Alytus, kaip ir visa Lietuva, išgyvena NT kainų kilimą ir pirkimo-pardavimo bumą. Pasak „Inreal“ turto vertintojos Vilmos Urbonaitės, NT kainos Alytuje tikrai pakilusios, o jų kritimo artimiausiu metu prognozuoti neverta. Tiesa, pašnekovės teigimu, reiktų atkreipti dėmesį, kai kuriais atvejais žmonės už savo senos statybos butą prašo nelabai adekvačių sumų.

„Skelbimai nėra tas galutinis orientyras. Registrų centro sandoriuose matome, kad neretai tas kainų vidurkis mažesnis nei būna skelbimuose, bet būna ir tokių, kurie perka tomis didelėmis kainomis“, – pažymi NT vertintoja.

Alytus

Kiek tiksliai pakilo NT kainos Alytuje, pasakyti sunku. Pasak V. Urbonaitės, kainų kilimas šiame mieste realiai prasidėjo dar 2019 metais, kai suaktyvėjo būsto rinka. Žinoma, kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Alytuje NT rinką kuriam laikui paralyžiavo karantinas, tačiau neilgai trukus būstų pardavimai šoktelėjo. Didelį šuolį padarė ir NT kainos.

„Alytaus apskrityje, išskyrus Druskininkus, dominuoja senos statybos NT. Karantinas turėjo įtakos pasiūlai. Sandorių yra, bet jie yra neadekvačiomis kainomis. Jeigu kaina reali ir adekvati, tokį turtą nuperka tą pačią dieną. Objektai, kurių kaina yra didesnė, parduodami lėčiau, paprastai tokie skelbimai pabūna kiek ilgėliau“, – sako pašnekovė.

Ji tęsia, kad Alytaus mieste didžiausią parduodamo turto procentą sudaro butai. Nuo 2019 metų suaktyvėjo ir sklypų pirkimas, žmonės pradėjo statytis namus, tačiau naujos statybos objektų sandorių yra labai mažai, kaip ir pasiūlos.

„Kita vertus, pastebėjome, kad karantino metu žmonės pradėjo daugiau dairytis į sodybas. Plūstelėjo tikrai naujų pirkėjų, atsirado didesnė senų arba rekonstruotų sodybų paklausa. Tokį NT perka ir jaunos šeimos, nebijo darbo, rekonstruoja tuos namus. Tai karantinas, matyt, tai ir pakoregavo, kad žmonės pamatė, jog bute mažiau erdvės ir atsirado poreikis pabėgti į gamtą“, – pastebi V. Urbonaitė.

Alytus

Kiek kainuoja butas ir namas Alytuje?

Pašnekovės teigimu, karantinas padarė įtakos NT pirkėjų Alytuje poreikiams. Jaunesni gyventojai žvalgosi erdvesnio būsto, populiarėja trijų kambarių butai. Žinoma, naujos statybos būstai labai patrauklūs, tačiau bėda ta, kad, pasak V. Urbonaitės, naujo ir įperkamo NT Alytuje labai mažai ir butų, ir namų segmente.

„Kalbant apie naujos statybos projektus, tai šiuo metu yra pastatyti du projektai. Vienas jų yra nedidelis daugiabutis, atrodo, kad ten likęs neparduotas tik vienas butas. Išpirko tuos butus pakankamai greitai, nes kaina buvo tikrai normali – nuo 1000 iki 1300 Eur/kv.m su daline apdaila. Tai juos greitai žmonės nupirko. Kitas projektas jau yra brangesnis, apie 2000 Eur/kv. m su daline apdaila, pačiame miesto centre. Tai alytiškiui tokia kaina gan aukštoka, nors tokio objekto Alytuje dar nebuvo“, – pažymi turto vertintoja.

V. Urbonaitės teigimu, Alytaus miestas mėgina pritraukti jaunimą likti šiame mieste ar į jį atsikelti, siūlo subsidijas jaunoms šeimoms pirmam būstui įsigyti. Visgi, yra adekvati NT kaina, už kurią alytiškis gali įsigyti būstą.

Alytus, Baltosios rožės tiltas

„Pirktų ir kotedžus, ir butus, bet 2000 eurų už kvadratinį metrą gal kiek per didelė kaina. Naujos statybos būsto pirkėjas Alytuje atsirastų, tiesiog jo kaina turi būti adekvati“, – sako pašnekovė.

Turto vertintoja įvardija ir senos statybos butų bei namų kainas. Anot jos, dviejų kambarių buto kainos diapazonas gali būti nuo 40-60 tūkst., priklausomai nuo jo būklės, vietos, aukšto, kuriame yra butas ir pan.

„Yra tokių objektų, už kuriuos prašoma ir 66 tūkst. eurų, bet aš jau sakau, kad tai yra nebeadekvatu. Bet apie 50 tūkst. eurų yra ta optimali kaina“, – sako NT ekspertė.

Nuosavo namo Alytaus mieste kaina, priklausomai, nuo namo būklės, sklypo dydžio ir pan., gali būti nuo 130 iki 250 tūkst. eurų.

„Pasitaiko naujų namų pasiūlymų už 300 tūkst. eurų, bet ten jau išskirtiniai objektai. Kainos iš tiesų nelabai skiriasi nuo kainų sostinėje. Jas lemia pasiūla. Nėra taip paprasta įsigyti geros būklės nuosavą namą, pagal savo poreikius rasti namą nėra lengva. Ir tai kelia kainą. Pasiūla ribota, o poreikis yra. Žinoma, kyla ir statybos kainos, atitinkamai ir namų kainos kyla“, – sako pašnekovė ir priduria, liepos mėnesį pirkimo-pardavimų sandorių Alytuje, kaip ir visoje Lietuvoje, sumažėjo, tačiau didesnio aktyvumo tikimasi rudenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)