Svarbi darbuotojų atranka

Neretai perkant ar parduodant būstą norima sutaupyti laiko ir kreipiamasi į NT brokerį, kuris atlieka visus nemaloniausius darbus: organizuoja ir veda NT apžiūras, tvarko pirkimo, pardavimo, nuomos dokumentus, sprendžia būsto pardavimo, pirkimo metu iškilusias problemas. Kitaip tariant, šis specialistas turtą norinčiam parduoti ar įsigyti žmogui tampa dešiniąja ranka. Tačiau tokiam sklandžiam bendradarbiavimui svarbios kelios sąlygos: NT brokeris turi būti profesionalus ir sąžiningas. Pastaruoju metu viešojoje erdvėje skambėjo ne viena sukčiavimo istorija, susijusi su NT tarpininkais. Jos ne tik blogina NT tarpininkų reputaciją ir priverčia susimąstyti, kodėl Lietuvoje brokeriu gali tapti kiekvienas, kada mūsų šalyje atsiras teisės aktas, reglamentuojantis šių specialistų veiklą ir kaip vis dėlto neužkibti ant nesąžiningo brokerio kabliuko?

NT bendrovės „Ober-haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas Delfi TV laidoje „Keturios sienos“ teigia, kad kiekviena skandalinga NT brokerių sukčiavimo, apgavysčių istorija daro didelę įtaką visos NT tarpininkų bendruomenės reputacijai.

„Pirmiausia, norėčiau atsiprašyti žmonių, kurie patyrė nuostolius. Tai yra didžiulė gėda ir tikrai matyti, kad veiklos nereglamentavimas daro didelę įtaką. Labai norime, kad mūsų profesija būtų gerbiama ir mėgiama, nes ji yra daugialypė. NT brokeris, pirmiausia, yra teisininkas, paskui psichologas. Tai tokie įvykiai, kurie pastaruoju metu buvo paviešinti, mūsų profesijos reputacijai teigiamos įtakos tikrai neturi“, – pabrėžia A. Kišūnas.

Pašnekovo teigimu, siekiant išvengti nesusipratimų ir norint išsiskirti profesionalumu, reikia atidžiai rinktis darbuotojus, kurie dirbs NT pardavimų srityje.

„Mes renkamės darbuotojus, kurie gali dirbti šioje srityje, mūsų tikslas nėra turėti kuo daugiau NT brokerių, o kuo daugiau profesionalų. <...> Nes žmonės, gavę gerą paslaugą, jos ateityje nevengs. Todėl tikslas yra labai gerai, kokybiškai suteikti paslaugą, dėl jos kokybės ir vyksta didžiausia kova“, – tikina A. Kišūnas ir priduria, kad NT brokeriais gali dirbti 3-5 proc. pardavėjų, nes tik tokia dalis jų turi tinkamas savybes.

„Mes, atrinkdami savo žmones, turime tris-keturis pokalbius, renkamės labai atsakingai, nes mes nešame tiesioginę atsakomybę už savo žmones. Mūsų tikslas nėra kuo daugiau NT brokerių, o kuo daugiau profesionalių paslaugų“, – tikina pašnekovas.

Reikalingas brokerio veiklos reglamentavimas

Nesąžiningą, brokerių reputaciją bloginanti veikla primena ir apie daugiau problemų, susijusių su NT tarpininkavimu. Lietuvos nekilnojamojo turto brokerių asociacijos prezidentas Artūras Daubaras laidoje „Keturios sienos“ akcentuoja, kad reputacijos, pasitikėjimo brokeriais krizę aštrina ir kitos istorijos, susijusios su fiktyviais NT skelbimais, nelegaliai statomo NT pardavimu ir pan.

„Brokerių bendruomenė Lietuvoje tikrai didelė, yra apie pusantro tūkstančio brokerių, operacijų įvairių per metus atliekama tūkstančiai, todėl tikrai pasitaiko mažų ar didesnių skandalų. Aš matau, kad tai susiję su bendros sistemos nebuvimu“, – sako A. Daubaras.

Pašnekovas tęsia, kad šiandien NT brokeriu gali tapti kiekvienas gyventojas, nes šiai veiklai nereikia nei specialaus leidimo, nei licencijos ar pan. Tereikia tik turėti individualios veiklos numerį.

„Kai yra tokia sistema, tik laiko klausimas, kada vėl kartosis tos apgavysčių istorijos. Mes juos vadiname „juodaisiais brokeriais“, kurie dirba be sutarčių, nemoka valstybei mokesčių ir pan. Profesionalios bendrovės, asociacija daro viską, kad brokeriai elgtųsi korektiškai, patys organizuoja mokymu, išduoda pažymėjimus, kurie apibrėžia tam tikrą kvalifikaciją, bet tai nėra visuotinė sistema. Bet kada gali atsirasti nekvalifikuotas brokeris, kuris privirs košės ir mes vėl visi atsidursime toje pačioje baloje, o žmonės linkę pagal viena faktą apibendrinti visą bendruomenę“, –aiškina A. Daubaras ir priduria, kad sąžiningi ir profesionalūs brokeriai yra bejėgiai pakeisti ne tik visą tarpininkų bendruomenės reputaciją, bet ir atsakyti už nesąžiningus brokerius.

Turtingas vyras

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje trūksta brokerių veiklos licencijavimo ir kvalifikacijos įgijimo galimybių. Dar prieš penkerius metus Seimui, anot A. Daubaro, buvo pateiktas įstatymo, reglamentuojančio brokerio veiklą, atsakomybes ir įsipareigojimus, paketas tačiau jis nugulė stalčiuose.

„Visų pirma – kvalifikacija, paskui licencijavimas, atsakomybės, procedūros, algoritmai ir tada jau būtų galima vykdyti priežiūrą, tikėtis iš brokerių, kad jie visi elgiasi vienodai, visi gauna vienodai gerą rezultatą“, – pabrėžia pašnekovas.

A. Daubaro teigimu, brokerių veiklos reglamentavimo teisės aktais klausimai buvo aptarti ir su dabartiniu Aplinkos ministru Simonu Gentvilu.

„Jis man sakė, kad duočiau mėnesį pagalvoti, tai mėnuo jau baigiasi. Mes negalime taip visko palikti, jeigu institucijos pačios nemato būtinumo, mes turime jas priversti, įtikinti, kad reglamentavimas yra būtinas“, – pabrėžia LNTBA prezidentas.

Patarė, kaip neapsigauti, renkantis brokerį

A. Kišūno teigimu, tinkamai veikiančios sistemos pavyzdžių toli ieškoti nereikia: jis ragina atkreipti dėmesį, kaip Lietuvoje veikia turto vertinimo sistema.

„ Aš manau, kad lygiai tokiu pačiu keliu reikia eiti ir norint reglamentuoti brokerio veiklą, tai vestų prie tvarkos. Labai blogai, kad nėra net pačios profesijos reglamentavimo, nes dabar mes visi kenčiame dėl žmonių nekompetencijos. Tai reglamentavimas, sistemiškumas yra būtinas“, – pabrėžia A. Kišūnas.

NT ekspertas taip pat priduria, kad norint nepakliūti į nesąžiningų brokerių pinkles, renkantis NT tarpininką, reikia pasidomėti jo veikla ir reputacija, pasiskaityti kitų klientų atsiliepimus ir pan.

„Renkantis brokerį, reikia pasižiūrėti, kokie viešojoje erdvėje yra atsiliepimai apie asmenį, ar atsiliepimai viešinami“, – sako A. Kišūnas.

A. Daubaras priduria, kad renkantis brokerį reiktų atsižvelgti ir į parduodamo turto vertę.

„Žmonės parduoda brangų turtą, bet renkasi patį pigiausią brokerį. <...> Tai reikėtų atsižvelgti, ar jis yra žinomų, didžiųjų kompanijų ar ne, kokia yra jo patirtis ir pan. Bet vėlgi, Lietuvoje žmonės ieško atskirų brokerių, o iš tikrųjų, ką rodo ir užsienio šalių patirtis, juk brokerio paslaugas reikėtų užsisakyti per kompaniją. Tokiu atveju yra įpareigojama ir pati bendrovė būti atsakinga už savo darbuotojo veiksmus“, – pataria pašnekovas.

Tiems, kurie ieško būsto ir bijo būti apgauti, A. Daubaras pataria taip pat pasinaudoti kompetentingo NT tarpininko paslaugomis, kuris galėtų padėti išvengti nesusipratimų. Pašnekovas priduria, kad gyventojai turėtų būti atsargus ir pervesdami avansą už NT ar atlikdami kitas pinigines operacijas. Geriausia tai daryti tik pasirašius atitinkamas sutartis.

„Paprastai sudaroma rezervacijos sutartis ir pagal ją yra pervedami pinigai. Sutartyje yra įrašomos ir brokerio atsakomybės“, – pažymi A. Daubaras.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)