Kaip rašo portalas „Business standart“, Indijos NT brokerių asociacijos (CREDAI) prezidentas Harshvardhanas Patodia teigia, kad artimiausiais mėnesiais būsto kainos gali didėti dėl tikėtino žaliavų, pavyzdžiui, cemento, kainų kilimo dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Jis pridūrė, kad per pastaruosius porą mėnesių naftos kainos toliau kilo dėl susirūpinimo, kad krizės metu gali sutrikti pasaulinė tiekimo grandinė.

„Be to, tai dar labiau paveiks Indijos cemento gamintojus, nes jie ir taip jau buvo prislėgti didėjančių žaliavų ir energijos sąnaudų“, – sakė Patodia.

Asociacija teigė, kad cemento gamintojai turės perkelti šią naštą, nes 60-65 proc. jų verslo yra tiesiogiai arba netiesiogiai susiję su žaliavinės naftos kainomis.

„Ilgainiui poveikis persiduos ir nekilnojamojo turto sektoriui“, – sakė jis.

Nors pramonė laikėsi ilgai, CREDAI prezidentas teigė, kad 20-30 proc. išaugusios statybinių žaliavų kainos privertė vystytojus šiek tiek padidinti projektų kainas.

„Pramonės prognozės rodo, kad ateinantį ketvirtį kainos kils daug labiau, o atsižvelgiant į dabartinę krizę, šuolis gali išaugti daug kartų“, – sakė Patodia.

„Delfi būstas“ primena, kad tik prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Lietuvos NT ekspertai pažymėjo, jog ateina neramūs laikai. „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad gyventojų lūkesčiai pastaruoju ir taip ėmė prastėti, o šiandienos situacija Ukrainoje, tikėtina, padarys dar didesnę įtaką daliai visuomenės.

„Tikėtina, kad paklausa šiemet bus mažesnė nei praėjusiais metais. Tai skatins infliacija, kuri, tikėtina, dar labiau šoktels po šito įsiveržimo, kitas dalykas – lūkesčiai bendrai. Tikėtina, kad jie pakris trumpuoju laikotarpiu, galbūt netgi turėsime tokią didesnę duobę. Europa jau kovoja energetiniame fronte nuo praėjusių metų vasaros praktiškai, pakilo dujų kainos, tuomet elektros ir tada dalies prekių ir paslaugų ir atitinkamai kilo infliacija. Ir štai dabar prasidėjo karas Ukrainoje“, – komentuoja ekonomistas.

Nekilnojamas turtas

Tačiau jis akcentuoja, kad situacija ilgesnėje perspektyvoje priklausys nuo Vakarų reakcijos: kiek papildomų pinigų bus skiriama šalių ekonomikoms stiprinti. „Tikėtina, kad išaugs investicijos į atsinaujinančią energetiką, infrastruktūrą, kad būtų sumažinta priklausomybė nuo Rusijos. Jeigu pinigų bus skirta daugiau, o tikimybė labai išaugo, tai ilgalaikis poveikis galėtų būti dar labiau auganti infliacija. Nes dažniausiai karinių konfliktų metu infliacija pakyla, ypač karui pasibaigus. Kosmiškai aukštos tampa ir NT kainos. Tai infliacijos riziką reikia įsivertinti, nes prognozes neišvengiamai didinsime ir šiems, ir kitiems metams. Gali būti, kad tas pinigų laikymas po pagalve nebus geriausias pasirinkimas“, – sako Ž. Mauricas.

Kas laukia NT rinkos? Eksperto teigimu, ant plauko pakibo palūkanų normų kėlimas: „Kad palūkanos kils euro zonoje šiemet, šansų praktiškai nėra.“

Tuo metu NT vystytojai yra sutrikę ir dėl naftos kainų augimo, nes tai reiškia, jog brangs žaliavos. „Patys esame nežinioje, nes, panašu, iššūkių su statyba bus, matome, kad naftos kaina pakilo, reiškia, brangs žaliavos, tie visi dalykai turės poveikį. Tai kaip viskas klostysis, pamatysime artimiausiu metu“, – pažymi LNTPA vadovas Mindaugas Statulevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)