Panevėžio nekilnojamojo turto rinka, kaip ir didžiuosiuose šalies miestuose, išgyvena aktyvumo piką. Sandorių skaičius grįžo į prieškarantininį laikotarpį, būsto paklausa viršija pasiūlą, skelbimuose atsirandantys objektai labai greitai sulaukia pirkėjų, žmonės perka ir tą nekilnojamąjį turtą, kuris anksčiau nebuvo itin populiarus: žemės sklypus, sodus, sodybas. Pasak vertintojos, tam gali turėti įtakos ir jaunoms šeimoms teikiamos valstybės subsidijos.

Rinkos aktyvumas išjudino naują plėtrą, auga kainos

Būsto statybų Panevėžyje šiuo metu tikrai daug. Statomi nauji namai arba rekonstruojami, konvertuojami ankstesni, buvę kitos paskirties pastatai. „Į butus konvertuojama viena buvusi mokykla, vakarinėje miesto dalyje. Būstai su daline apdaila čia parduodami už 900-1000 Eur/kv.m“, – pasakoja R. Šatinskienė.

Šalia mokyklos – naujo daugiabučio „Parko namai“ statybos. Naujame baigiamame statyti 18 butų name Klaipėdos g. visi butai rezervuoti. Kaina čia buvo 1300 eur/kv.m su daline apdaila. Laisvės aikštėje šiuo metu statomas keturių aukštų pastatas, kuriame bus tiek komercinės patalpos, tiek butai. Klaipėdos gatvėje restauruojami du istorinės architektūros pastatai, kuriuose, tikėtina, bus ir būstų, ir komercinių patalpų.

Vakarinėje Panevėžio miesto dalyje pradedamas plėtoti 6 daugiabučių kvartalas „Ainių namai“, kuriame suprojektuota 114 butų. Šiuo metu dar tik ruošiama statybų aikštelė, bet pirmojo etapo dviejuose pastatuose rezervuota jau daugiau nei pusė būstų. Kainos projekte su daline apdaila siekia 1300-1400 Eur/kv.m.

„Bėgikų namų“ kvartalas prie Panevėžio

Auga ne tik naujų, bet ir senos statybos butų kainos. „Prieš metus už remontuotino buto kvadratinį metrą pirkėjai mokėjo 600-700 Eur/kv.m. Šiuo metu jie pasirengę sumokėti 700-800 Eur/kv.m, kartais ir daugiau. Suremontuoto buto kv.m kaina dabar siekia 900-1100 Eur/kv.m“, – teigia turto vertintoja.

Kotedžų ir individualių namų statybos – 8-10 km nuo miesto centro

Pandemija ir karantinas dar labiau kilstelėjo kotedžų ir individualių namų populiarumą. Šiuo metu tokių būstų kainos nedaug nusileidžia butams. Už naujos statybos kvadratinį metrą su daline apdaila prašoma 900-1000 Eur/kv.m. Visiškai įrengtų kaina siekia 1300-1500 Eur/kv.m. Paprastai pilnai įrengiami nedidelio ploto nauji namai, o didesnieji parduodami su daline apdaila.

„Nevėžio slėnio“ projekte šalia Senojo Vilniaus kelio, maždaug 10 km nuo Panevėžio centro, būstai su daline apdaila parduodami už 900-950 Eur/kv.m. Netoliese kitame – „Bėgikų namų“ kvartale – visiškai įrengti namai kainuoja maždaug 1400 Eur/kv.m. 19 namų „Tvenkinio kvartale“ belikęs tik vienas neparduotas namas. Daug pavienių statybų vyksta tiek miesto pakraščiuose, tiek Panevėžio rajono teritorijose, pernelyg nenutolusiose nuo miesto centro. Statoma tiek sau, tiek pardavimui – po 2-4 namus vienu metu“, – pasakoja R. Šatinskienė.

Būsto nuomos rinkoje situacija priešinga

Būsto nuomos rinkoje paklausa, kuri pirmojo karantino metu buvo žymiai ūgtelėjusi dėl grįžtančių iš užsienio, užstrigusių užsieniečių ir besikarantinuojančių gyventojų, sumažėjo ir šiuo metu yra prieškarantininio aktyvumo lygyje. Pasiūla – atvirkščiai – ūgtelėjo. Kainos kol kas išlieka stabilios, tačiau tendencijos nėra šiai rinkai palankios. Miesto centrinėje dalyje 2 kambarių butą galima išsinuomoti už 250-350 eurų, atokiau nuo centro gyvenamuosiuose kvartaluose – už 200-300 eurų. Didesnių butų nuomos paklausa ir pasiūla – nedidelė, o kainos tik simboliškai aukštesnės už 2 kambarių butų nuomos kainas.

Rasa Šatinskienė, INREAL vertintoja

Miesto pakraščiuose statomi nauji gamybiniai pastatai, plečiami senieji

Prie pietinio miesto aplinkkelio gamyklą stato baldų gamintoja „Dominari“. Ramygalos gatvėje prekybos erdves plečia „Jaukurai“. Naujose patalpose veiklą pradėjo elektros įrangos gamintoja „Harju Elekter“. Statybas pradėjo ir tentų gamintojas „Kaukas“.

Pramoninėje miesto zonoje – J.Janonio gatvėje – suplanuota statyti „Etea Group“ etilo alkoholio gamykla. Aikštelė jau ruošiama statyboms. Taip pat J.Janonio gatvės pradžioje baigiama 5000 kv.m ploto pastato renovacija. Didžioji dalis ploto jau turi nuomininkus. Elektronikos g., buvusioje Ekrano teritorijoje, baigiamas renovuoti 20 tūkst. kv.m ploto pastatas, kuris planuojamas naudoti logistikai.

Naujos gamyklos statybas Panevėžio LEZ‘e yra numačiusi automobilinių kabelių pynių gamintoja „AQ Wiring Systems“ ir polietileno pakuočių gamintoja bendrovė „Komex“. Metalo gaminių bendrovė „Achatas“ suprojektavo beveik 13 tūkst. kv.m. gamyklą Lėkiškio gatvėje.

„Dominari“ gamyklos statybos Panevėžyje

Pagrindinėse miesto gatvėse kyla ne vienas naujas kelių šimtų kv.m dydžio komercinis pastatas, kur palyginus greitai įsikuria nuomininkai. Pasak R. Šatinskienės, karantinas privertė dalį rinkos dalyvių atlaisvinti patalpas, tačiau jau juntami atsigavimo ženklai, ir didesnis verslo susidomėjimas. Kainos, kaip ir būsto nuomos rinkoje, išlieka praėjusių metų lygyje, o akivaizdžiai matomi pramonės plėtros žingsniai – gera tendencija, kuri teigiamai veikia visų Panevėžio gyventojų nuotaikas ir lūkesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)