Praėjusius ne vienai savaitei po Rusijos invazijos į Ukrainą ir Vakarų valstybių valstybei agresorei įvestų sankcijų Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius Delfi TV laidoje „Delfi tema“ sako, kad šiandien NT rinkoje vis dar tvyro neapibrėžtumas.

„Vis dar yra didelio ekonominio, socialinio ir keičiančio žmonių lūkesčius neapibrėžtumo laikotarpis. Visa tai, žinoma, atsiliepė visose gyvenimo srityse, taip pat ir NT rinkoje. Chaoso tikrai nėra, žmonės, kurie buvo priėmę sprendimą įsigyti būstą sau, jį ir perka, kitaip nei buvo prieš kelerius metus per koronaviruso pandemijos pradžią, kai žmonės apskritai užsidarė namuose. Dabar pirkėjai jaučiasi gana užtikrintai dėl savo galimybių gauti paskolą, toliau kalbasi su vystytojais, ar jie baigs savo projektus ir gavę teigiamą atsakymą įsigyja būstą. Jeigu kalbėtume apie vasario mėnesio būstų pardavimo skaičius, tai jie yra gana pozityvūs. Žinome, kad metų pradžia niekada nepasižymi rekordais, žmonės gana nuosaikiai įsigyja NT, tai mes matėme ir pernai“, – akcentuoja M. Statulevičius.

Mindaugas Statulevičius

Pašnekovo teigimu, šiuo metu daugiausiai iššūkių patiriama dėl statybinių medžiagų ir darbo jėgos. NT vystytojai priėmė sprendimą atsisakyti žaliavų iš Rusijos ir Baltarusijos, tad jų tenka ieškoti kitų šalių rinkose.

„Jas reikia atsivežti iš kažkur kitur, rinkoje kainos pašoko iki 80 proc. ir daugiau, tai iššūkių yra nemažai. Stebėsime, kaip viskas vyksta toliau, kaip vystosi situacija Ukrainoje. Vienas iš scenarijų yra toks, kad karas Ukrainoje truks ilgiau ir tai, aišku, turėtų įtakos NT rinkai. Tuomet žaliavų kainos tikrai nekris taip greitai. Tai projektai, kurie jau turi kontraktus, pasirašytos rangos sutartys, tikrai bus pastatyti, bet yra tikimybė, kad tie nauji projektai, kurie turėjo būti pradėti kovą ar balandį, jų pradžia bus nukelta ir tai bus natūralu. Nes vystytojai, šiuo metu kalbėdami su rangovais, tiesiog negauna kainų prognozių, kiek jiems kainuos įgyvendinti tą projektą“, – tikina M. Statulevičius.

Jeigu dalis NT projektų bus atidėti, stos ir naujos pasiūlos kiekis NT rinkoje, o tai galėtų reikšti būsto kainų augimą. M. Statulevičius sako, kad vystytojams pastaraisiais metais ir taip kyla nemažai iššūkių, norint plėtoti projektus, todėl jų atidėjimas atitolintų prognozuotą būsto pasiūlos augimą.

„Turint omenyje taip, kad pastaruoju metu turėjome problemų ir dėl biurokratinių trukdžių, dėl ko kai kurie projektai nusikėlė, dabartinė situacija nėra gera. Juos dabar jau galima pradėti statyti, bet dabartinė situacija žaliavų rinkoje gali ir vėl priversti juos atidėti. Tai rangovai pateiks pasiūlymus ir jei viskas bus gerai, didelių sustojimų nebus“, – sako pašnekovas.

Tomas Sovijus Kvainickas, Žygimantas Mauricas

Pasiūla – vienas didžiausių galvos skausmų

Apie galimai neišsipildysiančius lūkesčius dėl NT pasiūlos augimo kalba ir „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas. Jis sako, kad šiemet galimai ir toliau tęsis situacija, kai būsto paklausa didesnė už pasiūlą.

„Naujienos nėra labai džiugios, nes praėjusiais metais jau turėjome tą situaciją, kai paklausa buvo daug didesnė nei pasiūla, todėl parduodamų butų skaičius yra šiuo metu sumažėjęs, o jei strigs pasiūla, kam labai didelė tikimybė, tiek dėl žaliavų kainų, tiek darbuotojų trūkumo ir neapibrėžtumo, to ekonominio aktyvumo nebus tiek daug, kiek buvo tikimasi. Nes pagrindas buvo padėtas labai geras, paklausa didelė, kainos pakilo ir pasiūlą didinti jau apsimoka, bet matome, kad tos pasiūlos galbūt ir nebus“, – komentuoja ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Kokių NT kainų pokyčių tikėtis? Ž. Mauricas ir čia gerų žinių neturi: „Galime turėti tokią situaciją, kad pasiūlos nebus, bet kainos – nemažės. Netgi augs. Ir tai nebūtų pats geriausias scenarijus, ypač Vilniui, kuris jau tapo vienu brangiausių miestų pagal būsto kainas Baltijos šalyse, tai gerosios prognozės jau nusikelia į kitus metus. Turi tiesiog rinka susibalansuoti, turi atsirasti pasiūlos, kainų augimas turėtų prislopti ir tokiu būdu rinka turi susibalansuoti. Aišku, rinką gali subalansuoti ir kitas dalykas – sumažėjusi paklausa, bet kol kas nematau tokių scenarijų. Kol kas aktyvumas sumažėjęs, bet panikos nėra.“

