Vertinant daugiabučio privalumus net 71 proc. apklausoje dalyvavusių šalies gyventojų mano, kad svarbiausia atkreipti dėmesį į jo energinio efektyvumo klasę. Pasak generalinio rangovo „Versina“ projekto vadovo Aleksandr Inozemcev, dažniausiai pirkėjai nori kuo aukštesnio energinio efektyvumo, tačiau retas kuris žino, kuo skiriasi A+ ir A energinės klasės, rašoma pranešime spaudai.

„Energinė klasė nurodo, kaip efektyviai pastatas naudoja energiją pagrindinių funkcijų užtikrinimui, kad būtų šiltas ir sandarus. Kuo aukštesnė energinė klasė, tuo didesnis energinis efektyvumas. A+ klasės būstas pasižymi didesniu komfortu ir mažesnėmis šildymo išlaidomis, nes jo statybai naudojamos geresnės termoizoliacinės medžiagos, pasirūpinama tinkama pastato vėdinimo sistema išlaikant jo sandarumą“, – pasakoja A. Inozemcev.

Neįvertinama garso izoliacija

Apklausos duomenimis, rinkdamiesi naujos statybos būstus šalies gyventojai vertina ne tik darbų kokybę, bet ir būsto garso izoliaciją – šie aspektai svarbūs atitinkamai 63 proc. ir 61 proc. respondentų. Jei darbų kokybę galima įvertinti tik įsikėlus į įsigytą būstą, tai apie garso izoliaciją galima spręsti iš anksto iš jai suteiktos klasės.

Nuo 2004 m. Lietuvoje naujiems daugiabučiams privaloma atitikti C klasės garso izoliaciją, tačiau retas kuris projektas gali pasigirti aukštesnės klasės garso izoliacijos sprendiniais. Aukštesni garso izoliacijos standartai pradedami įgyvendinti tik dabar.

Apklausa atskleidė, kad naujos statybos daugiabučių garso izoliaciją labiausiai vertina respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu (74,6 proc.), tuo tarpu aukštą išsilavinimą turintiems svarbesnė yra energinio efektyvumo klasė (79 proc.), o garso izoliacija yra trečioje pasirinkimo vietoje.

„Būsto garso izoliacija yra svarbi gyvenimo kokybei – jei nuolat namuose girdėtume kaimynų žingsnius ar pokalbius, iš kiemo sklindantį triukšmą, jokia pastato energinė klasė ar vaizdas pro langus to neatpirktų. Geriau gyventi ne tik šiltai, bet ir patogiai, turėti privatumą – aukščiausios klasės garso izoliacija užtikrina, kad būsto gyventojai nei girdės, kas vyksta už jų namų sienų, nei jų skleidžiamų garsų klausysis kaimynai. Tik visų komponentų išpildymas suteikia komfortiškas gyvenimo sąlygas“, – teigia A. Inozemcev.

Tyrimo duomenimis, į garso izoliaciją renkantis būstą dažniau atsižvelgia moterys ir mažesnių miestų bei kaimo vietovių gyventojai, taip pat studentai.

„Dažna NT pirkėjų ir pardavėjų nuomone, norint ramesnės gyvenamosios vietos naujo būsto reikėtų žvalgytis atokesnėse miesto vietose ar priemiesčiuose, miegamuosiuose rajonuose. Tačiau pasirinkus būstą su itin aukštos klasės garso izoliacija, galima turėti ramybės užutekį ir pačiame miesto centre“, – tvirtina A. Inozemcev

Akustikai svarbios ir statybinės medžiagos

Pusė apklaustųjų mano, kad renkantis naują būstą yra svarbi daugiabučio vieta, ypač vertinant jo lokaciją gatvių triukšmo atžvilgiu.

„Lietuvoje pirkėjai itin nenori gyventi šalia intensyvaus eismo gatvių ne tik dėl triukšmo, bet ir dėl automobilių taršos. Kita vertus, gyventojams itin aktualus geras susisiekimas su miesto centru, kasdien lankomomis vietomis – didesnėmis parduotuvėmis, mokymosi įstaigomis, darbovietėmis. Tad dažnam tenka ieškoti kompromiso tarp to, kur norisi gyventi, ir kasdienio judėjimo maršrutui artimos lokacijos“, – pabrėžia pašnekovas.

35 proc. respondentų dėmesį atkreipia į statybos medžiagas, kaip blokeliai ir gelžbetonio plokštės, 31 proc. – į langų tipą, 29 proc. – į fasado apdailos medžiagas.

„Daugiabučio statyboje naudojamos medžiagos turi daug įtakos ne tik pastato termoizoliacinėms savybėms, bet ir akustikai. Pavyzdžiui, nuo statyboms pasirinktų monolitinių namo perdangų, pertvarų, išorinių lauko sienų priklauso, ar girdėsite kaimynų ar transporto keliamą triukšmą. Apdailos medžiagos taip pat nėra tik dėl grožio, jos irgi gali sulaikyti šilumą ir triukšmą“, – sako A. Inozemcev.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)