Skelbimu pasidaliję socialinių tinklų vartotojai kritikos šiam būstui ir jo kainai negaili. Lietuviai spėlioja, kad galbūt kaina yra sumaišyta, netiki, kad tokios būklės turtas gali būti tiek vertas.

„Įdomesnis faktas yra tai, kad ne šiaip sau kažkas, sugalvojęs, kad NT šiuo metu yra brangus, kelia kainą ir savo objektui, bet savivaldybė. <...> Gal jiems dėl kažkokių priežasčių reikia neparduoti, todėl kainą užkėlė? Visiška nesąmonė“, – komentuoja viena vilnietė.

Socialinius tinklus „susprogdino“ Vilniaus miesto savivaldybės aukcione parduodamas butas: ar kaina atitinka būklę? (Aruodas.lt nuotr.)

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjos Vilmos Lajauskaitės teigimu, turto pardavimo kainos nustatomos atsižvelgiant į nepriklausomo turto vertintojo nustatytą vertę, rinkos ir ekonominių sąlygų tyrimais bei savivaldybės įvykusių aukcionų rezultatais

„Minimalus statymo koeficientas pagal teisės aktus yra nustatytas savivaldybės administracijos ir jis yra privalomas VĮ Registro centro IT sistemoje (evaržytinės). Turtas buvo perduotas savivaldybės nuosavybėn remiantis 1999-07-13 LR Vyriausybės nutarimą Nr. 870 „Dėl valstybės turto perdavimo savivaldybių nuosavybėn tvarkos“ ir po to buvo naudojamas kaip socialinis būstas“, – komentuoja savivaldybės atstovė.

Socialinius tinklus „susprogdino“ Vilniaus miesto savivaldybės aukcione parduodamas butas: ar kaina atitinka būklę? (Aruodas.lt nuotr.)

„Delfi būstas“ šį skelbimą paprašė įvertinti ir NT eksperto. Jis pageidavo tai daryti anonimiškai. NT eksperto teigimu, vertinant šio pasiūlymo kainą, omenyje reikia turėti du aspektus. Pirmiausia, kaip tokia kaina buvo nustatyta.

„Prieš viešajam sektoriui parduodant turtą aukciono būdu, yra kreipiamasi į vertintojus, kurie nustato kainą ir ji būna pradinė pardavimo kaina. Vertintojai remiasi sandoriais ir pagrindinis iššūkis buvo tas, kad butas yra mediniame name, tokių butų nėra daug. Kitas aspektas, tokio NT, kad yra medinis namas, kurio išorė tarsi sutvarkyta, bet visus yra apleistas, aplinkui nėra daug. Surasti tokių savybių derinį tampa sudėtinga, toje zonoje dominuoja mūriniai, 5 aukštų daugiabučiai. Šitas butas yra įvertintas pigiau nei tie daugiabučiuose. Bet, kita vertus, vertinant kitus NT skelbimus toje vietoje, matome, kad kiti butai ten yra geresnės būklės. Tai tas kainų skirtumas pernelyg nestebina, nes vertintojai priėmė sprendimą, kad aptariamas butas tikrai turi būti pigesnis. Problemos čia turbūt nėra, nes jei kaina būtų per žema, aukciono metu ji padidėtų, jeigu kas nors ieško tokio pobūdžio būsto, tokioje vietoje ir pagal tą kainą, tai žmogus tuo būstu susidomės. Tokiu būdu atsiras aukciono dalyviai“, pažymi NT ekspertas.

Socialinius tinklus „susprogdino“ Vilniaus miesto savivaldybės aukcione parduodamas butas: ar kaina atitinka būklę? (Aruodas.lt nuotr.)

Vertinant iš pirkėjo pozicijos, pasak pašnekovo, teigti, kad tai yra tas variantas, už kurį geresnio nebus, nereikėtų.

„Ten yra senas namas, reikia suprasti, kad reiks investuoti pinigų į remontą, Kita vertus, jeigu kam nors tinka toks turtas, tuomet 1800 Eur/kv.m ir dar apie 1000 Eur/kv.m remontui yra ta kainą, kurią jam reiks susimokėti. Tokia kaina nėra labai didelė, palyginus su turtu aplinkui“, – įvertina ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją