Sumažėjo išduodamų statybos leidimų skaičius

Apie statybos leidimų išdavimo trukdžius Vilniuje ėmė kalbėti Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius.

„Vien šiemet turime puikų pavyzdį. Nuo kovo beveik tris mėnesius mėnesius neišduotas nė vienas statybos leidimas“, – birželio 13 dieną LNK žiniomis kalbėjo pašnekovas.

Jis tęsė, kad to kaina – brangstantis būstas.

„Turtas brangsta, nes yra nepakankama pasiūla“, – pridūrė LNTPA prezidentas.

Mindaugas Statulevičius

Tačiau Vilniaus savivaldybė su Lietuvos banko statistika nesutinka.

„Negaliu komentuoti tos ataskaitos, kur tie skaičiai nesutampa, mano galva, jie padaryti neteisingai“, – sakė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Tiesa, savivaldybė neneigia, kad problemų dėl statybų leidimų išdavimo yra, tačiau dėl daugiau nei tris mėnesius neišduodamų leidimų ji kaltina Žemės ūkio ministeriją. Esą, ji neparuošė namų darbų, įvesdama naują žemės paskirties ir naudojimo būdo apmokestinimą.

„Įsigaliojo naujas mokestis ir iki pat birželio vidurio nebuvo aišku, kaip tą mokestį susimokėti. Kadangi nebuvo aišku, kaip jį susimokėti, natūraliai tie statybų leidimai, kurie turėjo tą mokestį mokėti, nebuvo išduoti“, – paaiškino architektas.

Mindaugas Pakalnis

Pagal tai, kiek leidimų Vilniaus savivaldybė jau yra išdavusi anksčiau, sostinėje galėtų atsirasti iki 5 tūkst. naujų būstų. Naujų leidimų išdavimas, anot savivaldybės vyriausiojo architekto, netrukus turėtų pajudėti į priekį.

„Tai nebuvo savivaldybės kaltė, tai buvo tiesiog neparuošta metodika, kurią turėjo paruošti Žemės ūkio ministerija. Kadangi ministerija gerai išmano apie ūkį, apie miesto išmano ne taip gerai“, – priduria M. Pakalnis.

Rinkos balansas – dar ne greitai

Tuo tarpu NT ekspertai sako, kad subalansuoti NT pasiūlą ir paklausą Vilniuje užtruks. Net jei savivaldybė išduotų daugiau leidimų, situacija rinkoje pasitaisytų, geriausiu atveju, po metų ar daugiau.

„Jeigu susikoncentruotume išskirtinai į statybos leidimus, vien sostinėje reikia bent poros tūkstančių butų pasiūlyti rinkai, bet teisinės aplinkybės vėlgi nebus tos aplinkybės, prie kurių jie būtinai bus statomi“, – sako „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Ekspertai pabrėžia, kad statybų leidimai nėra vienintelė problema. Paprastai Vilniuje gyventojų per metus padaugėja 5 tūkstančiais, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą skaičius per kelis mėnesius įprastą perkopė kelis kartus.

„Balansas artimiausiu metu bus pasiektas sunkiai, nes statyti brangu, leidimus gauti sudėtinga“, – prognozuoja NT analitikas T. S. Kvainickas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Daug vietos korupcijos apraiškoms

Priekaištų dėl statybos leidimų išdavimų Vilniaus miesto savivaldybei turi ir STT. Teigiama, kad statybos projektai yra vertinami pagal „nerašytas“ taisykles, kurios sudaro galimybę statyti nebūtinai tai, kas nurodyta dokumentuose. Pavyzdžiui, viešbučio paskirties pastatai kaip gyvenamieji, o komercinės patalpos net nebūna statomos.

„Jiems keliami tie patys reikalavimai kaip gyvenamosios paskirties teritorijoje, bet visa tai vyksta teritorijoje, kurioje tokia statyba nėra galima“, – LNK žinioms aiškina STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė.

Pernai metų atliktas tyrimas rodo, kad problemų dėl statybos leidimų išdavimo savivaldybė turi jau seniai. Daug vietos ir korupcijos apraiškoms.

„Tyrime yra apie 240 veikų, susijusių su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos veikla, susijusia su statybomis, įskaitant taip pat statybą leidžiančių dokumentų išdavimą. Matome, kad tai yra sisteminės problemos“, – pabrėžia pašnekovė.

Po STT vertinimų, gali prasidėti ir daugiau patikrinimų. Buvo kreiptasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prašant įvertinti atskirų projektų statybų teisėtumą.