Brangs ir nuoma

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas sako, kad besikeičianti demografinė situacija, gyventojų prieaugis, ypač Vilniuje, skatina NT rinką išlikti aktyvia, tačiau yra keli „bet“.

„Paklausa, žinoma bus, nes kuo daugiau gyventojų, tuo reikia daugiau būstų. Vilniuje gyventojų skaičius augti nesustoja ir jiems reikia kažkur gyventi. Yra tokių, kurie nori pasinaudoti situacija, parduoti būstą už brangiau, bet kas toliau? Būsto rinkoje nedalyvauti negali ir ji skatina gyventojų prieaugį: skatina ir tai, kad yra pinigų, tai yra tikrai daug veiksnių, kurie skatina aktyvumą. Taip pat yra veiksnių ir iš kitos pusės: žaliavų kainos išaugusios, trūksta darbuotojų, atsiranda kompensacijos už statybą valstybinėje žemėje, reikia priprasti prie to mechanizmo. Tai turime tokią situaciją, kad aktyvumas mažesnis, kainos išaugusios, statyti sunkiau, tai kainoms mažėti kaip ir nėra galimybių. Kita vertus, rinka bus mažiau aktyvi vien todėl, kad nėra, ką pirkti“, – pabrėžia ekspertas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Pašnekovas, paklaustas, ar tokia situacija gali būti naudinga būsto nuomos rinkai, sako, kad šiuo metu šį segmentą taip pat veikia ne vienas svarbus veiksnys. Būsto nuomos rinka ypač aktuali tiems gyventojams, kurie neturi pradinio įnašo ir negali įsigyti savo turto ir tiems, kurie dar nėra įsitikinę, ar nori nori turėti savo NT. Augant būsto kainoms, nuoma gali tapti dar dažnesniu pasirinkimo, tačiau, pasak „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovo T. S. Kvainicko, nuoma kai kuriems rinkos dalyviams gali nebūti sprendimu, nes jos kainos šiuo metu neretai aukštesnės nei mokama būsto paskola. Taip pat, anot jo, reikia sutikti, kad šiuo metu būstų nuomai pasiūla yra sumažėjusi, o tai, žinoma, turi įtakos kainoms.

„Reikia sutikti, kad kažkokia būsto nuomai aruodo dalis išnyks iš pasiūlos, nes yra ir bus siūloma karo pabėgėliams iš Ukrainos. Tai pasiūlai sumažėjus, infliacijai augant, kainos gali ir augti. Vėlgi, padidėjusios kainos trumpą laiką nuomotojams gali būti naudingos, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jos mažina patrauklumą kaip alternatyvos būsto pirkimo“, – pabrėžia pašnekovas.

Kas gali sustabdyti augančias nuomos būsto kainas? Pasiūla. Kaip laidoje „Delfi tema“ aiškina „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Ž. Mauricas, nuomos rinka jau kurį laiką yra gana karšta, o papildoma paklausa jos aktyvumą dar didina. Jeigu artimiausiu metu nebus pasiūlyta būstų nuomai, kainos gali šoktelti dar labiau.

„Nuomos rinkai pastarieji metai buvo gana neblogi. Net įvedus pandeminius ribojimus nuomos rinka greitai prisitaikė ir trumpalaikei nuomai skirti būstai greitai buvo pradėti siūlyti ilgalaikei nuomai, nes buvo daug paklausos. Vyšnia ant torto, aišku, buvo specialistai iš Baltarusijos, kurie papildė nuomos rinką. Tai šiuo metu nuomos rinka yra karšta ir viskas priklausys nuo dinamikos, kaip keisis geopolitinė situacija, situacija Ukrainoje. Jeigu karas užsitęstų, tęstųsi ir neapibrėžtumas, o jeigu viskas susiklostys Ukrainos pergale ir karas baigsis, tikėtina, kad nuomos rinka išliks karšta. Jeigu norime, kad kainos būtų adekvačios, turi augti pasiūla. Jeigu augs tik kainos, mes prarasime ir konkurencingumą, nes tie patys ukrainiečiai, pamatę, kad Krokuvoje nuomos kainos mažesnės, važiuos ten ir nesirinks Vilniaus. Bet vis tik aš matau, kad kainos gali didėti“, – komentuoja ekonomistas.

Daugiau apie situaciją NT rinkoje žiūrėkite laidoje „Delfi tema“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)