pastaruoju laikotarpiu biurų rinka artėja link pasiūlos krizės.

„Kiekvienais metais po 2020-ųjų pasiūla vis mažėja. Prognozuojama, kad šiais metais pasiūla augs mažiau nei 10 proc., o kitais – dar mažiau. Kitaip tariant, nuo 2016 metų paklausa viršijo pasiūlą ir matant, kaip leidžiasi pasiūlos kreivė, o paklausos – išlieka aukštame lygyje, tikėtina, kad jau kitais metais biurų pritrūksime“, – pažymi komercinio NT ekspertė.

Šiandien kardinalaus biurų paklausos sumažėjimo, J. Ragaišės teigimu, nematyti. Įtakos jai turėjo ne tik į biurus grįžtantys Lietuvos įmonių darbuotojai, augantys kolektyvai, bet ir užsienio bendrovės, norinčios dirbti mūsų šalyje.

„Paklausos augimui daug įtakos turėjo ir turėjo užsienio verslai, kurie nori persikelti dirbti į Lietuvą arba atsidaryti čia savo padalinius. Yra tokių, kurios išsikelia iš Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir ieško galimybių Lietuvoje“, – sako pašnekovė.

„BLC“ (Verslo lyderių centras)

Biurų rinka patiria pasiūlos krizę

Komercinio NT ekspertės teigimu, pandemija tapo vienu iš pagrindinių veiksnių, sustabdžiusių vystytojų planus statyti ne tik gyvenamosios paskirties objektus, bet ir verslo centrus. Ekspertai ėmė kalbėti apie biurų eros pabaigą, tad vystytojai stabdė projektus. Pandemija baigėsi, tačiau iššūkių komercinio NT vystytojams vis tiek netrūksta.

„Šių metų vasarį prasidėjęs karas lėmė statybinių medžiagų trūkumą ir jų kainų kilimą, keitėsi bankų finansavimo sąlygos, politika ir dėl to vystytojai abejoja, ką jiems daryti toliau“, – paaiškina J. Ragaišė.

„Green hall" slėnis

Ji tęsia, kad vienintelė viltis biurų rinkai išbristi iš pasiūlos krizės – statyti: „Skatiname vystytojus statyti, ryžtis tai daryti. Žinoma, tai daryti reikia atsakingai ir tvariai, nes šiandien turimos finansavimo sąlygos, statybinių medžiagų kainos lemia ir būsimą tų biurų nuomos kainą, o tai gali turėti įtakos biurų įperkamumui. Tad kviečiame vystytojus ieškoti sprendimų, daugiau laiko skirti deryboms ir pasiūlyti geriausias sąlygas. Kas imsis iniciatyvos pirmas, tas išloš ir nuomininkų tikrai bus.“

Biurų trūksta ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Anot J. Ragaišės, laikinosios sostinės biurų rinka yra antra Lietuvoje pagal patrauklumą. Deja, iki 2020 metų augusi biurų rinka Kaune pandemijos metu sustojo ir iki šiandien nėra atsigavusi.

„Antras miestas pagal patrauklumą biurų rinkai yra Kaunas. Per paskutinius kelerius metus biurų rinka drastiškai augo šiame mieste. 2020 metais vystytojai pandemijos išsigando ir ilgą laiką nesiryžta nieko statyti. Kalbant apie modernių biurų plotus, Kaune situacija yra labai sudėtinga, nors nuomininkų, ieškančių naujų patalpų yra, bet dėl to, kad nėra iš ko rintis, įmonės liko savo senose patalpose“, – sako J. Ragaišė.

Jurgita Ragaišė

Nuomos kainos daliai įmonių taps neįkandamos

Tai, kad Lietuvos didmiesčiuose trūksta naujų, modernių biurų, investuotojus gali išvyti į Latviją, Estiją ar Lenkiją. J. Ragaišės teigimu, tokia tikimybė yra.

„Kol kas to neturime, nors toks pavojus jau tyko, tad reikia tikėtis, kad vystytojai Lietuvoje ryšis statyti, kad sugebėtume konkuruoti su Rygos miestu, kurio biurų rinka pastaruoju metu vis labiau auga“, – sako pašnekovė.

Kitos priežastys, galinčios įmones paskatinti ieškoti biurų alternatyvų kitose šalyse, yra jų kokybiniai parametrai ir nuomos kaina. J. Ragaišė sako, kad šiandien ir Lietuvos bendrovės, ir užsienio įmonės ieško projektų centrinėse miestų vietose, tikisi patogaus susisiekimo, patrauklios infrastruktūros.

„Paklausiausi ir populiariausi yra verslo centrai miesto centre ar arti jo, nes įmonės, ieškodamos naujų patalpų, visuomet daug dėmesio kreipia, kad biuras būtų patogioje vietoje, būtų lengvai pasiekiamas ir viešuoju, ir asmeniniu transportu, kitomis keliavimo į darbą priemonėmis – dviračiais, paspirtukais“, – akcentuoja komercinio NT ekspertė.

Ji tęsia, kad pastaraisiais metais daug įtakos biuro pasirinkimui turi sąskaitos už elektrą. Bendrovės dairosi biurų energetiškai efektyviuose verslo centruose.

„Šiemet įmonės, gavusios nelabai džiuginančias sąskaitas už elektrą, daug dėmesio skiria pastatų energetiniam efektyvumui. Tie biurai, kuriuose šiandien yra galimybė reguliuoti apšvietimą, vėdinimą, šildymą ir turintys kitas taupyti leidžiančias sistemas, šiandien yra labai patrauklūs. Daug patrauklesni nei tie, kurie statyti anksčiau“, – vardija J. Ragaišė.

Tiesa, modernūs, tvarūs ir energetiškai efektyvūs biurai turi savo kainą. Pašnekovė akcentuoja, kad statybų kaštai vystytojams ir taip išaugę, o visos modernios sistemos, garantuojančios pastato tvarumą, taip pat sudaro didelę galutinės projekto sąmatos dalį. Už tai susimoka galutinis vartotojas – nuomininkas.

„Tai nėra pigu, todėl kyla ir nuomos kaina. O jos klausimas šiandien yra labai skausmingas, ypač išgyvenimus pirmąją indeksacijos bangą ir nuomininkai su nerimu laukia šių metų indeksacijos. Viena vertus, tai yra gerai vystytojams, kurie šiandien vysto, nes tai padeda išlaikyti bendrą kainos lygį, tai gali padėti atgauti statomų projektų išaugusius kaštus. Nuomos kainos kyla visuose pastatuose ir tikėtina, kad ne visos įmonės šiandien galės išgyventi išaugusias nuomos ir komunalinių paslaugų kainas. Ekspertai prognozuoja, kad kaina gali kilti 20 proc. Todėl mes tikimės, kad nuomininkai ateis kalbėtis su nuomotojais ir ras kompromisą“, – pažymi J. Ragaišė. Vis dėlto, ji teigia, kad biurai tušti neliks. Nuomininkams ir nuomotojams teks rasti abiem pusėms tinkamą susitarimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)