Parduodamas butas griūvančiame daugiabutyje

Viename skelbimų portalų e.varžytinėse parduodamas butas yra 2 kambarių, 45 kv. m ploto. Tiesa, jo būklė – labai prasta. Tai matyti iš nuotraukų ir apie tai užsimena būstą parduodančios UAB „Vilniaus vystymo kompanijos“ atstovas, „Delfi būstas“ kalbintas telefonu. Pasak jo, reiktų tvarkyti ne tik butą, bet ir viso medinio daugiabučio pagrindines konstrukcijas.

„Statinio pagrindines konstrukcijas reiktų tvarkyti. Mes, UAB „Vilniaus vystymo kompanija“, valdoma Vilniaus miesto savivaldybės, šį turtą iš jos ir gavome, o kokiu būdu tas turtas perėjo į savivaldybės rankas, kelių yra skirtingų: galėjo būti, kad tie butai buvo savivaldybės socialiniai būstai, kurie, namui sunykus, buvo perkelti kitur, gyventojai iškeldinti į kitus būstus, o šie tiesiog liko. Dažniausiai tokiuose medinukuose būna socialiniai būstai. Skolų butas neturi. Jeigu mūsų parduodami objektai yra parduodami į kultūros paveldo sąrašus, mes tai būtinai nurodome skelbime. Šiuo atveju jokių apribojimų nėra“, – paaiškina pašnekovas.

E.varžytinėse parduodamas butas

Jo teigimu, įmonei priklauso du butai šiame mediniame daugiabutyje, iš viso jame yra 5 būstai.

„Mums priklauso 2, mes juos abu ir parduodame per elektroninį aukcioną. Kiti butai priklauso ir fiziniams, ir juridiniams asmenims, o mes parduodame savo nuosavybės teise valdomą turtą – butus. Žmonės, juos įsigiję, matyt turėtų kooperuotis su kitais butų savininkais ir atstatinėti tą daugiabutį“, – telefonu pažymi „Vilniaus vystymo kompanijos“ atstovas.

E.varžytinėse parduodamas butas

Jo teigimu, registracija į aukcioną jau baigėsi, aukcionas turėtų įvykti penktadienį. Paklaustas, kas į jį registravosi, pašnekovas sako, kad būta ir juridinių, ir fizinių asmenų. Tiesa, apie šį turtą reikia žinoti dar vieną detalę.

„Reiktų paminėti, kad suformuotas žemės sklypas yra valstybinė žemė, todėl nauji savininkai turėtų kreiptis dėl žemės išpirkimo ar nuomos iš valstybės. Dalis sklypo yra išpirkta esamų butų savininkų“, – informuoja pašnekovas.

E.varžytinėse parduodamas butas

Kaip rašoma pačiame skelbime, buto kadastrinių matavimų byla neatitinka faktinių aplinkybių, t. y.,sunykusios gyvenamojo namo pertvaros, įgriuvusi perdanga. Turtas parduodamas esamos būklės. Daugiabutis namas yra suformuotame žemės sklype 18,31 a. Butas parduodamos be žemės sklypo dalies.

E.varžytinėse parduodamas butas

NT ekspertas: jokios investicijos čia nėra

Skelbimą peržiūrėjęs NT ekspertas, NT bendrovės „Reala“ vadovaujantis partneris Antanas Kišūnas sako, kad šio turto įsigijimo negalima pavadinti investicija.

„Tai nėra jokia investicija. Nes žemės nėra, tai jei žmogus nori įsigyti labai brangiai lentų, kurias galima sudeginti, tuomet galima apie tai svarstyti. Kita vertus, jeigu tai yra žmogaus vaikystės vieta, prisiminimai ar pan., jis gali įsigyti ir mėginti remontuoti visą namą, bet tam reikia gauti kaimynų sutikimus arba išsipirkti tą likusį turtą iš kaimynų. Tuomet išsinuomoti arba išsipirkti žemę, bet tai tikrai nėra investicija“, – pabrėžia NT ekspertas.

Delfi tema: Antanas Kišūnas, Vaidotas Šumskas

Pašnekovas tęsia, kad šio turto kaina – gerokai per aukšta: „Taip, tai yra Antakalnis, turtinis vienetas, kaina gali būti pagrįsta pagal kvadratą ir vietą, bet šiandien, mąstant logiškai, jokios investicijos į tokį turtą negali būti. Jeigu žmogus yra pasiruošęs išleisti labai didelę sumą pinigų, užtrukti labai ilgai, nes dažniausiai tokio turto bendrasavininkai lengvai jo neparduoda, gali prašyti ir šimtų tūkstančių eurų, tad užtruks ilgai, kainuos daug ir dar nėra garantijų, kad pavyks iš visų tuos butus išpirkti.“

A. Kišūnas sako, kad vienintelis kelias perkant tokį turtą nepermokėti, yra jau iš anksto būti susitarus su jo kitais savininkais dėl jų dalies pardavimo ir adekvačios kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)