Džiaugsmą temdo rūpesčiai

Džiaugsmą dėl naujų namų gali temdyti įvairūs nesusipratimai. Dažniausiai gyventojai skundžiasi pastato kokybe, statybų trūkumais, plėtotojų bendravimo su klientais prasta kultūra. Vilnietės Aistės (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) istorija, kuria ji pasidalijo su „Delfi“, apima praktiškai visas problemas, su kuriomis susiduria dažnas naujakurys. Pasak pašnekovės, NT bendrovės „Citus“ vystomo projekto „Miško ardai“ gyventojai susidūrė ne tik su prasta pastatų kokybe, bet ir statybų trūkumais, kuriuos, anot moters, vystytojas vengia ištaisyti.

„Nors šis projektas vystomas itin geroje vietoje, bet būsimi ir esami gyventojai nuo pat pradžių susiduria su nesuvokiamomis problemomis: dažnai nebūna vandens, įtrūkusios sienos, statybos vėluoja daugiau nei metus, nepakankamai įrengtas būstas, kad bankas suteiktų paskolą, dirbtinai išpučiamos bendro naudojimo sąskaitos (iki 150 Eur butui), jokios garso izoliacijos, vadinamieji šalčio tiltai dėl to, kad esamas grindinis šildymas perpus retesnis, nei turėtų būti projekte, vėluojama įregistruoti būstą kaip baigtą 100 proc., labai bloga komunikacija su gyventojais, neįgyvendintos sąlygos ir t. t.“, – laiške rašo vilnietė.

Miško ardų I etapas

Aistė tęsia, kad būstų savininkai bando bendrauti su vystytojais, stengiasi nuolat palaikyti kontaktą su atsakingais asmenimis, tačiau problemos sprendžiamos labai lėtai arba išvis nesprendžiamos, išsisukinėjama.

„Pavyzdžiui, namas šildomas dujomis ir iš katilinės nuolat eina garai ar dūmai, kuriuose skendi pirmo aukšto gyventojai. Vystytojui tai yra normalu, jis nemato problemos. Taip pat vystytojo įrengtos pertvaros butuose yra visiškai nekokybiškos. Į jas atsirėmus juntami svyravimai. Name nuolat dingsta vanduo arba sutrinka jo šildymas“, – problemas vardija pašnekovė ir priduria, kad bėdų yra daugiau.

Pašnekovės teigimu, vystytojas apie metus vėluoja pradėti II projekto etapą. Anot jos, šiandien pradėti tik daugiabučio pamatai. I projekto etapo gyventojams tai svarbu, nes, Aistės teigimu, tik užbaigus II etapo statybas bus įregistruotas ir kaip 100 proc. baigtas I etapo daugiabutis. Tad šiuo metu naujakuriai savo namuose galimai gyvena nelegaliai.

„I etapo daugiabutyje jau gyvenama, bet jo įregistravimas nukeltas iki tol, kol bus įgyvendintas II etapas, tačiau vėluojama, tad ir I etapo daugiabučio gyventojai negali įregistruoti savo būsto, kaip baigto 100 proc. Tai reiškia, kad jie negali visavertiškai disponuoti savo nuosavybe. Žmonės, rezervavę butus II etapo daugiabutyje, rezervacijas atšaukia, nes statybos vėluoja“, – teigia moteris ir priduria, kad vystytojas galimai kelia II etapo butų, kurių rezervacijos atšaukiamos, kainas.

Miško ardų II etapas

Tikina, kad komunikacija pakankama

„Delfi būstas“ paprašė NT bendrovės „Citus“ komentarų dėl pateiktų gyventojų skundų. Kaip teigiama bendrovės atsakyme, bendravimas su klientais vyksta, bendrovė nemano, kad gyventojai gauna per mažai informacijos.

„Su klientais bendraujame nuolat – ir periodiniais naujienlaiškiais, ir papildomais laiškais bei kitomis ryšio priemonėmis. Tiesa, dėl galiojančių sudėtingų aplinkybių ir karantino apribojimų negalime organizuoti įprastų tiesioginių susitikimų, tačiau kviečiame klientus bendrauti virtualiai. Su būsimais gyventojais nuolat bendrauja mūsų administravimo ir klientų aptarnavimo įmonė. Kiekvieną savaitę vien „Miško ardų“ klientams jie išsiunčia 3–4 informacinius elektroninius laiškus, asmeniškai atsako į maždaug 50 laiškų, būna bent 25–35 skambučiai ir pan. Taigi bendraujame tikrai daug“, – laiške pažymi bendrovė.

Taip pat plėtotojo atsakyme teigiama, kad, kalbant apie tiek pirmąjį, tiek antrąjį „Miško ardų“ etapus, darbai vyksta.

„Intensyviausiai, žinoma, vyksta antrojo etapo darbai – čia kyla naujasis projekto pastatas. Yra išlipta iš „pamatų duobės“, įrengta automobilių aikštelės perdanga, o statybos darbai jau vyksta pirmajame aukšte ir nuo pernai vasaros buvo sustoję tik trumpam – per vasario mėn. užklupusius šalčius. Buvo įvairių iššūkių – ypač dėl karantinų, epideminės situacijos rangovų įmonėse, tiekimo grandinėse ir kitur, tačiau tai, kad antrojo etapo statybos nevyksta, nėra tiesa“, – pažymi bendrovė.

Miško ardų I etapas

Projekto registracija užtruks

Dėl I etapo daugiabučio įregistravimo gyventojai teisūs. Plėtotojas paaiškina, kad I etapo statybų baigtumas bei įregistravimas ir susijęs, ir nesusijęs su II etapo statybomis. I etapo baigtumui įregistruoti šiuo metu, vystytojo teigimu, formaliai trūksta tik sukomplektuoti įrengtos infrastruktūros (vandentiekio ir nuotekų tinklų, Burbiškių gatvės atkarpos su visa jos infrastruktūra) dokumentaciją ir perduoti Vilniaus miesto savivaldybei.

„Infrastruktūra yra bendra ir I, ir II etapų. Tačiau nuo šių metų pradžios įsigaliojusi infrastruktūros mokesčio apskaičiavimo ir skyrimo tvarka sumaišė kortas. Pagal naują tvarką savivaldybei perduodant jau anksčiau įrengtą infrastruktūrą jos įrengimo kaštai nėra kompensuojami iš kitų plėtotojų mokamų infrastruktūros mokesčių, todėl „Miško ardus“ plėtojanti įmonė priėmė sprendimą neskubėti perduoti infrastruktūros ir tai padaryti kartu su antrojo etapo pabaiga. Tokie (faktiškai ilgesni) infrastruktūros perdavimo terminai numatyti ir su savivaldybe pasirašytoje infrastruktūros plėtros sutartyje. Dėl situacijos informuoti bankai, finansuojantys „Miško ardų“ būstų pirkėjus; su jais suderinta, kad klientai nepatirtų finansinių nuostolių. Visi kiti baigtumui įregistruoti būtini darbai projekte bus užbaigti iki numatyto termino“, – aiškina bendrovė.

Vystytojas priduria, kad II etapo butų kainos kyla, tačiau tai susiję su visoje Lietuvoje augančiomis NT kainomis.

„Tai, kad būsto kainos kyla, kalba visa žiniasklaida. Nėra neįprasta praktika, kad skiriasi pirmojo ir vėlesnių projekto etapų kainos: auga bendras NT kainų lygis, brangsta statybos ir pan. Tačiau, kaip minėjome, netiesa, kad statybos nevyksta“, – tikina bendrovė.

Miško ardų II etapas

Dėl darbų gyventojams gali kilti nepatogumų

Tęsiama, kad vykdomi „Miško ardų“ pirmojo etapo baigiamieji sistemų bandymų, apdailos ir kiti darbai, todėl kai kurie nepatogumai, bendrovės teigimu, yra neišvengiama to dalis.

„Vandens tiekimas buvo sustabdytas sistemos bandymams atlikti ir pastebėtiems trūkumams pašalinti. Buvo pora atvejų, kai laiku neinformavome klientų, kad bus nutrauktas vandens tiekimas, todėl labai dėl to atsiprašome, bet pats procesas neturėtų stebinti. Šiuo metu bandymai baigti, sistema parengta normaliai eksploatuoti“, – rašoma atsakyme.

Vystytojo teigimu, kalbant apie sienų įtrūkimus, jie (iki 5 mm pločio pagal galiojančius teisės aktus ir jų reikalavimus) gali būti priskiriami mikroįtrūkimams, atsirandantiems kaip natūrali naujų pastato konstrukcijų „susistovėjimo“ pasekmė: „Tokių mikroįtrūkimų, neviršijančių 1–2 mm pločio, laiptinėse ir butuose esame užfiksavę. Visi, dėl kurių buvo kreiptasi, yra užregistruoti, stebima, ar didėja, ar stabilizavosi. Jų gali atsirasti ir dėl namo sienų „vaikščiojimo“, ir dėl butuose vykdomų vidaus įrengimo apdailos darbų keliamų vibracijų, ir dėl jų metu sudedamų medžiagų apkrovų butų laikančiosioms konstrukcijoms. Baigus visus darbus įtrūkimai, pagal įmonės eksploatacines tvarkas priskiriami prie viršijančių įprastas mikroįtrūkimų ribas, bus pašalinti. Apie pertvaras butuose negalime pakomentuoti, nes trūksta informacijos. Visus darbus atliekame pagal projektą ir reikalavimus, statybų priežiūra ir kokybės kontrolė vykdoma nuolat.“

Vystytojas sureagavo ir į problemą dėl matomų garų. Kaip teigiama atsakyme, yra įdiegta ekonomiška šildymo sistema. Įrengtos katilinės šildomos dujomis. Bendrovės teigimu, dujoms degant išsiskiria vandens garai, kurie kondensuojasi žemesnėje temperatūroje ir yra matomi plika akimi.

Miško ardų II etapas

„Esamas šių garų išėjimo sprendinys numatytas projekte, kurį ruošė ir su visomis atsakingomis institucijomis patvirtino žinoma architektų komanda. Trys garų išmetimo kaminėliai įrengti už automobilių aikštelės ribų, tačiau šalčiausiu metu, kai temperatūra buvo nukritusi gerokai žemiau nulio ir garus vėjas nešė link pastatų fasado, labiau išryškėjo šio sprendinio „estetika“. Esamą sprendinį pakoreguoti galime tik tiek, kad, atšilus orams ir gruntui, svarstome (kiek tai leis technologiniai sprendiniai) garų išmetimo sistemą perkelti dar toliau nuo gyvenamųjų patalpų – nuo fasado juos skirs apie 8 m. Turint omeny kitus projekto etapus, kur katilinės numatytos šalia pastato fasado, projektą savo lėšomis pakeitėme ir kaminėliai bus montuojami iki stogo kraigo viršaus. Tai bus brangesnis, tačiau estetiškesnis sprendimas. Deja, kalbant apie pirmąjį projekto etapą, kaminėlių sumontuoti iki kraigo nebeįmanoma“, – aiškinama komentare.

„Delfi būstas“ primena, kad Lietuvoje 5 metų garantija taikoma visiems matomiems statinio elementams – sienoms, grindims, stogui ir pan. 10 metų garantija taikoma paslėptiems statinio elementams (konstrukcijoms, vamzdynams ir kt.), 20 metų garantija taikoma esant tyčia paslėptiems defektams. Tiesa, garantija galioja tik vystytojo ar jo rangovo padarytiems darbams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)