Trūksta butų trumpalaikei nuomai

„Žinių radijo“ laidoje „Tarp keturių sienų“ NT nuomos ekspertas Tomas Grižas žeria skaičius ir tikina, kad šiandien gyventojų, ieškančių būsto trumpalaikei nuomai daugėja, o tokių butų – trūksta.

„Skaičiai sako, kad 2019 metais vien tik „Airbnb“ platformoje matėme rekordinį nuomojamų butų skaičių – apie 2800. Dalis iš jų galbūt buvo nuomojami kambariai, lovos ir pan., tai iki 20 proc. galime turėti paklaidą, o šiandien tokių objektų nuomai mes turime tik apie 1000. Kita vertus, gera žinia ta, kad užimtumo prasme 2021 metai jau yra geresni ir lenkia 2020-uosius, pandemijos metus. Tam yra kelios priežastys. Visų pirma – apsistojimo trukmės ilgėjimas ir tai yra pastebima visame pasaulyje“, – pažymi pašnekovas.

Jo teigimu, šiuo metu trumpalaikės nuomos rinkoje yra poreikis, kuris nėra patenkinamas. Butai, kurie pandemijos metu buvo pradėti nuomoti ilgalaikei nuomai, vis dar negrįžta prie trumpalaikės nuomos modelio.

„Kodėl jie negrįžta į trumpalaikės nuomos rinką? Manau, kad, visų pirma, ilgalaikėje nuomoje yra sutartys, kurių bet kada sugalvojus nutraukti sunku. Tiems, kas svarsto vis tik tai daryti, grįžti, šiuo metu yra puikios galimybės, yra laikotarpis, kuris tikrai geras ir matome tai skaičiais“, – sako T. Grižas.

Butai laimi konkurenciją su viešbučiais

NT nuomos eksperto teigimu, trumpalaikės nuomos butai konkuruoja su viešbučiais, tačiau viešbučiai turi trūkumų, pavyzdžiui, juose apsistoti ilgiau nei tris naktis yra nepatogu.

„Ir ką matome iš rezervacijų, kad didžiąją jų dalį sudaro ilgalaikės, 7 dienų ir ilgesnės rezervacijos. Tad šiandieniams žmonių poreikiams viešbučiai yra nepatrauklūs, nes jie, ypač pigesni, nepasiūlo žmonėms skalbyklos paslaugų, trijų kartu per dieną maitinimo, tai yra jų trūkumas“, – komentuoja ekspertas.

T. Grižo teigimu, pridėtinių verčių butams nuomai suteikia automobilių stovėjimo vietos, arti esantys prekybos centrai ir pan.

„Trumpalaikės nuomos klientai yra labai įvairūs, tačiau pastaruoju metu vis daugiau nuomojasi lietuvių, kurie grįžo į Lietuvą iš užsienio. Kai kuriais atvejais žmonės nuomojasi tol, kol jiems pavyksta įsigyti nuosavą būstą. Taip pat yra tokių, kurie atvyksta aplankyti šeimos ir renkasi tokią viešnagę. Didžioji dalis mūsų apartamentų klientų, mūsų turimais duomenimis, yra lietuviai“, – laidoje sako pašnekovas.

Jis tęsia, kad dalį tokios nuomos klientų sudaro šeimos, kurios remontuoja savo namus, ieško naujų ar pan, taip pat baltarusiai.

„Matome, kad baltarusiai, kurie atvyksta į Lietuvą dirbti ir gyventi, išsinuomoja butą kelioms savaitėms ir ieško nuolatinės gyvenamosios vietos. Baltarusiai padarė įtaką visai Vilniaus NT rinkai, taip pat ir nuomos. Gimsta hibridinis nuomos modelis, kuris Rygoje, pavyzdžiui, puikiai veikia. Tai yra, kai sezono metu nuoma – trumpalaikė, o ne sezonu – ilgalaikė, iki 9 mėn. laikotarpiui“, – komentuoja T. Grižas.

Visą pokalbį rasite „Žinių radijo“ laidoje „Tarp keturių sienų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)