Išbandė Lietuvos NT rinkoje naują naujo būsto pardavimo būdą

Rugsėjo mėnesį NT vystymo bendrovė „Realco“ paskelbė, kad ketina viešo aukciono būdu pardavinėti paskutinius apartamentus savo naujame NT projekte pajūryje „Šventosios vartai“. Pranešime buvo teigiama, kad Lietuvoje NT aukcionai pirkėjams ir pardavėjams nebekelia nemalonių asociacijų, šiandien aukcionai pradedami vertinti kaip skaidrus, patogus ir greitas būdas įsigyti būstą, tad bendrovė nusprendė tokią galimybę išbandyti.

Projektas Šventosios vartai

„Aukcionas paprastai garantuoja greitą ir ekonomiškai efektyvų sandorį abiem pusėms. Didžiausias skirtumas tarp jo ir įprasto pardavimo būdo – nustatyta konkreti pardavimo data, kas padeda išvengti procesų vilkinimo. Atsigręžimas į aukcionus tampa įrankiu pirkėjams pasiūlyti daugiau būsto įsigijimo galimybių“, – pranešime komentavo bendrovės vadovas Julius Dovidonis.

Pasak J. Dovidonio, aukcionas yra viliojanti alternatyva rinkai parduoti būstus bendrovės vystomuose projektuose. Kalbėdamas apie naudą pirkėjams J. Dovidonis sakė, kad aukcionu perkamas turtas gali būti gera investicija, nes, kaip minėta, būsto kaina atitinka tikrąją rinkos vertę. Be to, būsto paieška aukcionuose atveria galimybes rasti unikalių variantų bei suteikia galią patiems nustatyti kainą.

Pardavė už pradinę kainą

Ir pirkėjai tą kainą nustatė. Paskutinysis būstas projekte „Šventosios vartai“ buvo parduotas už 360 tūkst. eurų – pradinę vystytojo nustatytą kainą. J. Dovidonis vertina aukcioną kaip pavykusį.

„Šią patirtį vertiname teigiamai – aukcionas įvyko. Paskutiniai projekto apartamentai parduoti už mūsų nustatytą pradinę kainą, pagrindinis tikslas pasiektas – būstas turi naujus šeimininkus. Neatmetame galimybės ateityje tokią pardavimo formą naudoti kituose savo projektuose, nes tai yra abiem pusėms patrauklus pardavimo būdas: aiški pardavimo pradžia ir pabaiga, pirkėjai patys susitaria dėl objekto kainos. Visgi pamatėme, kad aukcionas Lietuvos pirkėjams dar nėra įprastas būdas įsigyti naują NT“, – po aukciono sakė „Realco“ generalinis direktorius.

Projektas Šventosios vartai

Vis tik Lietuvos NT plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius sako, kad aukciono rezultatai rodo, jog toks naujo būsto pardavimo formatas Lietuvoje dar nėra nei dažnas, nei labai pasiteisinantis.

„Kaip matome iš rezultatų, aukciono forma nelabai pasiteisino, nes nupirkta už tą kainą, už kurią ir taip būtų tas turtas nupirktas. Aišku, galima kalbėti apie tinkamo arba ne laiko pasirinkimą, nes aukcionas buvo vasaros pabaigoje, o ne pavasarį, kai turtas pajūryje susilaukia daugiau susidomėjimo. Kita galima priežastis – situacija rinkoje pirkti antrą ar trečią būstą nėra pati palankiausia. Manau, kad tai yra išskirtinis atvejis ir kiti plėtotojai tokiu keliu manau, kad neina ir neis“, – teigia M. Statulevičius.

Naujo NT aukcionai vyksta, tačiau jie – už uždarų durų

Paklaustas, ar Lietuvos NT rinka tiesiog nėra pakankamo dydžio tokiems aukcionams organizuoti, LNTPA prezidentas sako, kad problema yra ne rinkos dydis, o jos dalyvių pasiruošimas tokiam naujo būsto pirkimo-pardavimo būdui. Jis Lietuvos būsto rinką palygina su Norvegijos ir akcentuoja, kad pastarojoje šalyje pirkti būstą, ypač antrinėje rinkoje, aukciono būdu yra įprasta jau daug metų.

„Pavyzdžiui, Norvegijos rinka. Panaši, truputį didesnė, bet ten aukcionas yra vienas iš pagrindinių turto pardavimo būdų. Ten tiesiog negali ateiti nusipirkti būsto antrinėje rinkoje su savo kažkokiu kainos siūlymu. Yra surenkami pasiūlymai iš kelių pageidaujančių įsigyti ir tuomet pardavėjas nusprendžia, kuriam iš jų parduoti ne tik pagal kainą, bet ir perkančiojo finansavimosi būdą ir kt.“, – paaiškina NT ekspertas.

Tiesa, jis pabrėžia, kad Lietuvoje aukcionai vis tik vyksta, tačiau jie nėra vieši. Kitaip tariant, išskirtinis būstas gali būti parduodamas aukciono būdu, tačiau ne internetu ir ne viešai, daugiausiai – už uždarų durų.

„Aukcionai vyksta, bet turbūt jie nėra vieši. Plėtotojai palieka kažkokį išskirtinį butą, kuris turi geresnę orientaciją, aukštesniam aukšte su vaizdu ar terasa, kuris tikrai yra tas geriausias ir jam renka pasiūlymus ne viešai. Ir vystytojas nusprendžia, už kiek jį parduoti“, – pasakoja M. Statulevičius.

Aukcionuose parduodama įvairaus naudoto turto

Registrų centro Apribojimų informacinių sistemų skyriaus vadovo Sauliaus Grudzinsko teigimu, Lietuvoje vis labiau populiarėja aukcionai, o tai parodo kasmet augantis juose parduodamų objektų skaičius.

„Skaičiuojame, kad iš viso pernai viešojo ir privataus sektoriaus įmonės bei organizacijos aukciono būdu pardavė ar išnuomojo turto už 99 mln. eurų. Toks aukcionų populiarėjimas leidžia prognozuoti, kad šiuo pardavimo formatu dažniau naudotis pradės turtą norintis parduoti privatus verslas, tarp kurių ir šalies NT vystytojai“, – pranešime spaudai pažymi S. Grudzinskas.

Jis priduria, kad nors aukcionuose parduodamas tiek kilnojamasis, tiek nekilnojamasis turtas, dominuoja būtent pastarasis: pastatai, patalpos, garažai, žemės sklypai ir kt. Nuo 2016-ųjų realizuoto turto aukcionuose skaičius išaugo 20 kartų – nuo 93 iki 1904 vienetų. Atitinkamai sandorių vertė pakilo nuo 9 mln. iki jau minėtų 99 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją