Didžiajai daliai Lietuvos gyventojų jaukūs, širdžiai brangūs namai visų pirma pasižymi saugumu – taip rodo NT plėtotojo „Omberg group“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa. Šis požymis yra svarbiausias 7 iš 10 respondentų, rašoma pranešime spaudai.

Namų saugumo suvokimas dažnai gali būti ne tik racionalus, bet ir emocinis, teigia „Omberg group“ pardavimų ir klientų patirčių vadovė Edita Gudauskienė, tvirtinanti, kad šiomis dienomis saugumo poreikis – itin didelis.

„Prasidėjus pandemijai ir ypač karui, namai daugeliui tapo užuovėja nuo neužtikrintumo ir nežinomybės. Todėl, jei turime saugius namus, net ir sunkesniu gyvenimo periodu jaučiamės jaukiai, esame geresnės emocinės būsenos“, – svarsto E. Gudauskienė.

Pasak interjero dizainerės Jovitos Bingelytės, namų saugumą kuria ne tik akivaizdūs sprendimai – durų užraktai, sandarūs langai ir apsaugos sistemos. Ne mažiau svarbūs yra apdailos medžiagų ir baldų pasirinkimas, jų išplanavimas.

„Žmonės labai dažnai tam tikrus interjero sprendimus renkasi ne tik dėl estetikos, bet ir saugumo. Tokią namų aplinką užtikrina tinkamai parinktos vonios grindų plytelės, kuo lygesnės grindys su mažiau slenksčių ar laiptelių, geras šviestuvų kabinimo aukštis, saugūs laiptai bei jų turėklai“, – pasakoja J. Bingelytė.

Nori šilumos

Apklausos rezultatai taip pat parodė, kad kas antram respondentui širdžiai brangiuose namuose privalo nestigti šilumos.

„Žmonės nori gyventi šiltai ir komfortiškai, kad vos paspaudus didesniems šalčiams nereikėtų drebėti po antklode. Bendraujant su klientais dažnai pastebime, kad būtent šilumą itin vertinantiems žmonėms kur kas patrauklesnis atrodo naujos statybos būstas, kuriame šilumą užtikrinti – ekonomiškiau, ji „neišeina“ pro langus ar sienas“, – sako E. Gudauskienė.

Anot J. Bingelytės, šilumos poreikis atsispindi ir šalies gyventojų mėgstamuose interjero sprendimuose.

„Žmonės Lietuvoje beveik išimtinai renkasi „šiltas“ spalvas ir medžiagas. Visgi gyvename tokiame klimate, kuriame saulėtų dienų nėra daug, todėl labai norisi namuose turėti kiek įmanoma daugiau šilumos ir kompensuoti saulėtų dienų trūkumą“, – teigia interjero dizainerė.


Svarbu, kad namai būtų patogūs

Daugiau nei 45 proc. respondentų širdžiai brangūs namai yra tie, kuriuose gyventi patogu. Tyrimo duomenys atskleidė, kad į šį kriterijų didesnį dėmesį kreipia moterys (46 proc.).

„Namų patogumas yra praktiškai neatsiejamas nuo patogaus erdvės išplanavimo. Kasdien dirbdami su klientais matome, kad laikui bėgant namų funkcijos keičiasi. Jei anksčiau žmonės juose norėjo tik ramiai išsimiegoti, tai šiandien čia turi sutilpti erdvi virtuvė, patogi darbo ar studijų vieta, vaikų žaidimų erdvė ir net sporto klubas. Taip namuose bus patogu ir jauku leisti laiką“, – pasakoja pardavimų ir klientų patirčių vadovė.

Jaukumas neatsiejamas ir nuo šviesos

Trečdalis (33 proc.) gyventojų nurodė, kad jaukus būstas turi būti šviesus. Interjero dizainerės J. Bingelytės patirtis rodo, kad praktikoje beveik visi klientai pageidauja, jog namai būtų šviesūs. Šiam poreikiui įtaką daro ne tik lietuviškas klimatas ar siekis vizualiai praplėsti turimą erdvę, bet ir noras kurti namų jaukumą.

„Kai klientams duodu atlikti namų darbus ir atrinkti jiems patinkančių interjerų paveikslėlius, dažniausiai sulaukiu nuotraukų su vakariniu jaukiu apšvietimu. Geras apšvietimas yra vienas svarbiausių faktorių, kuriant interjere jaukumą – tik po to prisideda įvairios interjero detalės“, – patirtimi dalijasi interjero dizainerė.


Svarbų vaidmenį atlieka patogi vieta

Namų jaukumui įtaką daro ir patogi būsto vieta. Ją kaip širdžiai brangius namus apibrėžiantį kriterijų nurodė ketvirtadalis tyrime dalyvavusių respondentų. Vietos patogumas ypač svarbus jaunesnio amžiaus, 26–35 metų (28 proc.) tyrimo dalyviams, taip pat – vyrams (26 proc.).

Pasak E. Gudauskienės, investuodami į būstą pirkėjai šiandien siekia taupyti laiką.

„Patogi vieta reiškia gerą ir greitą susisiekimą su svarbiausiomis vietomis: biuru, mokykla, darželiu, universitetu. Taip pat naujakuriams itin svarbu gyventi netoli prekybos centrų, įvairių paslaugų. Vieni būstą renkasi pagal tai, ar patogu bus kasdien išeiti pasivaikščioti gamtoje, kiti – ar lengvai pasiekiamos bus kavinės bei kitos pramogos.

Įdomu, kad sparčiai besikeičiant miesto veidui vietos patogumas vis rečiau yra siejamas su gyvenimu miesto centre. Didesnis dėmesys tenka dviračių takams, susisiekimui viešuoju transportu, gatvių išplanavimui ir panašiai“, – komentuoja ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)