Lietuvos banko surengtoje Metinėje NT konferencijoje Lietuvos NT agentūrų asociacijos valdybos narė Vita Mačiulienė skaičiuoja, kad šiemet NT sandorių kiekis, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 30 proc. Tai reiškia, kad daug gyventojų apsisprendė pirkti būstą sau arba investicijai.

NT pirkėjas vis dar klausia – kainos kils ar kris. Jei būstas perkamas sau, sakoma, kad pirkti galima. Žinoma, jei jam tai leidžia jo finansinės galimybės“, – konferencijoje sako pranešėja.

NT ekspertės teigimu, pastebima, kad tie pirkėjai, kurie ieško būsto sau, neretai skuba įsigyti NT. Tai, pasak pranešėjos, rodo individualių namų ir sklypų sandorių kiekių kitimas. Taip pat labai aktyvūs butų pirkimai.

„Butų įsigijimas visoje Lietuvoje augo 20 proc. ir patrauklūs yra ir senos, ir naujos statybos būstai. Dar pastebime tendenciją, kad, kaip ir 2006 metais, pagausėjo vadinamųjų „brėžinių pirkėjų“, kurie perka dar nepastatytus bustus. Tačiau 2011 metais Lietuvos bankas priėmė Atsakingo skolinimosi nuostatas, kurios, reikia tikėtis, neleis pasikartoti praėjusios krizės scenarijui. Be to, pats pirkėjas atidžiau vertina būstą iš brėžinių, domisi vystytoju, rangovu, pačiu projektu“, – pabrėžia V. Mačiulienė ir priduria, kad būsto iš brėžinių pirkėjai tiesiog neturi iš ko rinktis, nes pastatų butų pasiūla, ypač Vilniuje, yra labai maža.

Pirkėjas iš brėžinių skuba, nes nenori pirkti iš likučių, nori išsirinkti būstą su geresne lokacija ir yra nusivylęs, nes nėra iš ko rinktis. Nėra galimybės ir derėtis, jį skatina pirkti patys NT vystytojai, kurie pradeda prekybą anksčiau mažesnėmis kainomis. Pastebime ir tai, kad perkantys būstą sau nori vis per didesnio buto su balkonu, terasa ir parkavimo vieta.

Kaina skelbime – tik pradinė

Iššūkių NT rinkoje patiria ir vystytojai. V. Mačiulienės teigimu, brangsta statybinės medžiagos, jaučiamas kai kurių jų trūkumas, taip pat brangsta medžiagų vežimo paslaugos. Vystytojai susiduria su būsto pasiūlos problema – neturi, ką pasiūlyti pirkėjui arba turi mažai pasirinkimo, o norinčių įsigyti būstą tik daugėja.

„Butus, pavyzdžiui, investicijai, perka įvairaus amžiaus ir profesijų gyventojai, taip pat emigrantai, kurie nori persikelti į Lietuvą arba įsigyti būstą čia nuomai. Greičiausiai, viskas prasidėjo dar nuo „Brexit“. Emigrantai norėjo investuoti uždirbtus pinigus, taip pat pandemija pakeitė pirkėjo paveikslą ir paskatino jį įsigyti papildomą būstą užmiestyje arba investuoti pajūryje. Žinoma, namų ūkių pajamų kitimas turėjo reikšmingą pokytį priimant sprendimą, pirkėjas keitė savo turtą į didesnį, patogesnį. Ir infliacija paveikė šiandienį pirkėją, nes jis bijo, kad nuvertės jo sukauptas pradinis įnašas“, – pažymi pranešėja.

Šiandien NT pirkėjas, pasak V. Mačiulienės, išties skuba. Todėl yra pasiryžęs pats pasiūlyti kainą, už kurią galėtų įsigyti norimą NT. Taip Lietuvoje atsirado NT aukcionai.

„Jei anksčiau žmogus tikėjosi butą nusipirkti už žemesnę kainą, tai šiandien, jei būstas sulaukia trijų ir daugiau norinčių jį įsigyti, skelbiama kaina yra tik pradinė, butas nuperkamas už brangiau“, rinką įvertina V. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)