Tarptautinės nekilnojamojo turto agentūros „Baltic Sotheby's International Realty“ bendraturtis Paulius Gebrauskas sako, kad pokyčiai nuomos rinkoje stebimi pastaruosius 12–14 mėnesių, rašoma pranešime spaudai.

„Džiugina, kad atsiranda projektai, orientuoti į nuomos rinką. Lūžį pastebėjome praėjusią vasarą, kai iš Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos į Lietuvą pradėjo perkelti ten veikusius pažangius verslus.

Vilnius laimi dėl savo puikios struktūros, išvystymo, ypač rusakalbėms šeimoms su mažais vaikais, kuriems reikalinga visa infrastruktūra – darželiai, mokyklos, būreliai. Butų nuomai galėtų pasiūlyti ir Kaunas, Klaipėda, tačiau šie miestai kol kas pasirenkami rečiau“, – pastebi ekspertas.

Prasidėjus karui Ukrainoje būstų nuomai Lietuvoje ėmė ieškoti ir čia bėgantys ukrainiečiai. Kaip pastebi P. Gebrauskas, vasarį nuomos rinką praktiškai užpildė ukrainiečiai.

Nepatenkinamas poreikis

Pasak P. Gebrausko, šiuo metu praktiškai neįmanoma patenkinti nuomos poreikio Vilniuje. Ne tik su vietiniais, bet ir užsienio klientais bendradarbiaujančios nekilnojamojo turto agentūros bendrasavininkas pasakoja, kad Vilnius jau metus išgyvena IT specialistų antplūdi. Tai tik patvirtina agentūros gautos dviejų didelių kompanijų užklausos, jie į Lietuvą perkelia 800 darbuotojų šeimų. Tiek butų jie ir ieško Vilniuje.

„Kadangi atvyksta šeimos, jiems reikalingas tam pritaikytas būstas. Tai aukštas pareigas einantys specialistai, kuriems svarbu gyvenimo kokybė. Viešbučiai ar vadinamosios co-living erdvės yra tik laikinas sprendimas atsikraustančioms šeimoms, šiuos variantus dažniau renkasi jaunimas“, – pastebi P. Gebrauskas.

Išskirtinio būsto rinkoje kainos, kaip apskritai viso nuomojamo būsto, – pakilusios. Be to anksčiau išskirtinio būsto ieškantys klientai jo dairėsi tik Senamiestyje, dabar drąsiau žvelgia ir į miegamuosius rajonus, kur kaina, tiesa, nebūtinai yra mažesnė.

Pasak P. Gebrausko, augančias išskirtinio nekilnojamojo turto nuomos kainas, atsverti bandoma šeimininkų siūlomomis papildomomis naudomis – bendromis erdvėmis, bibliotekomis, jogos kambariais. „Ateityje daugės papildomų paslaugų, tai jau matome Italijoje, Lenkijoje, norint būti konkurencingu galima nuomininkams siūlyti nemokamą sporto zoną, bendrą virtuvę, tai išskirs tave iš kitų projektų“, – pataria jis.

Vis dėlto nekilnojamojo turto ekspertas ramina, jų agentūros patirtis leidžia prognozuoti, kad kainos stabilizuosis, atvykstančiųjų srautai ims mažėti, o tie, kas atvyko anksčiau jau bus apsirūpinę savo nuomojamu ar nuosavu būstu ir kainų pokyčiai vėl taps nuosaikūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją