NT bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada Delfi TV laidoje „Delfi rytas“ sako, kad paprastai pavasario sezonas Vilniaus nuomos rinkoje būna aktyvus, tačiau tokio, koks yra šiemet, nei sostinė, nei kiti Lietuvos didmiesčiai nėra matę.

„Paprastai pasiūloje Vilniuje pavasarį būna apie 2000 butų, skirtų nuomai. Šiuo metu laisvų nuomai butų nėra net 500. Kitaip tariant, turime apie 4 kartus mažiau pasiūlymų, nei buvo anksčiau, o paklausa, atvirkščiai – dramatiškai išaugusi. Į Lietuva, Vilnių atvyksta daug ukrainiečių, baltarusių. Žinoma, ir lietuviams reikia būsto nuomai. Įprastai sausis ir vasaris yra lėčiausi mėnesiai, o balandis, gegužė – mėnesiai, kurie pasižymi augančių aktyvumu nuomos rinkoje, bet to, kas vyksta dabar, mes nesame matę“, – pažymi NT ekspertas ir priduria, kad birželio-liepos mėnesiais pasiūla gali šiek tiek išaugti.

M. Čiulada teigia, kad šiuo metu susirasti būstą nuomai, ypač sostinėje, yra be galo sudėtinga: „Nenorėčiau būti nuomininko rogėse, nes rinkoje situacija yra nedėkinga. Galime vienareikšmiškai teigti, kad rinka šiuo metu yra nuomotojo, ne nuomininko.“

Marius Čiulada, Dalia Vaitkutė-Šiaulienė

Kainų kilimas, anot eksperto, nėra vienodas. Kiek brango konkrečių būstų nuoma, priklauso nuo jų vietos – ar jie arčiau, ar toliau nuo miesto centro. Tačiau kai kuriais atvejais fiksuojami 20, 30 proc. kainų augimai.

„Turime ir tokių sandorių, kai dviejų kambarių butas Šnipiškėse, naujos statybos daugiabutyje, prieš pusę metų kainavo 700-800 eurų per mėnesį, dabar – 1100 eurų. Ir jis buvo išnuomotas per tris dienas, kitaip tariant, dar eilė buvo susidariusi dėl šio buto. Tai žinutė esamiems nuomininkams būtų saugoti savo sutartis, laiku mokėti nuomą ir neskubėti jos nutraukti, nes dabar nėra tinkamas metas keisti būstą“, – pataria M. Čiulada.

Marius Čiulada

Ko šiandien ieško naujakuriai?

NT ekspertas M. Čiulada sako pastebintis, kad pastaraisiais metais butai nuomai tampa vis šiuolaikiškesni, nuomininkai kelia standartus laikinam būstui.

„Kaip mes sakome – mažėja močiučių butų su sovietine apdaila, senais baldais ir pan. Didesnis naujos statybos būsto su nauju įrengimu kiekis kėlė ir visą nuomos rinkos standartą. Dėl to, žinoma, kilo ir nuomos kainos, bet kol nuomininkai buvo pasiruošę už tai mokėti, buvo tam tikras balansas: gauni didesnę kokybę ir už tai susimoki. Bet dabar išnuomojama yra bet kas už bet kiek. Tai rinka yra nesubalansuota. Ir tikrai teigti, kad vieni ar kiti rajonai tapo nebepatrauklūs nuomai, negalime, nes žmonėms tinka viskas. Yra netgi tokių atvejų, kad žmonės, už savo turimą biudžetą neradę buto nuomai Vilniuje, renkasi kitą miestą. Būstas tiesiog tampa iššūkiu“, – akcentuoja pašnekovas.

Kita vertus, M. Čiulada priduria, kad dabar, kai nemaža dalis gyventojų turi galimybę dirbti nuotoliniu būdų, suteikia jiems galimybę ieškoti tinkamo būsto nuomai visoje Lietuvoje.

Lietuvoje apie du trečdalius būstų nuomos rinkoje yra vieno miegamojo. Toks būstas dažniausiai yra nuomojamas vieno žmogaus arba poros.

„Naujos statybos tai yra vieno atskiro miegamojo butas, kuriame dar yra virtuvė sujungta su svetaine. Senos statybos – dviejų atskirų kambarių butas. Kai atsiranda daugiau miegamųjų – tai jau yra šeimos būstas ir jis konkuruoja su kotedžais, namais priemiesčiuose“, – pabrėžia M. Čiulada.

Daugiau apie karštą situaciją būsto rinkoje – laidoje „Delfi rytas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)