Pandeminiame kontekste daug kalbėta apie išaugusį gyventojų poreikį erdvesniam būstui. Tačiau šio segmento kainoms sparčiai augant, jo patrauklumas investuotojams mažėja. Pavyzdžiui, įsigijus trijų kambarių butą Naujamiestyje arba Antakalnyje už 250 tūkst. eurų, jo nepavyks išnuomoti už 1450 eurų per mėnesį. O būtent tokios nuomos kainos pareikalautų 7 proc. metinės grąžos lūkestis.
„Patyrę NT investuotojai nelinkę šia investavimo taisykle plačiai dalintis, tačiau dauguma jų gerai žino dėsnį, jog grąža iš NT paprastai yra atvirkščiai proporcinga NT kvadratūrai”, – pranešime spaudai teigia NT projektų vadovė Ilma Stasiulytė.

Jos teigimu, paskutiniu metu šio dėsnio įtaka yra dar labiau išaugusi – sostinės centro apylinkėse antrinėje rinkoje dar iš šiandien įmanoma atrasti 20-30 kvadratinių metrų dydžio būstą, įsigyti jį už 50-55 tūkst. eurų ir iš nuomos gauti saugią, nors ir neįspūdingą, 7 proc. grąžą.

Tačiau, anot ekspertės, tokių galimybių vis mažėja, o prestižiniuose rajonuose naujus NT projektus plėtojančių vystytojų apetitas taip pat nuolat auga. Pavyzdžiui, tarp investuotojų populiariame Naujamiestyje naujuose projektuose 25 kv. m butai su daline apdaila šiandien pardavinėjami jau net po 75 tūkst. eurų. Investuotojų lūkesčius patenkinančios grąžos tokia įsigijimo kaina jau nebežada. Būtent dėl šios priežasties naujų galimybių ieškoma alternatyviose Vilniaus erdvėse.

Sudomino jaunąją investuotojų kartą

Vienas iš naujausių kitokių projektų – kompaktiškų butų ir biurų projektas Vilniaus Panerių mikrorajone „Mini loftai“.

„Istoriškai tai yra turbūt pirmasis NT projektas, kuriame daugiau nei 80 proc. pirkimo sandorių sudarė smulkieji investuotojai, kartais iškart rezervuojantys net ir po 5-7 patalpas. Dar tebevykstant statyboms daugiau nei pusė patalpų jau rezervuota“, – skaičiuoja I. Stasiulytė.

Loftas

Anot specialistės toks konceptas patraukė jaunosios investuotojų kartos dėmesį. Į projektą, kuriame dar neparduotų būstų ir biurų su daline apdaila kainos prasideda nuo 17 tūkst. eurų, savo pirmąsias NT investicijas daugiausiai nukreipė 25-35 metų amžiaus investuotojai, kuriems pirkiniai prestižiniuose rajonuose pasirodė arba neracionalūs atsiperkamumo prasme, arba sunkiau įkandami finansiškai.

Mažas butas

„Delfi būstas“ primena, kad apie mikrobūstų idėją gyvenamosios paskirties daugiabučiuose vis garsiau kalba ir didieji NT vystytojai. Jų teigimu, tokiu atveju būstas arčiau miesto centro taptų labiau įkandamas. Tai ypač aktualu kalbant apie kainų augimą ir NT Vilniuje įperkamumą. Tačiau skeptikai taip pat turi argumentų: tikėtina, kad didžioji dalis tokių būstų būtų perkami nuomai, o tai reiškia, kad daugiabučio gyventojams nepavyktų suformuoti tvarios bendruomenės, priimti sprendimų, reikalingų pastato būklės keitimui. Mikro būstų koncepcija kritikuojama ir dėl higienos normų: patalpų dydžio, insoliacijos ir kitų reikalavimų, kurie mikrobūstuose nebūtų įgyvendinti.Taip pat perkant bet kokio dydžio loftus reikia pasidomėti, kokios paskirties yra šis būstas (komercinės, gyvenamosios ir pan.).

Daugiau apie mikrobūstus skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)