„Kol atsargesni stebėjo ir laukė, atsirado tokių, kurie rizikavo ir NT pirko ne tik Vilniuje, bet ir pajūryje. Ir jų rizika pasiteisino su kaupu”, – sako NT ekspertė Rasa Pavarienė.

Pašnekovė prisimena, kad 2020 metų pavasarį, vos prasidėjus karantinui, keliems mėnesiams visa NT rinka sustingo. O po tų kelių mėnesių, pašnekovės teigimu, žmonėms tarsi naujai viskas nušvito: staiga jie suprato, kad nėra nieko pastovesnio ir saugesnio už nuosavus namus. Be to, dirbdami nuotoliu, žmonės sukaupė pinigų. Būsto paklausa ir kainos staiga šovė į viršų. „Tie, kas rizikavo, laimėjo, o tie, kas dvejojo ir laukė, kol kainos nukris, prarado maždaug 20 proc. perkamo NT vertės. Dabar už tą patį turtą moka 20 proc. daugiau, nei būtų mokėję prieš metus”, – sako R. Pavarienė.

NT ekspertė sako nuolat girdinti klientų klausimus, ką daryti dabar, kai kainos dar labiau pakilo, ar galima tikėtis, kad NT kainos kris ir pan. Pasak R. Pavarienės, NT rinka nuo gruodžio pabaigos iki sausio vidurio buvo kiek vangesnė, o dabar, atrodo, vėl atsigavo. Pirkėjai aktyviai dairosi tinkamų būstų, į kuriuos galėtų investuoti, vyksta apžiūros. Dėl mažesnės pasiūlos atsiranda naujos žaidimo taisyklės: sąlygas diktuoja ne pirkėjai, o pardavėjai, nes norinčių įsigyti būstą yra gerokai daugiau nei parduodamo nekilnojamo turto.

Nekilnojamas turtas

„Vilniuje tokia maža parduodamų naujų būstų pasiūla, kad pardavėjai šiandien gali sau leisti rinktis pirkėją. Be to, pardavėjai nesideri ir net apie simbolines nuolaidas nesileidžia į kalbas. O pardavėjo pasirinkimą dažniausiai lemia atsiskaitymo būdas (su banko paskola ar be paskolos) ir, žinoma, asmeninė simpatija. Be to, NT brokeriai pastebi, kad NT pirkėjai vis dažniau skundžiasi, jog pardavėjai nesilaiko duoto žodžio: žodžiu sutarus, jog rezervuos ar parduos butą jiems, jį be sąžinės graužaties ir neperspėję parduoda kitam, tiesiog, labiau patikusiam pirkėjui”, – apie iš esmės pasikeitusią NT rinką pasakoja R. Pavarienė.

NT ekspertė teigia, kad artimiausiu metu kainų kritimą ar, kaip daugelis mėgsta sakyti, „burbulo sprogimą” sunku įžvelgti, nes tam, pasak jos, nėra sąlygų.

„Kainos žvėriškai auga. Brangsta viskas: nuo kuro, statybinių medžiagų iki darbo jėgos. NT statytojus ir pardavėjus kainas kelti ir nenuolaidžiauti paskatino ir suįžūlėję statybų paslaugų teikėjai. Kokybiškai dirbančių ir laiku atliekančių statybų darbus meistrų rinkoje vis mažėja, o kelis mėnesius vėluojant statybų darbams, natūraliai visas objektas pabrangsta. Visų – tiek statytojų, tiek statybų darbus atliekančių meistrų – išlaidos auga, todėl artimiausiu metu NT kainų stabilizavimosi negalime tikėtis. Priešingai, statytojai prognozuoja dar didesnį NT kainų augimą. Todėl, nesidairant į praeitį, realiai vertinant tik šią dieną ir ateitį, laimės tie, kurie yra aktyvūs rinkoje, gali greitai priimti sprendimus ir perka šiandien. Tie, kurie lauks, po metų už tą patį objektą gali mokėti penktadaliu ar ketvirtadaliu daugiau. Pinigai sąskaitoje, kaip bet koks nenaudojamas daiktas, vertės nekuria, o tik nuvertėja”, – pataria NT ekspertė.

NT ekspertės patarimai norintiems parduoti ar keisti būstą

Pasak NT ekspertės, jei jau kuris laikas ramybės neduoda mintis, kad reikia keisti būstą – įsigyti didesnį ar, atvirkščiai, mažesnį, dabar tam gali būti tinkamas laikas, tačiau reikia nepamiršti pagrindinių taisyklių. Pirmas žingsnis, prieš norint parduoti būstą, reikia nustatyti turimo NT kainą.

„Primenu, kad kainą lemia ne tai, už kiek pirkote ir kiek išleidote darydami remontą, o tai, kas yra jūsų parduodamo turto pagrindiniai konkurentai. Todėl labai svarbu pasidomėti, už kiek (šiuo metu!) parduodamas analogiško tipo ir dydžio NT, tame pačiame ar panašiame mikrorajone. Būsto vertė dėl jo įrengimo ypatumų gali svyruoti 10-20 procentų, – sako NT ekspertė. – Tiesa, jei patys, įdėjote skelbimą į NT portalus ir pardavėte turtą per dieną ar dvi, nereikėtų džiaugtis savo „puikiais“ pardavimo įgūdžiais: toks greitas pardavimas rodo, kad kaina buvo gerokai mažesnė, negu šiuo metu yra tikroji rinkos kaina. Todėl, siekdami sutaupyti atsisakydami NT brokerio paslaugų ir skubotai atlikę pardavimo procesą, per vieną dieną galite prarasti 10-30 tūkst. eurų”, – apie NT būsto pardavimo klaidas perspėja R. Pavarienė.

Pasak NT ekspertės, prieš pasirinkdami NT brokerį, pasidomėkite jo profesine patirtimi.

„Neduokite su savo turtu „žaisti“ rinkos naujokui, jo „pasipraktikavimas“ jums kainuos nemažai prarasto laiko ir pinigų. Pirmas svarbus signalas, kad NT brokeriui trūksta patirties, yra jei brokeris pats fotografuoja NT objektą. Pats fotografuodamas, jis taupo savo pinigus jūsų sąskaita. Patyręs brokeris turi savo komandą, partnerius, su kuriais dirba. Jo komandą sudaro fotografai, kurie parenkami pagal specializaciją, pavyzdžiui, brangiam turtui parduoti reikės profesionalaus interjerus fotografuojančio fotografo, kelių kambarių butui miegamajame rajone puikiai tiks geras, gebantis daiktus ir atskiras detales fotografuoti specialistas. Komandoje paprastai būna ir turto vertintojas, kuris greitai ir kokybiškai atlieka būsto vertinimą”, – vardija pašnekovė.

Buto įsigijimas

Be to, pasak NT ekspertės, būsto pardavėjas ir NT brokeris turi rasti bendrą kalbą. „Jei nesuprantate NT brokerio ir sunkokai sekasi su juo bendrauti, ieškokite kito – tai leis jums geriau jaustis. Dar vienas patarimas, nors ir netaktiškas: pasidomėkite, kur gyvena brokeris, jei su mama ar nuomojamame būste, akivaizdu, kad jis pats nemoka susitvarkyti su savo būstu. Ar galite iš jo tikėtis gerų patarimų? Šiandien brokerio darbas yra ne tik parduoti būstą, bet ir pasiūlyti meistrą kosmetiniam remontui, perkraustymo įmonę, mokesčių konsultantą ir daugybę kitų su nekilnojamo turto eksploatavimu susijusių sprendimų”, – gero NT brokerio kompetencijas vardija R. Pavarienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)