Įmonės atstovai sako, kad tvarumas – pagrindinė visų jos diegiamų inovacijų kryptis, o naujasis projektas užtikrins tvarų gyvenimo būdą kiekvienam jo gyventojui: ir dėl aukščiausio lygio tvarumo sertifikatą turėsiančių pastatų, ir dėl galimybės kokybiškai gyventi, dirbti ir ilsėtis vienoje vietoje, kur nereikia eiti ilgiau nei 15 minučių, norint pasiekti kelionės tikslą, rašoma pranešime spaudai.

Naujajame rajone kuriama tai, kas reikalingiausia didmiestyje gyvenančiam žmogui: namai, darbo, laisvalaikio ir pramogų zonos. „Po karantino klausėme savęs, ar žmonėms vis dar reikės biurų? Ir atsakymą matome – tokių, kokius turėjome anksčiau, su stalų ir kompiuterių eilėmis, perskirtomis sienelėmis, tikrai nebereikės, nes lygiai taip pat galima dirbti ir namie. Tačiau tvarių erdvių, kurios yra kelių minučių atstumu nuo namų, kuriose yra ir susitikimo, laisvalaikio vietų, kur gali ir gyventi, ir puoselėti kūrybines idėjas, jomis dalytis, kurti kartu, ne tik reikės – jos sukurs pridėtinę vertę gamtai, žmogui ir jo verslui, kad ir kurioje srityje jis dirbtų“, – kalbėjo Saulius Merkys, „Releven“ generalinis direktorius. Pasak jo, bendrovė nuolat investuoja į tvarius objektus, prisijungė prie projekto „Tvari Lietuva“, konsultuojasi su sociologais bei tvarumo specialistais ir tikisi pakeisti Vilniaus veidą bei vilniečių aplinką, nes „15 minučių miesto“ kompleksas atneš naują erdvių kūrimo standartą, į kurį lygiuosis ir kiti.

Lvivo g. 59 iškilsiantis projektas taps 55 tūkst. kv. metrų bendruomenės mikromiestu sostinės centre. Tai bus mišrios paskirties pastatų kompleksas, daugiafunkcė erdvė, kurią sudarys gyvenamųjų, biuro ir komercinės paskirties patalpos. Žymiausių architektų, sociologų ir miesto planuotojų sukurtas pastatų kompleksas patogus, estetiškas, bendruomeniškas ir vienas pirmųjų tokio pobūdžio ir dydžio projektų Vilniuje.

„Vilniuje, kaip ir visos Europos miestų centruose, žmonės nori gyventi saugioje, ramioje bendruomenės aplinkoje, neprarasdami galimybės vaikščioti pėsčiomis, važinėtis dviračiais, mėgautis žaliosiomis erdvėmis, prekybos bei poilsio vietomis. Mūsų esami ir būsimi projektai, kurių ašis – natūraliai į aplinką įsiliejantys elegantiškų mažaaukščių ir aukštų gyvenamųjų pastatų deriniai greta aukščiausios kokybės biurų ir prekybos patalpų bei saugomų žaliųjų zonų, taps bendruomenės traukos centrais. Tuo neabejojame“, – dalijasi S. Merkys.

Dangoraižiai – iš medžio

Įmonė kuria tvarius ir ekologiškus projektus, todėl planuose numatyti ir Lietuvai neįprasti dangoraižiai. Viena svarbiausių statybinių medžiagų, naudojamų juose – medis. „Londone, Paryžiuje, Vienoje ir kituose užsienio didmiesčiuose tai tampa vis labiau įprasta, nes šiuolaikinės technologijos leidžia tokią medžiagą kaip mediena panaudoti tvariai daugiaaukštei statybai. Lietuvoje tai kol kas naujiena, tačiau turime ambicijų įgyvendinti tokių projektų ir čia, viskas priklausys nuo to, kada Lietuvos teisės aktai leis įgyvendinti tokio tipo projektus“, – priduria S. Merkys. Pasak jo, tai saugesnis ir tvaresnis pastatų variantas: mediena pasižymi lengvumu, gerai sulaiko šilumą, pastatai tinkamai apsaugomi nuo audrų ir kitų stichinių nelaimių. Mediena, skirtingai nei betonas, sugeria anglies dioksidą, todėl labiau saugo aplinką.

„Vienas mūsų pagrindinių tikslų – kurti vietą, kuri lygiuojasi į besikeičiančius ir vis labiau rafinuotus Europos miestus: tarptautinius, aplinką tausojančius ir atitinkančius šiandienos gyventojų poreikius“, – teigia S. Merkys.

Daugiau kaip 200 tūkst. kv. m mikromiestas

Nauji pastatai bus pirmieji Lietuvoje gyvenamieji namai, turintys BREEAM sertifikatą. Šis pažymėjimas – vienas svarbiausių aplinkosaugos vertinimo kriterijų statybos sektoriuje. BREEAM užtikrina, kad pastatas įrengtas paisant tvarumo principų, aplinkosaugos vertės, išlaiko ilgaamžiškumą.

Atsižvelgdami į šiuo metu rekordinį būsto deficitą Vilniuje, čia planuojama įrengti iki 400 butų. Šiam projektui įgyvendinti centriniame Vilniaus verslo rajone bendrovė įsigijo keturis žemės sklypus.

Bendrovė yra parengusi apie 200 tūkst. kv. metrų aukščiausios kokybės projektų plėtros planą penkeriems metams, kurį vykdo pagal pavyzdinę mišrios paskirties gyvenamųjų ir biurų patalpų iniciatyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją