Pasak NT ekspertės, jei jums jau seniai kirba mintis, kad norėtumėte įsigyti antrą būstą pajūryje, o gal net ir visam laikui persikelti ten gyventi, tuomet tikrai verta bent pusmečiui išsinuomoti savo svajonių kotedžą, namą ar butą, pavyzdžiui, šiuo metu populiariose Kunigiškėse.

„Žinoma, tai gerokai patuštins kišenes, bet leis pasitikrinti, ar jums tikrai reikia naujo būsto ir koks namų tipas labiausiai tinka. Tik ilgiau pagyvenę naujuose namuose suprasite, ar ši idėja tikrai verta ilgalaikės investicijos – jūsų santaupų, paskolos ir laiko. Ilgesniam laikui išsinuomoję butą ar namą (jei tai bus poilsio namai), pamatysite, kiek iš tikrųjų jame praleidžiate laiko. Kaip jus veikia įvairios kelionių nuolaidos ir pigių skrydžių pasiūlymai“, – aiškina NT ekspertė.

Pasak jos, ilgalaikė nuoma yra santykinai pigus ir paprastas būdas pasitikrinti, ar tikrai nauja vieta jums tinka gyventi, atitinka gyvenimo stilių ir būdą.

„Daugelis gali sakyti, kad, be abejonės, tinka. Juk kai aplankome pajūryje gyvenančius draugus, išnuomojame būstą savaitei ar dviem, mums čia labai patinka. Sutinku, kad gali būti smagu ir gerai, kai tai darote per atostogas ir atitinkamai nusiteikę. Tai laikas, kai į viską žiūrite pro rožinius akinius, nes atsijungėte nuo darbų ir buities rūpesčių. Todėl tos dvi savaitės neturi nieko bendro su realybe“, – sako R. Pavarienė ir norintiems iš tiesų pažinti realybę rekomenduoja mažiausiai bent jau porą mėnesių visai šeimai pagyventi tuose svajonių namuose.

„Reikėtų pamąstyti, ką su vaikais veiksite pajūryje, kai lis, bus šalta ir vėjuota. Ar neerzins ir nekels nepasitenkinimo mažas plotas (dažniausiai antras būstas būna mažesnis nei pagrindiniai namai), nevargins buitis. Tik per kelis mėnesius galite visa tai įvertinti ir sau atsakyti į šiuos klausimus. Ne vieni mano klientai, pagauti emocinio impulso, įsigijo būstą pajūryje ir jau po kurio laiko jį pardavė, nes suprato, kad vis dėlto jiems kur kas labiau patinka atostogauti Europoje nei Palangoje. O į Lietuvos pajūrį pakanka atvažiuoti savaitei ar dviem.“

NT ekspertė sako, kad kai jos klientai nusprendžia įsigyti sodybą užmiestyje, ji visada pataria pirmiausia „pasimatuoti“ šią idėją.

„Atvykėlius iš Vilniaus kaime sužavi tyla, ramybė, čiulbantys paukščiai, gamtos grožis ir visos kitos jos gėrybės. Tačiau tai tik emocija, kuri išgaruoja pagyvenus ilgesnį laiką. Tada staiga pradeda varginti viskas – auganti žolė, kurią reikia nuolat pjauti, uodai, atstumai ir kiti dalykai.“

„Mane taip pat labai žavėjo maži Prancūzijos miesteliai ir kaimai. Svajojau apie namelį Provanse, būtinai su nedideliu žemės sklypeliu, didele terasa, kur nevaržomai galėtų žaisti vaikai. Dar viena sąlyga buvo atskiras įėjimas, kad nereikėtų juo dalytis su kaimynais. Todėl su šeima nusprendėme išsinuomoti namą Provanse. Viskas buvo kaip norėjome – didžiulė terasa, aplink laukinė gamta, mums nematyti laukiniai gyvūnėliai ir dar mielas kačiukas visą laiką lakstė aplink. Namas buvo senovinis, statytas dar iš akmenų, todėl jame nebuvo kondicionieriaus. Vietinių nuomone, dėl storų sienų jis neįkaista. Pirmi keli vakarai tikrai buvo smagūs, vėliau pradėjo varginti buities rūpesčiai: vaikams nuolat trūko veiklos, turėjome organizuoti įvairias išvykas, o atstumas iki pagrindinio miesto buvo didelis. Nuolat pritrūkdavome kokių nors produktų. Kaimelyje veikė tik viena parduotuvė, kurios darbo grafiko niekaip neperpratome. Tačiau labiausiai erzindavo patys įvairiausi vabzdžiai, o ypač laikinės širšės, dėl kurių valgyti terasoje būdavo neįmanoma. Gal tai ir nedideli nepatogumai, bet jie iš esmės pakeitė mano požiūrį į gyvenimą kaime. Aiškiai supratau, kad tai tik vizija, kino filme matytas vaizdas, kuris visai netinka mūsų šeimai. Bent jau šiuo gyvenimo etapu“, – prisiminimais dalijosi R. Pavarienė.

Rasa Pavarienė

NT turtas užsienyje ilgainiui daugeliui tampa didžiuliu galvos skausmu

R. Pavarienė sako, kad lygiai taip pat yra ir su būstu užsienyje. Daugelis prisižiūri įkvepiančių vaizdų socialiniuose tinkluose ir susižavi saulėtomis pakrantėmis. O jei pamato, kad, pavyzdžiui, butas Ispanijoje, Graikijoje ar Kipre yra gerokai pigesnis nei Lietuvoje, gerai neįvertinę visų privalumų ir trūkumų, ryžtasi jį įsigyti.

„Jei jus tikrai žavi Ispanija, Italija ar Graikija ir būstai ten atrodo pigesni, išsinuomokite mėgstamoje vietoje butą, vilą ar namą ir kurį laiką pagyvenkite. Labai rekomenduoju savo svajonių šalyje praleisti bent pusę metų ar net metus, kad pajustumėte sezoniškumą – tikrą vasarą, žiemą, pavasarį ir rudenį. O gal paaiškės, kad, pavyzdžiui, Ispanijos karščiai jums nepakeliami? Taip nutiko vienam mano klientui. Pagyvenęs porą vasaros mėnesių Ispanijoje, suprato, kad jam ten tiesiog per karšta.“

Pasak R. Pavarienės, išsinuomoję butą savaitei, dviem ar net trim, nepajusite visų šalies, gyvenamosios vietos ar net paties būsto realybės. Be to, ilgalaikė nuoma visada labiau apsimoka finansiškai, nes tai gerokai pigiau, nei nuomotis būstą trumpam laikui.

„Tik gyvendami užsienyje pamatysite, kiek atsiras neatidėliotinų reikalų ir progų (tiek linksmų, tiek liūdnų) susiburti šeimai Lietuvoje, todėl ne kartą ir ne du teks grįžti į Lietuvą. Tada ir suprasite, ar nevargina skrydžiai (ne į visas salas, miestus ar miestelius yra tiesioginiai), ilgos kelionės į oro uostą. Vertinant šių metų aviacijos sektoriaus patiriamus sunkumus, daugybę atšauktų skrydžių, tai gali gerokai apsunkinti reikalus. Todėl prieš renkantis gyvenimą užsienyje, lietuvaičių taip pamėgtose šalyse – Kipre, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Graikijoje ar Bulgarijoje, – būtina įvertinti, kokio tipo būstas jums tinkamiausias ir ar tikrai norėsite ilgiau pagyventi. Kartais žavingas atrodo butas miesto centre, kur knibžda turistų, daug jaukių kavinių, ranka pasiekiami istoriniai objektai. Tačiau tik pagyvenę tokioje vietoje ilgesnį laiką suprasite, ar jūsų nevargina nuolatinis šurmulys, gatvės triukšmas ir turistai. O kur dar automobilio stovėjimo aikštelė? Paprastai į daugelį senamiesčių gali įvažiuoti tik tos šalies rezidentai. Ar tikrai esate pasiruošę tapti šalies rezidentais? Sveikatos draudimas? Kur susirasti gydytoją susirgus? O kaip dėl automobilio? Pirksite ar kas kartą nuomosite? Tai tik keli, bet tikrai svarbūs klausimai“, – sako R. Pavarienė.

Pasak ekspertės, panašūs rūpesčiai tikėtini ir išsinuomojus vilą ant jūros kranto. „Rodos, taip gera gyventi gamtos apsuptyje, kur nors toli nuo žmonių, ant jūros kranto, tačiau po mėnesio ar dviejų prasideda rutina. Tada išlenda yla iš maišo. Gali būti, kad pradės varginti atstumas iki prekybos centro, norėsis žmonių ir netgi ims slėgti vienatvė ar taip išsvajota tyla. O kaip jausis vaikai? Kiti artimieji? Juk užsienyje vaikams reikės ieškotis naujų draugų ir adaptuotis. Ar jie tikrai lengvai bendrauja? O kaip ir kur jie susitikinės su draugais, kai jūs dirbsite.“

R. Pavarienė pataria tinkamai išnaudoti atostogas ir pasitikrinti, kokia vieta ir koks būstas jūsų šeimai tiktų labiausiai. Juk gali būti ir taip, kad tai, kas atrodo svajonė, iš tiesų ir taps svajonių namais. Gal jums tikrai patiks ramioje gamtos apsuptyje, miesto centre ar kur nors, kur ryškiau šviečia saulė ir termometras vasarą rodo daugiau nei trisdešimt laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją