Iš visų balandį parduotų butų 48 proc. sudarė vidutinės, 40 proc. – ekonominės, 12 proc. – aukštos klasės būstas.

„Matyti, kad aukštos klasės būsto pardavimai atsigavo sparčiausiai ir šoktelėjo iki 12 proc. visų pardavimų, palyginti su 4 proc. vidurkiu per pirmąjį ketvirtį. Turint mintyje, kad visa pasiūla aukštos klasės būsto rinkoje tesudaro 9 proc., galime matyti, kad praėjus pirmajam šokui dėl karo Ukrainoje ir įsibėgėjus infliacijai, pirkėjai netruko grįžti prie sprendimo pirkti. Pasiūla šiame segmente itin maža, todėl spaudimas dėl sparčiai mažėjančio pasirinkimo padėjo apsispręsti ir daliai abejojusių“, – pranešime spaudai sako „Darnu Group“ Turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas.

Anot jo, pirmieji į rinką sugrįžo ieškantieji būsto sau ir dėl karo atidėję sprendimą pirkti, o paskui juos po truputį grįžta ir investuotojai.

Dauguma butų Vilniuje balandį parduoti statomuose projektuose, planuojamuose – tik 6 proc. Anot M. Umbraso, ateityje tikrai matysime mažėjančius pardavimus iš brėžinių, nes esant dabartiniam neužtikrintumui ir infliacijai plėtotojams sudėtinga prognozuoti būsimas statybų kainas.

„Sveika pasiūla paprastai laikomas per metus parduodamų butų kiekis, kas paprastai Vilniuje yra apie 4500-5000 butų. Šiuo metu Vilniuje yra rekordiškai žema pasiūla – apie 2.000 butų (iš jų aukštos klasės – 170) ir šis skaičius sparčiai mažės, nes kai kurie plėtotojai, negalėdami fiksuoti kainos ankstyviausioje stadijoje, jau paskelbė apie lėtinamus arba iš viso stabdomus pardavimus“, – sako M. Umbrasas. Pasak jo, artimiausiu metu dėl itin menkos pasiūlos greičiausiai matysime ir bendros naujo būsto sandorių statistikos kritimą.

Balandį Vilniuje iš viso parduoti 36 aukštos klasės būstai, daugiau nei trečdalis iš jų – „Darnu Group“ kuriamame Paupyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)