Renginių vedėjas Juozas Liesis Vilniuje ieškojo būsto nuomai. Jis sako, kad yra nustebęs, pagal kokius kriterijus šiuo metu Vilniuje atsirenkami nuomininkai. Būsto šeimininkas renginių vedėjo nepakvietė net buvo apžiūrai, o to priežastis skamba neįtikėtinai.

„Atrodo, atitinku kriterijus. Neturiu gyvūnų, esu daugiau nei geras nuomininkas. Bet, sako, išskyrusiems vyrams, deja, bet nebus skiriamas laikas buto apžiūrai“, – sako pašnekovas.

NT rinkos specialistai sako, kad nuomojamų butų pasiūla krito taip drastiškai, jog nuomotojai, jei pageidautų, nuomininkus galėtų rinktis ir pagal akių spalvą. Vilniuje pasiūla sumažėjo beveik 3 kartus.

„Vilniuje NT skelbimų buvo apie 1500-1600 nuomos skelbimų, tai šiandien – 493 butai“, – skaičiuoja NT brokeris Viačeslav Mikelionis.

Reikalavimų nuomininkams sąrašas auga

J. Liesis sako, kad be įprastų reikalavimų, jog nuomininkai neturėtų turėti vaikų, gyvūnų, žalingų įpročių, atsirado dar vienas.

„Paskutiniu metu skelbimuose pastebiu prašymą, kad nuomininkas būtų lietuvis“, – tikina pašnekovas.

Tą pastebi ir NT rinkoje dirbantys ekspertai.

„Aš asmeniškai susiduriu su tuo, kad nuomininkas nori, kad nuomininkai būtų lietuviai“, – sutinka NT brokerė Solvita Povilanskienė.

„Taip, pirmas kriterijus, kad būtų lietuviai, dar vienas prašymas – depozito dydis. Mažiausiai dviejų mėnesių užstato prašo. Priklausomai nuo situacijos, kartas ir 3-4 mėnesių depozito paprašo.
Jeigu nuomininkas su gyvūnais ar vaikais, tai depozito dydis auga“, – pritaria V. Mikelionis.

Kainos dar nepasiekė piko

Stebina ne tik kriterijai nuomininkams, bet ir nuomos kainoms. 2 kambarių buto nuomos kaina svyruoja nuo 700 iki 800 eurų. NT analitikas Arnoldas Antanavičius sako, kad, deja, bet pikas, panašu, dar nėra pasiektas.

„Šiemet pikas pasiektas gerokai anksčiau ir dar net nėra pasiektas, Didžiąja dalimi tai susiję su įvykiais Ukrainoje“, – teigia NT ekspertas.

Kainas pakoregavo ne tik įvykiai Ukrainoje, bet ir į Lietuvą atvykstantys baltarusiai, kuriuos į mūsų šalį veža IT kompanijos. Šie darbuotojai gauna aukštas pajamas ir kai kuriems lietuviams su jais konkuruoti nuomos rinkoje yra labai sunku.

NT brokeris V. Mikelionis sako, kad šiandien nuomininkai varžosi kaip aukcione. Paskambinę dėl patinkančio buto nuomos, siūlo 200 eurų daugiau, tik kad butas būtų paliktas jiems. Tad kartais patys nuomininkai dirbtinai išpučia nuomos kainas.

Nuomininkams gerų žinių nėra

Skelbimų portalas „Aruodas.lt“ skaičiuoja, kad palyginti vidutinę kvadrato kainą šiemet ir pernai Vilniuje vidutinė nuomos kaina padidėjo apie 16 proc., Kaune apie 13 proc., o Klaipėdoje – 20 proc.

„Dalis nuomotojų galbūt ir siekia gauti daugiau nei prieš tai, nes nuomos kainos, palyginti su tomis, kurios buvo prieš metus, yra ketvirtadaliu didesnės“, – sako A. Antanavičius.

NT analitikas nuomininkams šiemet palankių prognozių neturi.

„Dviženklis kainų kilimas yra labai realus. Arčiau 20 proc., panašiu tempu brangsta ir tiesiog būstas“, – teigia NT ekspertas.

Daugiau – LNK reportaže.