Atrodo, kad nepaisant nelengvo laikotarpio, lietuviai savo svajonių neišsižada: vis dar ieško, perka sodybas, kuriose ketina leisti vasaras arba net paversti mažu verslu – nuomoti. „Capital Smart“ NT brokerė Rima Okon „Delfi būstas“ tikina, kad dažnai sodybos ieškantys žmonės svarsto planuoja, jog ji galėtų tapti jų alternatyvia gyvenamąja vieta, nes pandemija paskatino „mobilios” arba „nuotolinės” darbo vietos galimybes.

„Paklausa labai įvairi – nuo seno namelio kaime iki verslui skirtų, puikiai įrengtų pastatų arba pastatų komplekso. Lietuviai ieško sodybos arba sodybvietės prie vandens telkinių ir miško. Na, bent jau prie vieno iš jų. O poreikiai labai skiriasi. Vieni žmonės sako, kad nori statytis viską patys, todėl jiems užtenka įsigyti sklypą, kiti jau nori esančio namo, kurio kartais net nereikia renovuoti. Kartais nori renovuoti patys“, – pasakoja pašnekovė.

Prabangios sodybos nuotraukos (Aivaro Ruginio nuotr.)

Anot jos, kilo visų sodybų kainos, tačiau labiausiai brango tos, kurios yra geriau įrengtos ir nereikalaujančios daug papildomų investicijų.

R. Okon pabrėžia, kad pastebima dar viena nauja tendencija: žmonės nori įsigyti didesnes sodybas arba jų kompleksus, nes ketina jas nuomoti.

„Verslui skirtos sodybos būna labai įvairios. Didžioji dauguma tokių sodybų yra medinės, dar tiksliau – rąstinės, su sklype išdėstytais atskirais namukais, pirtimi, dažniausiai sklypas yra besiribojantis su natūraliu vandens telkiniu arba, jei teritorijos dydis ir aplinka tai leidžia, teritorijoje yra iškastas tvenkinys. Labai nedaug yra tokių objektų, kurie būtų mūriniai, įsikūrę prie ežero, taip pat turintys erdvią teritoriją, skirtą poilsiui, tiek aktyviam, tiek pasyviam. Patogiam poilsiui svarbus yra ir vidaus įrengimas“, – pasakoja pašnekovė.

R. Okon teigimu, didelių ir prabangesnių NT objektų kainos svyruoja nuo kelių šimtų tūkstančių (rąstinės) iki milijono ir daugiau. Pavyzdžiui, jaukiai ir šiuolaikiškai įrengtas renginių ir poilsio centras ant ežero kranto, brandaus miško apsuptyje šalia Utenos miesto kainuoja net beveik 2 milijonus eurų.

„Centre yra aštuoni jaukiai įrengti numeriai,150 kv.m. renginių salė bei dvi terasos su vaizdu į ežerą, teniso kortas, krepšinio aikštelė, smėlėtas ežero paplūdimys. Centre veikia restoranas, pirčių kompleksas su sauna, garine bei infraraudonųjų spindulių pirtimi ir sūkurine vonia. Vaikams įrengta vaikų žaidimų aikštelė, smėlio dėžė, sūpynės, batutas. Svečiams siūlomi aštuoni moderniai įrengti klasikinio stiliaus numeriai su balkonais, natūralaus medžio baldais, plokščiaekraniais televizoriais ir mini barais-šaldytuvais. Pirčių komplekse yra trys skirtingos pirtys ir mini baseinas-sūkurinė vonia. Su poilsio ir renginių centro sklypu ribojasi dar 5,55 ha sklypas, kurio didžioji dalis (4,74 ha) gali būti skirta poilsio ir renginių centro plėtrai“, – kainos dydį aiškina NT brokerė.

Prabangios sodybos nuotraukos

Tačiau perkant tokius brangius pirkinius reiktų atsižvelgti į kelis niuansus.

„Perkant prabangesnę, verslui skirtą sodybą svarbu atsižvelgti į paties objekto įrengimą ir stovį, verta pasidomėti ir kaip ilgai funkcionuoja šis verslas, kokie yra išlaikymo kaštai, ar yra pastovių lankytojų/poilsiautojų/svečių, ar sodyba yra ir kaip „matoma“ viešojoje erdvėje – tinklapis, booking.com platforma ir pan. Taip pat svarbu atsižvelgti ir į aptarnaujančio personalo skaičių bei su tuo susijusius klausimus. Rąstinių sodybų pasiūla yra nemaža, jos išsidėsčiusios įvairiose Lietuvos vietose, mūrinių sodybų arba poilsiaviečių pasiūla yra ženkliai mažesnė“, – paaiškina NT brokerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją