Skelbimo autorė dingo kaip į vandenį

Vilnietė Karolina (tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi) socialiniuose tinkluose paskelbė apie galimai melagingą buto nuomos skelbimą. Moteris norėjo įspėti kitus, nes pati jau galimai pateko į sukčių pinkles: pervedė 240 eurų rezervacijos mokestį už butą, kurį tikėjosi greitai apžiūrėti ir išsinuomoti, tačiau būsto skelbimu pasidalijusi mergina, gavusi rezervacijos mokestį, dingo kaip į vandenį.

„Neapsigaukite! Anksčiau stebėdavausi, kaip žmonės pakliūna į sukčių pinkles. Dabar pati ant to užsikabinau. Būkite atsargūs! Neperveskite avanso, kol dar neapžiūrėjote buto gyvai. Kai pamačiau šį buto skelbimą, po juo jau buvo nemažai komentarų, kad susisiekė. Tikiuosi, buvote budresni ir savo pinigų nepraradote“, – vienoje NT skelbimų grupėje socialiniuose tinkluose rašo Karolina.

Ji pridėjo nuotraukas, kuriose įamžinti jos ir galimai ją apgavusios moters susirašinėjimas. Karolina klausė skelbimo autorės, ar butas dar laisvas, o gavusi atsaką, kad kol kas rezervuotas, paprašė su ja susisiekti, jei rezervacija būtų atšaukta. Vėliau skelbimą įkėlusi moteris parašė Karolinai, kad butą rezervavę žmonės nepervedė avanso, todėl jei ji nori, gali apžiūrėti būstą, tik prieš tai ji turi pervesti 240 eurų rezervaciją. Karolina tai ir padarė, tačiau kai atėjo laikas būstą apžiūrėti, skelbimo autorė iš pradžių teisinosi, kad dar neišsikraustė ankstesni nuomininkai, o vėliau tiesiog dingo kaip į vandenį. Karolina sako, kad kreipėsi į policiją.

Asociatyvi nuotr.

„Šiandien buvo atvykę tyrėjai, apklausė, užpildžiau visus reikiamus pareiškimus“, – į papildomus „Delfi būstas“ klausimus atsakė moteris.

Redakcija pasiteiravo Lietuvos policijos, ar šiuo metu, esant tokiais aktyviai nuomos rinkai, yra pastebimas sukčiavimo atvejų pagausėjimas. Jos atstovas Ramūnas Matonis sako, kad tokios, tik su NT susijusios, atskiros statistikos policija nekaupia, tačiau bendrai sukčiavimo atvejų šiemet per tris mėnesius registruojama apie 40 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

„Delfi būstas“ jau anksčiau yra rašęs, kad kai NT rinka aktyvi, itin išauga įvairių sukčiavimo atvejų. Iš žmonių išviliojami ne tik rezervacijos už būsto nuomą, bet ir avansai už parduodamus butus.

„Viskas įvyksta greitai ir neapgalvotai, žmogus, suradęs jam patinkantį butą, neapgalvojęs visko iki galo, pervedinėja pinigus, tai yra depozitą, neapžiūrėjęs buto, o tai yra didelė klaida“, – sakė NT agentūros „Vilniaus turtas“ brokeris Edvinas Babarskis.

Priemonės, kurios padės išvengti apgaulės

Pervedę užstatą už butą žmonės tikisi, kad jis tikrai bus jų, tačiau dali jų gali susidurti su nemalonia situacija: po pinigų pervedimo buto šeimininkas netikėtai dingsta. Tokiais atvejais nukentėję gyventojai nežino, kaip elgtis, bet nori atgauti prarastus pinigus.

„Jeigu pervedėte pinigus nematęs nei buto, nei pačio nuomotojo ir negavot po viso to jokio atsakymo iš jo , reiškia, jus apgavo. Mažas šansas, kad pinigus atgausite, tad radus jums patinkantį butą, siūlyčiau visų pirmą jį apsižiūrėti ir tada pasirašyti nuomos sutartį, nes tokiu atveju turėsite įrodymus ir būsite ramūs“, – aiškino NT brokeris E. Babarskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją