Domisi didesniais būstais

Augant nerimui dėl infliacijos Lietuvoje, lietuviai, turintys santaupų, dar intensyviau ieško, kur jas investuoti. Viena populiariausių alternatyvų – NT. Tačiau dėl Rusijos karo Ukrainoje mūsų tautiečiai ima aktyviau investuoti į turtą šiltuose kraštuose. Tą patvirtina ir užsienyje dirbantys NT brokeriai.

Agentūros „Emika Real Estate“ NT brokerė Ispanijoje Kristina Novikovienė „Delfi būstas“ pasakoja, kad pastaruoju metu pastebimas lietuvių, besidominčių būstais Ispanijoje, pagausėjimas. Jos teigimu, karo veiksmai Ukrainoje galimai paspartino mūsų tautiečių sprendimus.

„Žmonės nuo pat karo veiksmų pradžios ėmė skambinti ir klausė dėl galimybių ir pirkti, ir nuomotis NT Ispanijoje. Susidomėjimas išlikęs ir galbūt tie projektai, investicijos, kurios buvo planuojamos Lietuvoje, šiandien stabdomos ir skaidomos į kitas valstybes. Ir šiandien dėmesys kreipiamas į Ispaniją, kontinentinę dalį, nes čia geresnis susisiekimas ir tokiu atveju, jei nebūtų skrydžių, žmogus galėtų su automobiliu pasiekti šalį“, – pasakoja pašnekovė.

Būstai Alikantėje

Ji tęsia, kad iš pradžių žmonės aktyviai domėjosi galimybėmis ir sąlygomis įsigyti būstą Alikantės apylinkėse, Costa Blanca regione, šiuo metu pradedamos apžiūros, pirkimo procesai. Įvardijamos priežastys – gyvenimui sau ir šeimai, esant reikalui, ir investicijai (nuomai).

„Žmonės domėjosi būstu iš pradžių šeimos nariams, pavyzdžiui, tėvams, o paskui reikalui esant galėtų atvažiuoti patys. Šiandien jie jau pereina prie veiksmų – perka. Žmonės atvažiuoja, renkasi ir perka. Žinoma, jie nori turėti būstą ne tik sau, jeigu prireiktų, bet ir investicijai – nuomai, atostogoms“, – vardija K. Novikovienė.

NT brokerė sako pastebinti, kad prie karą Ukrainoje lietuviai domėjosi ir pirko mažesniais ir pigesniais būstais. Šiuo metu daugiausiai užklausų ji gauna dėl didesnių objektų, turinčių ne vieną miegamąjį.

„Daugiausiai lietuviai rinkosi NT nuomai, tai atitinkamai jie norėjo investuoti nedidelę sumą ir gauti grąžą iš nuomos. Šiandien pastebime, kad pasikeitė lietuvių požiūris, jiems jau svarbiausia jų poreikiai, jie ieškos būsto, kuriame galėtų gyventi su šeima. Reikalingas erdvesnis būstas. Tai galbūt bus didesni apartamentai, kotedžas ar vila“, – pastebi K. Novikovienė ir priduria, kad po karantino pasikeitusios ir lietuvių finansinės galimybės. Jie atvažiuoja turėdami daugiau lėšų investicijai į NT Ispanijoje. Taip pat populiarėja būsto pirkimas Ispanijoje su paskola. Mat, Ispanijos bankas suteikia būsto kreditą užsieniečiams.

Būstai Alikantėje

„Dabar biudžetas, su kuriuo lietuviai atvažiuoja, yra apie 150 tūkst. eurų. Matome, kad šiandien žmonės nori pirkti ir su paskola. Nes Ispanijoje įsigyti NT užsieniečiai gali su Ispanijos banko paskola. Finansuoja iki 70 proc. turto vertės. Tai žmonės žino, kad jiems nereikia investuoti visų savo pinigų. Tai duoda didelį privalumą. Aišku, dar yra NT pirkimo mokesčiai, kurie Costa Blanca regione siekia 10 proc. Taip pat notarų, paskolos išlaidos gali sudaryti iki 15 proc. turto kainos“, – vardija NT ekspertė.

Būstų kainos čia, anot NT brokerės, yra nuo 50-60 tūkst. eurų. Už tokią sumą galima įsigyti ekonominės klasės butą su vienu miegamuoju pietinėje Alikantės dalyje, kur atstumas iki jūros yra apie 200-300 metrų. Jeigu pirkėjas pageidauja 100 kv. m apartamentų su baseinu ir kitų pramogų kompleksais, tokiu atveju jam reiktų investuoti apie 100-150 tūkst. eurų ir daugiau.

„Kalbant apie kainas, tai nuo 2020 metų kainos čia išliko stabilios. Nuo praėjusių metų vasaros kainos ėmė kilti. NT kainų burbulo čia nėra, tačiau jos yra šiek tiek pakilusios, yra kilimas palaipsniui“, – pabrėžia K. Novikovienė.

Susidomėjimą lemia ne tik karas

Daugiau lietuvių dėmesio tikina sulaukiantis ir „Buenavista homes“ agentūros Malagoje, Costa Del Sol regione, (Ispanija) NT brokeris Dainius Markevičius. Jo teigimu, per pastaruosius keletą mėnesių klientų iš Lietuvos kiekis pastebimai išaugo.

„Per sausį, vasarį, ko gero buvo daugiau lietuvių nei per ankstesnius 2-3 metus. Susidomėjimas didžiulis, beveik kiekvieną dieną kalbu su 1-2 lietuviais“, – skaičiuoja pašnekovas.

Jis sako, kad tokį lietuvių susidomėjimą NT Ispanijoje gali lemti kelios priežastys. Pirmiausia, kai kurie jų išties išsigandę dėl karo Ukrainoje ir jaudinasi dėl karinių veiksmų išplitimo į Baltijos šalis. Kiti tiesiog pagaliau išdrįso investuoti į būstą nuomai šiltuose kraštuose.

„Buvo pora klientų, kurie buvo lengvai išsigandę, ypač kai rusai užėmė Ukrainos atomines elektrines. Kiti tiesiog „užaugo“ investicijoms į užsienio NT“, – sako D. Markevičius ir priduria, kad, veikiausiai, investuoti į NT Costa Del Sol regione paskatino ir tokio būsto privalumai (mažesni komunaliniai mokesčiai, šiltas klimatas), ir pasauliniai įvykiai (karas, ilgai varginusi koronaviruso pandemija).

Būstas Ispanijoje, Costa Del Sol regione

Dar prieš keletą mėnesių „Delfi būstas“ kalbintas D. Markevičius pasakojo, kokios NT Malagoje kainos. Dviejų miegamųjų ir dviejų vonių apartamentai Costa Del Sol regione kainuoja nuo 100 tūkst. iki 150 tūkst. eurų ir daugiau, priklausomai nuo jų vietos, įrengimo, būklės ir pan. Kotedžas šiame regione gali kainuoti nuo 250 tūkst. eurų, o vilos (senesnės statybos) – nuo 300 tūkst. iki 400 tūkst.

„Be abejo, kainos priklauso nuo daug veiksnių: zonos, atstumų, būklės, dydžio, orientacijos ir t.t. Yra keletas zonų apie Marbelją, kur vilos už 5-10 ar daugiau mln. eurų jau seniai nieko nestebina. Absoliuti dauguma šių prestižinių objektų savininkų yra užsieniečiai. Apie žymiąją Marbelją yra daug ganėtinai unikalių objektų. Keletas Arabijos ir princų čia turi savo rūmų kompleksus, nors paprastai apsilanko tik kartą ar du per metus. Būtent pernai buvo parduotas brangiausias objektas per keletą paskutinių metų – vila, kurios kaina 32 mln. eurų. Taip pat kalbama, kad pasaulinė teniso žvaigždė Novak Džokovič nusipirkęs čia vilą. Pandemijos metais išaugo klientų, ieškančių būtent brangių, prestižinių objektų, skaičius“, – tąkart kalbėjo pašnekovas.

Auga lietuvių finansinės galimybės

Didesnį lietuvių susidomėjimą NT šiltuose kraštuose pastebi ir Tenerifėje dirbanti agentūros „Namai Tenerifėje“ NT brokerė Vida Cechanavičienė. Jos teigimu, sunku pasakyti, kiek jis susijęs su karu Ukrainoje, tačiau didesnis aktyvumas tikrai jaučiamas. Lietuviai domisi ir NT pirkimo, ir nuomos galimybėmis.

„Susidomėjimas yra didesnis. Negaliu pasakyti, kad dėl konflikto Ukrainoje, galbūt tiesiog užteko pandeminių ribojimų sumažinimo. Tačiau pastebime lietuvių, kurie čia nuomojasi būstą, įpročių pasikeitimus. Anksčiau pageidaujamas nuomos laikotarpis būdavo savaitei-dviem, dabar – dviem savaitėm, mėnesiui su galimybe prasitęsti nuomos sutartį ilgesniam laikotarpiui“, – sako pašnekovė.

Būstas Tenerifėje

Ji tęsia, kad lietuviai Tenerifėje domisi 1-2 kambarių apartamentais. Yra tokių, kurie perka namus ir kotedžus, tačiau tokiu atveju toks būstas daugiau skirtas asmeniniams poreikiams. Kainos, pasak V. Cechanavičienės, čia priklauso nuo būsto dydžio, vietos ir vaizdo pro langus.

„Mes dirbame Puerto de Santiago ir Los Gigantes regionuose ir kainos net toje pačioje gatvėje esančių butų gali skirtis kardinaliai, nes priklauso nuo to, ar turi vaizdą į vandenyną. Jeigu vaizdo nėra, gal bent matosi ugnikalnis. Ir kitas veiksnys – kaip šviečia saulė. Mes aiškiname, kad vertingesni, brangesni tie butai, į kuriuos krenta saulės šviesa. Taip, butas gali būti šiltas, bet saulė nepatenka. Tokie butai dažnai būna naujos statybos namuose. Naujos statybos šiuose miesteliuose nėra daug, todėl populiaresnis yra senos statybos būstas“, – pažymi NT brokerė ir priduria pastebinti, kad nuo karantino pasikeitė lietuvių perkamoji galia ir jei anksčiau žmonės norėdavo pirkti NT už 100-120 tūkst. eurų, tai šiandien visi sako, kad pirktų būstą už 150-250 tūkst. eurų.

Būstas Tenerifėje

„Perka daugiausiai iš savų pinigų, be paskolų. Už 150 tūkst. eurų žmogus gali įsigyti 1 miegamojo butą su vaizdu į vandenyną. Pagal lietuviškus būstus tai yra 2 kambarių butas“, – pasakoja V. Cechanavičienė.

Natūralus noras protingai paskirstyti investicijas

Tai, kad dalis lietuvių, kurie galbūt planavo investuoti į NT Lietuvoje, tačiau kilus Ukrainoje vis tik nusprendė įsigyti būstą šiltuose kraštuose, pasak NT analitiko Arnoldo Antanavičiaus, yra normalu. Tiesa, jis akcentuoja, kad statistikos, kiek lietuvių nusprendė šiuo keliu, kol kas nėra, todėl sunku vertinti tokių pirkėjų kiekį.

„Sunku patvirtinti ar paneigti. Kovo mėnesio statistikos galutinės dar nėra, kai pamatysime ją, galėsime daryti išvadas. Aišku, kalbų sklinda, bet jos gali ir likti tik kalbomis. Ar tai atsispindi statistikoje, sunku pasakyti. Privalumų tokios investicijos yra nemažai, kažkuria prasme ir kainos aspektu galime sakyti, kad šiuo metu galbūt ir jau parankiau investuoti į NT šiltuose kraštuose“, – sako pašnekovas.

Būstai Alikantėje

NT analitikas tęsia, kad jeigu NT Palangoje kainuoja brangiau nei būstas Ispanijoje, pro kurio langus matoma jūra, žinoma, kad investuotojas pirks turtą Ispanijoje. Tačiau reikia turėti omenyje kelis niuansus, kurie gali tapti priežastimis investicijas vis tik palikti Lietuvoje.

„NT pirkimo-pardavimo kaštai Lietuvoje yra realiai notarinės išlaidos, jei perkama be paskolos, o štai kai kuriose užsienio valstybėse yra sandorių mokesčiai ir toje pačioje Ispanijoje taikomas sandorio mokestis. Tai jis yra daug kur egzistuojantis, jis stabdo kiek kainų kilimą, nes daugiau apgalvojama dėl turto pirkimo“, – pažymi pašnekovas.

Būstai Alikantėje

Kita vertus, A. Antanavičiaus teigimu, NT šiltuose kraštuose privalumai – visuomet geras oras, malonus klimatas, mažesnės kainos, galimybė pabėgti iš Lietuvos ir turėti, kur apsistoti, gyventi. Be to, turėti turto kitose šalyse visuomet yra išmintingas sprendimas tiems, kurie užsiima investicijomis į NT.

„Investicijų diversifikacija, nes visi kiaušiniai vienoje pintinėje nėra geras investicinis sprendimas. Jeigu visus būstus turi tik Lietuvos rinkoje, tai nėra labai protinga, nes, pavyzdžiui, žmonės, kurie turėjo daug NT Ukrainoje, per dieną viską prarado. Tai yra svarbu pagalvoti, nes net jei įvykiai mažai tikėtini, jie gali įvykti. Trūkumas turto kitose šalyse yra atstumas. Turbūt nuvykti į Palangą yra paprasčiau nei į Ispaniją, tačiau vėlgi, jeigu žmogus gyvena Šilutėje ar kitame mieste netoli pajūrio, jam galbūt patogiau investuoti į NT Lietuvos pajūryje, tačiau vilniečiui ar kauniečiui jau nėra jokio skirtumo, jam vis tiek iki atostogų būsto nukeliauti“, – komentuoja pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją