Apgavystę išdavė nuotraukos

Pašnekovas pasakoja, kad jau daugiau nei kelios savaitės ieško buto nuomai. Kaip ir kitus vilniečius, Andrių gąsdina nuomos kainos, kurios neretai neatitinka būsto dydžio ar būklės, todėl vyras ieško sau tinkamiausio varianto. Didesnio nei 30 kv. m buto už patrauklią kainą mikrorajone, iš kurio miesto centrą būtų galima pasiekti patogiai.

Tokį nuomojamo buto skelbimą Andrius rado vienoje didžiausių NT skelbimų platformų. Skelbime teigiama, kad 50 kv.m buto Kauno gatvėje nuomos kaina – 355 eurai, įskaitant visus mokesčius. Tiesa, depozitas – 710 eurų. Vilnietis sako susidomėjęs šiuo nuomos pasiūlymu ir puolė skambinti skelbime nurodytu telefono numeriu, tačiau susisiekti su nuomotoju nepavyko kelias dienas.

„Skelbimo apačioje buvo nurodytas ir elektroninis paštas, todėl parašiau juo laišką, pasiteiravau apie nuomos sąlygas ir galimybes butą apžiūrėti“, – pasakoja Andrius.

Netrukus vilnietis gavo atsakymą, tačiau ne lietuvių, o anglų kalba. Laiške buvo rašoma, kad butą nuomoja vyras ir žmona. Bute yra visa reikalinga buitinė technika, baldai. Tiesa, butą jie neva nori išnuomoti greitai.

„Atsakydamas į laišką, paklausiau daugiau detalių apie butą, kur gyvena savininkai ir pan., ir kada galiu apžiūrėti butą“, – tęsia Andrius.

Vyro teigimu, netrukus jis gavo atsakymą, kad buto savininkai trims metams išsikraustė gyventi į Ispaniją. Taip pat jam buvo atsiųsta nuoroda į nelietuvišką interneto puslapį, kuris atrodo tarsi sukurtas specialiai nuomojamam butui pristatyti: jame sudėta daugiau nuotraukų, aprašymų ir pan. Andriui dar kartą pasiteiravus dėl galimybės pamatyti butą, jam buvo atsakyta, kad reikės pervesti daugiau nei 1000 eurų rezervaciją, kurį jis atgaus, jei butas jam netiks. Tiesa, butą jam turėtų aprodyti kitas asmuo, kuris neva turi buto raktus, Andriui reiktų į jį kreiptis per „Tripadviser“ programėlę ir pan. Tiesa, po savaitės nuomos skelbimas portale buvo nebeaktyvus.

Netikras nuomos skelbimas

Būtent tokios sąlygos Andriui tapo pavojaus signalais, dėl kurių jis nusprendė internete patikrinti, ar šis skelbimas yra tikras. Iš skelbimų portalo jis atsisiuntė buto nuotrauką ir per „Google“ patikrino, ar nėra daugiau informacijos, daugiau NT skelbimų, kuriuos būtų įkeltos tokios pačios nuotraukos.

Netikras nuomos skelbimas

„Ir radau, kad tokios buto nuotraukos įdėtos prie nuomos skelbimų Varšuvoje, Maskvoje. Supratau, kad tai labai gudrus būdas apgauti žmones“, – sako vilnietis.

Jis įspėja ir kitus, ieškančius būsto, neapsigauti. Prieš pervedant pinigus įsitikinti, kad skelbimas, butas ir nuomotojas yra tikri.

Netikras nuomos skelbimas

Įspėja gyventojus būti atsargius

Tokių istorijų kaip Andriaus šiandien yra labai daug. Esant tokiais situacijai nuomos rinkoje apsukriausieji sukčiai netruko sugalvoti įvairiausių būdų, kaip pasipelnyti. Dar gegužės mėnesį redakcija teiravosi Lietuvos policijos, ar šiuo metu, esant tokiais aktyviai nuomos rinkai, yra pastebimas sukčiavimo atvejų pagausėjimas. Jos atstovas Ramūnas Matonis sakė, kad tokios, tik su NT susijusios, atskiros statistikos policija nekaupia, tačiau bendrai sukčiavimo atvejų šiemet per tris mėnesius registruojama apie 40 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

„Delfi būstas“ jau anksčiau yra rašęs, kad kai NT rinka aktyvi, itin išauga įvairių sukčiavimo atvejų. Iš žmonių išviliojami ne tik rezervacijos už būsto nuomą, bet ir avansai už parduodamus butus.

„Viskas įvyksta greitai ir neapgalvotai, žmogus, suradęs jam patinkantį butą, neapgalvojęs visko iki galo, pervedinėja pinigus, tai yra depozitą, neapžiūrėjęs buto, o tai yra didelė klaida“, – sakė NT agentūros „Vilniaus turtas“ brokeris Edvinas Babarskis.

Pervedę užstatą už butą žmonės tikisi, kad jis tikrai bus jų, tačiau dali jų gali susidurti su nemalonia situacija: po pinigų pervedimo buto šeimininkas netikėtai dingsta. Tokiais atvejais nukentėję gyventojai nežino, kaip elgtis, bet nori atgauti prarastus pinigus.

„Jeigu pervedėte pinigus nematęs nei buto, nei pačio nuomotojo ir negavot po viso to jokio atsakymo iš jo , reiškia, jus apgavo. Mažas šansas, kad pinigus atgausite, tad radus jums patinkantį butą, siūlyčiau visų pirmą jį apsižiūrėti ir tada pasirašyti nuomos sutartį, nes tokiu atveju turėsite įrodymus ir būsite ramūs“, – aiškino NT brokeris E. Babarskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją