„Ekranas“ keičia veidą

Nors Aukštaitijos sostinė vis dar negali pasigirti turistinio miesto įvaizdžiu, čia paslaugas siūlantys būstų nuomotojai ir po karantino neliūdi prie suskilusios geldos. Tiek ilgalaikės, tiek trumpalaikės nuomos poreikis, šio sektoriaus atstovų teigimu, tik auga.

Internete atsivertus skelbimus, kuriuose siūloma nuomotis kambarius ar butus vienai parai ar net valandai, laisvų vietų Panevėžyje netrūksta. Nuomos įkainiai svyruoja vidutiniškai nuo 20 iki 50 eurų už parą. Apsigyvenus mėnesį, už nuomą tektų pakloti iki 600 eurų.

Tačiau siūloma ir labai ekonominis variantas trumpai nakvynei Panevėžyje. Vos už 4–5 eurus lovą galima gauti netgi buvusios „Ekrano“ gamyklos patalpose.

„Mes įsikūrę viduryje teritorijos, normaliuose pastatuose – tikrai ne griuvėsiuose“, – nusijuokia skelbime dėl nuomos nurodytu telefonu atsiliepusi administratorė Greta.

Anot jos, nakvynė buvusios kineskopų gigantės patalpose teikiama jau beveik metus.

„Mūsų paslaugų poreikis – tikrai didelis. Šiuo metu visi dešimt kambarių užimti“, – tvirtina pašnekovė.

Nors Aukštaitijos sostinė vis dar negali pasigirti turistinio miesto įvaizdžiu, čia paslaugas siūlantys būstų nuomotojai ir po karantino neliūdi prie suskilusios geldos: tiek ilgalaikės, tiek trumpalaikės nuomos poreikis tik auga ( P. Židonio nuotr.)

Prieglobstis ukrainiečiams

Buvusio „Ekrano“ teritorijoje, Gretos pastebėjimu, dažniausiai apsigyvena iš trečiųjų šalių, paprastai Ukrainos, atvykę darbininkai. Juos samdančios įmonės dažnai šioje vietoje pastogę nuomoja visai darbo jėgos komandai. Tokiu atveju darbdaviai gali gauti kambarius ir už mažiausią siūlomą kainą.

Kartais nakvynės pasiprašo ir iš emigracijos laikinai sugrįžę tautiečiai.

„Mūsų kambariuose žmonės gyvena po vieną arba po du. Tai tarsi maži butukai, juose yra virtuvėlės, dušai, tualetai, skalbimo mašinos, internetas. Susitarus būstus klientams sutvarkome, keičiame patalynę“, – pasakojo administratorė.

Pigesni butai šioje vietoje su bendrais dušais. Geresnis dvivietis butas kainuoja ir 10 eurų už parą.
„Tokių paslaugų poreikis Panevėžyje buvo, todėl čia ir atsiradome. Mūsų nuomos kaina žemesnė nei kitur, be to, daug kur tokių darbininkų iš trečiųjų šalių nenori priimti“, – teigia Greta.

Statybininkai ir emigrantai

Kad būtent darbininkai iš užsienio ir parvykusieji emigrantai ieško trumpalaikės nuomos, patvirtina Panevėžyje veikiančios nekilnojamojo turto agentūros vadovas Vaidas Šukys. Turistai, anot jo, Aukštaitijos sostinėje vis dar menki klientai.

V. Šukio teigimu, butų nuomos sektorius Panevėžyje klesti ir vis labiau auga.

„Karantinas pristabdė pravažiuojančių turistų srautus, bet išaugo kitas poreikis: kelioms dienoms, savaitėms būsto ieško specialistai, darbininkai, emigrantai. Pastarieji nenori būti našta giminaičiams, šeimoms, todėl Lietuvoje trumpam išsinuomoja atskirai butus“, – pasakoja nekilnojamojo turto ekspertas.

Pastogės darbininkams itin dažnai ieško statybų įmonės, mat tokius nuomininkus įsileidžia toli gražu ne visi nuomotojai.

„Kai kas statybininkų net ir neįsileidžia. Jiems reikia kitokių sąlygų – jei bute yra dvigulė lova, neužtenka vienos antklodės dviem vyrams. Arba į dvivietį būstą prašosi keturi gyventojai, o daugiau žmonių, daugiau ir komunalinių išlaidų“, – sako V. Šukys.

Karantinas pristabdė pravažiuojančių turistų srautus, bet išaugo kitas poreikis: kelioms dienoms, savaitėms būsto ieško specialistai, darbininkai, emigrantai.
V. Šukys

Populiarėjantis verslas

V. Šukio teigimu, Panevėžyje daugėja kuriančiųjų verslą iš trumpalaikės nuomos, nors kol kas daugiau yra linkusiųjų į savo būstus ilgam įsileisti nuolatinius nuomininkus. Pasak nekilnojamojo turto žinovo, darosi populiaru įsigyti butus ir juos nuomoti.

„Dalis pirkėjų neslepia nekilnojamąjį turtą perkantys nuomai: tiek trumpalaikei, tiek ilgalaikei. Pastaroji vis dar sudaro didžiąją dalį pasiūlos“, – teigia V. Šukys.

Šitaip verslauti, anot jo, ryžtasi iki 10 proc. nupirktų butų savininkų. O dar prieš penkerius metus tokios tendencijos net nebuvo matyti.

„Anksčiau Panevėžyje nebuvo būsto nuomos rinkos. Ilgalaikė nuoma turėdavo žemas kainas ir neapsimokėdavo tuo verstis, o trumpalaikės nuomos net nebuvo. Dabar panevėžiečiai turi ir po 10 butų, o savo paslaugas siūlo net per apgyvendinimo paslaugų platformas internete“, – sako V. Šukys.

Trumpalaikės nuomos kaina, jo pastebėjimu, Aukštaitijos sostinėje vidutiniškai svyruoja nuo 25 iki 50 eurų už parą.

Prie buto nutįso eilės

Net už 100 eurų per parą savo apartamentus Panevėžyje buvo sugalvojusi nuomoti panevėžietė Sigita. Tačiau vėliau šį būstą perleido ilgalaikiams nuomininkams. Dar keturis butus po 50 eurų už parą ji nuomoja tik trumpam: nuo dienos iki mėnesio. Sigita tikina, kad trumpalaikė nuoma pelningesnė nei ilgalaikė. Už jos siūlomą 2 kambarių butą Panevėžyje, Vilniaus gatvėje, per mėnesį tektų pakloti 600 eurų.

„Kaina tokia, nes butai visiškai naujai sutvarkyti. Juose yra indaplovės, skalbyklės. Kas nori komforto, neišsigąsta“, – patikina butų nuoma užsiimanti verslininkė.

Sigita tvirtina, jog jos paslaugos buvo ypač populiarios vasarą. Liepą norintieji trumpam išsinuomoti jos butą netgi turėjo palaukti eilėje. Rudenį poreikis sumažėjo, o šiuo metu vienas Sigitos butas stovi tuščias.

„Turistų pas mus nebūna. Mūsų butus daugiausia nuomojasi grįžę emigrantai. Tai pat laikinai apsistoja remontą savo namuose pradėjusios šeimos“, – pasakoja verslininkė.

Sigita neslepia, kad pernai griežto karantino metu trumpalaikės nuomos prašydavo susiburti ir pabendrauti norėdavusios draugų kompanijos. Tačiau šeimininkė tvirtina savo nuomojamuose būstuose draudžianti rengti vakarėlius, o per karantiną laikėsi nustatytų saugumo reikalavimų.

Kainos kyla kaip ant mielių

Panevėžyje veikiančių nekilnojamojo turto agentūrų vadovai patvirtina: iš trumpalaikės nuomos šiais laikais galima gerai užsidirbti. Tik reikia įvertinti tokio verslo išlaidas: savininkui pačiam tenka keisti patalynę, tvarkyti kambarius. Tačiau vietoje nestovi ir ilgalaikė nuoma, o jos kainos auga kaip ant mielių. Už ypač paklausius, gerai įrengtus butus Panevėžio centre nuomininkai jau kloja 300 ir daugiau eurų per mėnesį.

„Atvykstantys į miesto įmones specialistai iš užsienio ieško gyvenimui gerai įrengtų butų, kotedžų. Jie pasiruošę mokėti dar daugiau“, – teigia nekilnojamojo turto agentūros Panevėžyje vadovas Arūnas Markevičius.