„Žinių radijo“ laidoje „Tarp keturių sienų“ Kauno NT brokeris Česlovas Savickas pasakoja, kad iki pandemijos tarp emigrantų buvo labai madinga „apsipirkti“ grįžus per šventes.

„Prieš kelerius metus buvo taip, kad tarpušvenčiu, kai grįžta kitose šalyse gyvenantys lietuviai, būdavo vienas darbingiausių laikotarpių, daug preliminarių sutarčių būdavo pasirašoma, nes žmonės nelabai turėjo patirties, kaip sudaryti sandorį nuotoliniu būdu. Bet karantinas mus išmokė naujų dalykų ir praėjusiais metais lietuviai, gyvenantys svetur, visą laiką aktyviai pirko NT Lietuvoje. Šiandien yra galimybė pasidaryti net įgaliojimą iš kitos šalies ir nuotoliniu būdu sudaryti sandorį“, – pabrėžia pašnekovas.

NT ekspertas tikina, kad žmonės priprato prie gyvenimo nuotoliu ir net turto apžiūros vyksta naudojant technologijas. Tai ypač populiaru, jeigu žmonės turtą perka investicijai.

„Dabar, aš manau, kad tie žmonės nebejaučia spaudimo, kad turtą turi nupirkti būtent švenčių laikotarpiu, kad tai yra jų vienintelis šansas. Jaučiasi tai, kad žmonės truputį labiau atsipalaidavę, nėra skuboto pirkimo. Aišku, dabar yra ir tokių variantų, kad žmonės paskambina ir klausia, ar būtų galimybė butą palaikyti. Įmanoma, jeigu potencialus pirkėjas perveda avansą“, – akcentuoja Č. Savickas.

Nekilnojamas turtas

Ką perka emigrantai?

Lietuviai, kurie perka turtą tėvynėje, daugiausiai ieško jau įrengtų, naujos statybos butų centrinėse miestų dalyse. Tai ypač vertina tie tautiečiai, kurie žvalgosi NT investicijai.

„Tie, kurie perka investicijai, tiesiog nori gero kainos ir kokybės santykio. Jeigu taip pinigus investuojančiam žmogui yra įdomu ir svarbu, mes paskaičiuojame galimą perkamo turto pajamingumą, grąžą ir pan. jeigu jį skaičiai tenkina, jis tą turtą ir perka“, – pasakoja NT brokeris ir priduria, kad tie žmonės, kurie planuoja visam laikui grįžti į tėvynę ir perka čia turtą, labai noriai atvažiuoja į apžiūras, susiderina laiką.

Pašnekovas akcentuoja, kad 90 proc. emigrantų NT Lietuvoje perka be paskolų. Kita dalis neretai gauna kreditus iš bankų šalyse, kuriose dabar gyvena, bet perka turtą Lietuvoje. Tai galioja lietuviams, gyvenantiems Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Č. Savicko teigimu, lietuviai, gyvenantys užsienyje, tėvynėje būstą perka visokį: ir bendrabučio tipo pigesnius butus, ir turtą Senamiestyje.

„Reikia supranti, kad žmonės kitose šalyse taip pat dirba skirtingą darbą ir uždirba ne vienodai. Yra verslininkų, kurie Jungtinėje Karalystėje turi verslą, o Lietuvoje dar užsiima ir NT vystymu“, – pabrėžia pašnekovas.

Kaip gyvens Kauno NT rinka kitais metais?

NT brokeris teigia, kad po truputį NT rinka grįžta prie įprasto aktyvumo.

„Panašu, kad šiemet bus kiek daugiau racionalumo. To, kas buvo pavasarį ir vasarą, kai pirko bet kas, bet kiek ir už bet kiek, jau nėra. Dabar pastebima, kad pardavėjų lūkesčiai yra didesni, jie šiek tiek atsilieka ir jiems dar sunku suvokti, kaip ta rinka dėliojasi. Ypač kalbant apie antrinę NT rinką. Naujų būstų statytojai, atrodo, grįžta į rėžimą, kita vertus, statybinių medžiagų kainos dar šiek tiek kinta“, – prognozuoja NT brokeris.