Viena populiariausių investicijų Lietuvoje – būstas nuomai. „Swedbank“ užsakymu neseniai atliktas Baltijos šalių gyventojų tyrimas rodo, kad 6 proc. lietuvių jau yra įsigiję antrą būstą nuomai, o 31 proc. norėtų tai padaryti.

Daugiausia investicijai perkamų butų (tokiais laikomi antras ir paskesni) yra Vilniuje. Registrų centro (RC) duomenimis, sostinėje šių metų pirmąjį pusmetį parduoti 1135 tokie butai. Potencialūs pirkėjai esą dažniausiai domisi aukštesnės klasės naujais būstais.

Populiariausi investicijai – vieno arba dviejų kambarių butai netoli centro. Tačiau specialistai pataria rinką panagrinėti atidžiau, nes nuomininkai labai skirtingi, rašoma pranešime spaudai.

Pavyzdžiui, 1-2 kambarių butus netoli centro dažniau nuomojasi jauni asmenys, pavyzdžiui, studentai.

Prireikė darbo kambario

Tuo metu, dirbantys specialistai ir šeimos dažniausiai ieško trijų kambarių butų. Jų rinkoje ėmė trūkti, nes didesnius butus karantino metu įvertino ir poros, neturinčios vaikų – viename iš kambarių tapo įprasta įrengti darbo kambarį.

Šeimos ir dirbantys profesionalai taip pat labiau vertina jaukų interjerą ir aplinką, protingą išplanavimą, kokybišką įrengimą, įskaitant buitinę techniką.

Vilnius vis labiau traukia IT specialistus iš regionų ir užsienio. Tai puiki nuomininkų kategorija, tad verta pagalvoti apie jų poreikius.

Nedidelė konkurencija yra nuomojamų namų ir kotedžų segmente. Tokių objektų esą siūloma nedaug, o kai jie rinkoje atsiranda, išnuomojami gana greitai. Šį segmentą paprastai
renkasi šeimos. Neretai laukiančios ar jau susilaukusios antro vaiko. Perkant namą ar kotedžą nuomai, reikėtų tai įvertinti.

Svarbus susisiekimas, viešojo transporto stotelės, gatvių apšvietimas, gyvenvietės saugumas, kad vaikai saugiai galėtų patys grįžti namo, taip pat žaliosios erdvės, aikštelės ir pan.

Visgi, prieš perkant būstą nuomai, ekspertai pataria nuspręsti, kuri nuomininkų kategorija bus jūsų tikslinė auditorija ir ką su papildomu NT ketinate daryti ateityje. Jei žadate jį parduoti, galbūt, vietoje vieno, šeimai pritaikyto buto ar kotedžo, verta pirkti du vieno kambario butus perspektyviame rajone netoli centro. Pavyzdžiui po truputį besikeičiančiame bet prabangiu rajonu dar netapusiame Vilniaus Naujamiestyje.

Tačiau jei būstą ketinate, pavyzdžiui, palikti vaikams, galvojant apie jų ateitį ir anūkus, galimai geresnė investicija bus didesnis butas ar kotedžas vaizdingoje vietoje, kiek atokiau nuo centro ir su daugiau žaliųjų plotų.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad svarbu įvertinti ir perkamo būsto likvidumą (vieta yra svarbus veiksnys), ypač jei planuojama ateityje jį parduoti.

Būstą nuomai siūlo ir NT plėtotojai

Patariama atsižvelgti ir į tai, kad būsto, skirto nuomai, ateityje daugės. Rinką naujais, tokio tipo būstais, pildo ir NT vystytojai, pastaruoju metu vis aktyviau siūlantys butus nuomai.

Štai NT plėtros bendrovė „Homa“ Pilaitėje vystomame projekte yra numačiusi 12 apartamentų, skirtų ilgalaikei nuomai iš kitų miestų ar šalių atvykstantiems studentams ir jauniems specialistams, kurie ramybę vertina labiau už miesto triukšmą.

„Pradėjus projektuoti – berods, 2011 m. – dar niekas negalvojo apie IT specialistus iš Baltarusijos, persikeliančius į Lietuvą. Bet dabar manome, kad tai būtų puiki vieta jiems ir jų šeimoms. Ypač tiems, kurie turi mažų vaikų ir nori užtikrinti jiems saugią aplinką, gyventi arčiau gamtos. Galvojame ir apie šeimas, kurios pasirinko nuomotis, o ne pirkti būstą. Taip pat vyresnio amžiaus žmones, kurie galbūt nori būti arčiau vaikų ar anūkų“, – teigia Jurgita Kveselaitė.

Nuomai projekte numatyti 2 pastatai, kurie planuojami, kaip svečių namai.
Pirmuosiuose abiejų pastatų aukštuose bus po penkis, 1-3 kambarių butus. Antrajame ir trečiajame aukštuose įsikūrusiuose svečių namuose planuojama po šešis, 1-3 kambarių apartamentus.

Viso – 12 svečių namų apartamentų ir 5 gyvenamosios paskirties butai kiekviename pastate.

Buto įrengimas

Ryškių spalvų sienos, seni, prasti baldai ir nuostata „nuomininkai vis tiek buto nesaugos”– blogas sprendimas, ypač kai konkurencija rinkoje auga. Tai mažina būsto patrauklumą, o kartu ir nuomos kainą.

„Didelio skirtumo tarp buto sau ir nuomai nėra. Dar geriau, kai pastarasis įrengiamas, kaip sau, žmogus juk ir nuomojamame bute nori jaustis kaip namie. Aišku, buto, skirto nuomai, apdailai ir įrengimui reikėtų rinktis kuo patvaresnes medžiagas. Moderniai, kokybiškai ir tvariai įrengtas butas bus patrauklesnis, ir nereikės remonto, kaskart keičiantis nuomininkams. Net jei nuomininkai butą saugos mažiau nei savo, kokybiškos medžiagos tiesiog tarnaus ilgiau“, – sako architektas Vytenis Gerliakas.

Renkantis medžiagas apdailai ir įrengiant butą, anot jo, verta atsižvelgti ir į tai, kad nemaža dalis potencialių nuomininkų, tikėtina, turės šunis arba kates. Sprendimas neįsileisti nuomininkų su naminiais gyvūnais labai susiaurins potencialių klientų ratą, tad geriau tiesiog rinktis augintinių nagams ir iltims atsparesnes medžiagas, bei paviršius ir dangas, nuo kurių lengvai pašalinamas kailis.

Anot architekto, svarbi ir gera garso bei šilumos izoliacija, vėdinimas. Tačiau šiandien dėl to jaudintis nereikia, nes visi naujai statomi pastatai turi būti A++ energetinės klasės. Tad šie privalumai užtikrinami teisės aktais.

Užtat verta pagalvoti apie kelias buitines smulkmenas, padedančias sukurti jaukumo įspūdį. Tai gali būti paveikslai, kelios knygos lentynose, skoninga skulptūrėlė, jaukus lovos užtiesalas ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)